Εκλογές με το δίλημμα «σταθερότητα ή άκρα» σχεδιάζει ο Σαμαράς, επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Η ανησυχία των επιτελών του κόμματος εντάθηκε όταν είδαν ότι εκτός από τις γνωστές επιθετικές και υβριστικές κατά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις του Φ. Κρανιδιώτη και του Χρ. Λαζαρίδη, ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και μάλιστα από τη Νέα Υόρκη, να αναπαραγάγει τη θεωρία των «δύο άκρων» δηλώνοντας ότι «από τη μια έχουμε τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη μια ακραία αντιπολίτευση η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι με τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή ο Αντ. Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται κυρίως για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών, αλλά για την πολιτική συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της Αριστεράς.
Το θέμα, όπως είναι φυσικό, απασχόλησε και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε συνεδρίαση της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά θα ενταθεί το προσεχές διάστημα συμπεριλαμβάνοντας πιθανώς μέχρι και προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Αριστεράς.
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι ο λόγος που οι «ακραίοι» του Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένουν στην ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, παρά την παραπομπή της Χρυσής Αυγής στη δικαιοσύνη, έχει να κάνει με την κυβερνητική επιδίωξη να δυναμιτιστεί το πολιτικό κλίμα και να αποπροσανατολιστεί ο λαός μπροστά στα επερχόμενα νέα σκληρά μέτρα που θα φέρει η πολιτική των Μνημονίων.
Βλέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη συνεχώς προβαλλόμενη θεωρία των δύο άκρων και την όξυνση της αντιπαράθεσης από τη μεριά της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι στο βάθος κρύβεται ένας σχεδιασμός που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές με το δίλημμα «σταθερότητα ή άκρα» όπου ως σταθερότητα θα προβάλλεται ο Αντ. Σαμαράς και ως άκρα η Χρυσή Αυγή αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η Αριστερά.
Εκλογές ζητάμε και εμείς, λένε στην Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζουν όμως ότι αυτές δεν μπορεί να μονοπωληθούν μόνο από το θέμα της «σταθερότητας» και της Χρυσής Αυγής, αλλά πρέπει να αφορούν συνολικά την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και την καταδίκη της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν, όχι μόνο πρέπει να καταγγείλει τη στρατηγική της έντασης, αλλά και να διεκδικήσει ερείσματα και συμμαχίες με τις υγιώς σκεπτόμενες δυνάμεις «σε όλο το πολιτικό φάσμα» και στο πλαίσιο αυτό το κόμμα είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει προβοκατόρικες ενέργειες αλλά και έγκαιρα να παρέμβει για να ακυρωθούν οι όποιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.
Στόχος μας, λένε, είναι να απομονωθούν πολιτικά όσοι δεν διστάζουν ακόμα και να σπείρουν τον διχασμό προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει ότι αποτελεί εγγύηση ομαλότητας και σταθερότητας για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Τα στελέχη του κόμματος συνιστούν μεν ψυχραιμία στην αντιμετώπιση της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, ωστόσο είναι αποφασισμένοι να απαντούν επιθετικά στις προκλήσεις που δέχονται, αφού είναι εμπεδωμένη η πεποίθηση ότι ο Αντ. Σαμαράς και οι επιτελείς του με τις επιλογές της επίθεσης κατά των «δύο άκρων» και τσουβαλιάζοντας επί της ουσίας τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής με την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς «οδηγούν τη χώρα σε ανώμαλες εξελίξεις».
Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες στην ευρωομάδα της Αριστεράς, απάντησε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «άκρων» τονίζοντας ότι «ακραίος είναι ο κύριος Σαμαράς και η πολιτική των Μνημονίων που εφαρμόζει». Η ρητορική του πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά, είναι διχαστική και υπονομευτική για τη δημοκρατία, αφού υπάρχουν σύμβουλοί του οι οποίοι επιθυμούν ακόμα και σχέση συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή.
Μάλιστα, σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ανέφερε ότι «όταν ο Αντ. Σαμαράς μιλά για άκρα και ακραίους ας κοιτάζεται στον καθρέφτη. Επιμένει να διακινεί την επικίνδυνη για τη δημοκρατία θεωρία των “δύο άκρων” με την οποία εξισώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους με ακροδεξιά δολώματα, και διχάζει τον λαό μήπως και έτσι παραμείνει στην εξουσία».
Αναμένοντας τις εξελίξεις σε δικαστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για τη Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί σήμερα τη μοναδική δύναμη που μπορεί να ενώσει τον λαό πέρα από τα διχαστικά κηρύγματα και να τον οδηγήσει σε έξοδο από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση με μια «μεγάλη πολιτική ανατροπή μέσα από εκλογές».
Με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και ψυχραιμία παρακολουθούν και τις -σε επίπεδο Κοινοβουλίου- πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Έτσι ζητούν να γίνει μια δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής -εκτός από την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων- όπου θα συζητηθούν πολιτικά τα ζητήματα που αφορούν τη νεοναζιστική δράση, και διαφωνούν με αποσπασματικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία για τη διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων των οποίων μέρος των ηγετικών στελεχών κατηγορείται για κακουργήματα, αφού θεωρεί ότι είναι τόσο γενική που μπορεί να αποτελέσει νομοθετικό προηγούμενο για τη δίωξη κατά στελεχών διάφορων κομμάτων για τη δράση τους. Σημειώνουν δε ότι μετά τη σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με το αυτόφωρο κακούργημα της συμμετοχής σε «εγκληματική οργάνωση», με το ίδιο αδίκημα παραπέμπονται και οι συλληφθέντες στις Σκουριές της Χαλκιδικής για επίθεση κατά των εγκαταστάσεων εταιρείας μεταλλείων χρυσού στην περιοχή και δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί εμπλοκή και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -στη λογική των δύο άκρων- αφού το κόμμα έχει ένθερμα συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής.