Δεν πάνε τα δικαστήρια στη Θηβών

Στη γενική συνέλευση στην οποία μετείχαν πάνω από 400 δικηγόροι, αναλύθηκε το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων και σχεδόν όλοι (μόλις 20 διαφώνησαν) τάχθηκαν εναντίον της χρησιμοποίησης του κτιρίου των Θηβών γιατί δεν εξυπηρετεί και γιατί οι βασικές λειτουργίες της Δημοκρατίας (Εκτελεστική, Δικαστική, Νομοθετική) θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και όχι στα περίχωρα. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε ήταν για τον χώρο που θα στεγαστούν τα δικαστήρια και για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη μεταφορά τους, δηλαδή πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής ή ανακατασκευής.

Για το θέμα εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά να ερευνήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν και να προτείνει λύσεις.

Εκείνο που άλλαξε το κλίμα ήταν η αποκάλυψη πως το ακίνητο της οδού Θηβών δεν θα το παραχωρούσε το κράτος στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από τα ενοίκια που θα γλίτωνε από το κτίριο που θα άδειαζε στη Σκουζέ, αλλά θα το πουλούσε το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη (πρόκειται για πασίγνωστο μεγαλοεργολάβο και όχι μόνο…), ο οποίος για να το αγοράσει αξίωσε μίσθωση τουλάχιστον 30 ετών από φορέα του Δημοσίου με ετήσιο ενοίκιο γύρω στα 3 εκατ. ευρώ! Δηλαδή ο «επενδυτής» θα έπαιρνε πίσω στο υπερδιπλάσιο τα χρήματά του, μαζί με τα κέρδη από τα μαγαζιά, τα γραφεία και το πάρκινγκ που βρίσκονται στον χώρο του κτιρίου και θα τα νοίκιαζε! Μάλιστα στη συνέλευση ακούστηκαν και τα ονόματα των «επενδυτών» που είχαν… στήσει τη δουλειά.

Επίσης, ένα ακόμα επιχείρημα που ακούστηκε ήταν ότι ο Πειραιάς έχει χάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια, αφού ούτε στα ολυμπιακά έργα μπήκε ούτε έγινε κάτι σημαντικό στην πόλη, οπότε δεν θα πρέπει να χάσει και τα δικαστήρια!

Γι’ αυτό και οι δικηγόροι είπαν ένα βροντερό «όχι» στη μεταφορά των δικαστηρίων στη Θηβών. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να κινηθεί γρήγορα ο Δικηγορικός Σύλλογος και να βρει την καλύτερη δυνατή λύση και την πιο γρήγορη. Γιατί τα δικαστήρια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν άλλο στη Σκουζέ.


Σχολιάστε εδώ