Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Από τη στήλη μας αυτή, την περασμένη Κυριακή, είχαμε παρουσιάσει τις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις με την αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου SOCAR και τον δικό μας ΔΕΣΦΑ. Την εβδομάδα που πέρασε υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, η οποία προβλέπει και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR. Έτσι, μέσα στο 2014 η SOCAR θα αποκτήσει το 66% των μετοχών της «δικής μας κρατικής» εταιρείας φυσικού αερίου. Η πώληση αυτή υπόκειται στην έγκριση των αφεντικών μας των Βρυξελλών. Δηλαδή θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού και στη συνέχεια και από την Κομισιόν. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά κρατική εταιρεία χώρας εκτός ΕΕ αγοράζει ευρωπαϊκή εταιρεία κρατική που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα. Και είναι άγνωστες οι διαθέσεις της Κομισιόν, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο. Έτσι η πώληση του ΔΕΣΦΑ τελεί υπό διαλυτική αίρεση. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικών μας αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Ενέργειας κ.λπ. και του ΤΑΙΠΕΔ, η όλη διαδικασία για την οριστικοποίηση της πώλησης θα απαιτήσει περίπου ένα έτος, που σημαίνει ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα γνωρίζουμε αν ο ΔΕΣΦΑ θα περάσει σε αζέρικα χέρια. Αυτά τραβάνε τα κράτη που βρίσκονται υπό ξένη κηδεμονία. Προσωπικά είμαστε αντίθετοι στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων και μάλιστα του τόσο ευαίσθητου ενεργειακού τομέα. Μας θλίβει, όμως, το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κηδεμονία σε όλους τους τομείς.

2

Όλες οι προβλέψεις των αναλυτών που συνδέονται υπογείως με τις μεγάλες εταιρείες της χρηματοπιστωτικής αγοράς συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς η χώρα μας θα προσφύγει για δανεισμό στις αγορές. Αρχικά με την έκδοση ομολογιακού δανείου χαμηλού μεγέθους, σε διερευνητική διαδικασία. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η ηρωική έξοδος στις αγορές ο φετινός προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει τους στόχους και η ύφεση στην οικονομία μας να μειωθεί. Ήδη η κυβέρνηση και η «τρόικα» συμφώνησαν να παρουσιάσουν ότι η ύφεση θα μειωθεί το 2013 στο 4%! Πρωτότυπος τρόπος συμφωνημένου (και σκόπιμου;) προσδιορισμού ποσοστού ύφεσης. Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάποιο τρόπο θα σοφιστούν στο υπουργείο Οικονομικών για να το φέρουν στο επιθυμητό επίπεδο. Με τη φορολογική αναλγησία που δείχνει η υπό τον κ. Στουρνάρα πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΟΙΚ όλα είναι κατορθωτά και έχουν εξασφαλισμένη την έγκριση της «τρόικας» και του πρωθυπουργού. Κάθε μέτρο που στρέφεται στην αποδυνάμωση του εισοδήματος του ελληνικού λαού είναι ασμένως αποδεκτό από την «τρόικα» και φυσικά και από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Μόνο τα μέτρα υπέρ του λαού είναι είδος άγνωστο. Και τούτο γιατί οι δυο αυτοί πολιτικοί ηγέτες καταδικάζουν τον λαϊκισμό και ασπάζονται την ιδεολογία της ενίσχυσης του θησαυροφυλακίου των υποστηρικτών του συστήματος. Αμάρτησα για τα «παιδιά μου» θα μπορούσαν να μας βροντοφωνάξουν. Ποιος άραγε θα τους ακούσει;

3

Ξέρετε ποιους έχει προσλάβει το Δημόσιο σαν συμβούλους για τις αποκρατικοποιήσεις; Όλο το «μπουμπούκιο» της διεθνούς (παγκοσμιοποιημένης) χρηματοπιστωτικής αγοράς. Η Goldman Sachs, η UBS, η SP Morgan και η Credit Suisse έχουν προσληφθεί σαν σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων, είτε από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Και φυσικά ανώτερα στελέχη τους έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και αλωνίζουν σε υπουργείο, σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και σε μεγάλες ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις που σκέπτονται σοβαρά την αποελληνοποίησή τους. Αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανήκουν κυρίως στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών, του τουρισμού ή είναι αλυσίδες καταστημάτων λιανικών πωλήσεων. Πότε διορίστηκαν αυτές οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες σύμβουλοι από δημόσιες υπηρεσίες (ΤΑΙΠΕΔ – ΤΧΣ) και ποια είναι η αμοιβή τους; Τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την προοπτική ότι την επόμενη χρονιά η χώρα μας θα βγει για δανεισμό στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών ψάχνει για εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο του αναδόχου. Και πολλές ξένες εταιρείες ερίζουν, καθώς προβλέπουν παχυλές αμοιβές και αρκετά στοιχήματα για την ομαλή εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος. Να που πηγαίνουν τα λεφτά από τα κουρέματα μισθών και συντάξεων.


Σχολιάστε εδώ