Αρκούν οι συλλήψεις για να βάλουν τέρμα στη Χρυσή Αυγή;

Με τη φυσική ηγεσία έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού και ορατό τον κίνδυνο την ίδια διαδρομή ν’ ακολουθήσουν και άλλοι, είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να διατηρήσουν αρραγές το «μέτωπο» της οργάνωσης και παράλληλα να αναστρέψουν το κύμα φυγής κατώτερων στελεχών, αλλά κυρίως ψηφοφόρων. Το βέβαιο είναι ότι τα εναπομείναντα – εκτός φυλακής- στελέχη δείχνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν με την ίδια τακτική και πρακτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια.

Τις προκλήσεις, τους προπηλακισμούς, τις απειλές και της καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας έναντι όλων όσων διαφωνούν μαζί τους ή δεν ενστερνίζονται τις ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις τους. Ενδεικτική ήταν η συμπεριφορά του Ηλ. Κασιδιάρη, κατά την αποχώρησή του από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, μετά την απόφαση των δικαστών να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Επιτέθηκε φραστικά εναντίον των δημοσιογράφων, άσκησε βία κατά τεχνικών τηλεοπτικών συνεργείων, ενώ την ίδια στιγμή ο έτερος βουλευτής Ν. Μίχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι «μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε»!

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική υποχώρηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής, της τάξης του 25-30%, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η κάμψη δεν είναι προσωρινή- υπό το βάρος των συνταρακτικών γεγονότων- αλλά, μόνιμη και μη αναστρέψιμη οπότε προϊόντος του χρόνου θα διευρυνθεί. Η ισχνή παρουσία μελών-ψηφοφόρων στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που οργανώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, αλλά και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ανησύχησε και εξόργισε τα ηγετικά στελέχη.

Από την άλλη επιβεβαίωσε τις από καιρό εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι η οργάνωση στερείται λαϊκής απήχησης, για το λόγο αυτό δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει δυνάμεις της κοινωνίας. Ότι, οι πολίτες που την ψήφισαν στις εκλογές του 2012, πολλοί περισσότεροι εμφανίζονται να τη στηρίζουν στις δημοσκοπήσεις, δεν επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή από πρόθεση.

Επειδή δηλαδή συμφωνούν με τις θέσεις της ή πολύ…χειρότερα συναινούν με τις ακραίες πρακτικές της. Αλλά, από αντίδραση αφενός για να διαμαρτυρηθούν με το τρόπο αυτό κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και αφετέρου για να εκφράσουν την απαρέσκεια και την περιφρόνησή τους προς τα υφιστάμενα κόμματα που για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, άλλο πολύ- άλλο λιγότερο- ταυτίστηκαν με την κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα και τη φαυλότητα.

Σενάρια

Οι εκτιμήσεις ως προς τις προοπτικές της Χρυσής Αυγής ποικίλουν. Υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τα πρόσφατα γεγονότα (συλλήψεις, προφυλακίσεις κ.λπ.) να λειτουργήσουν υπέρ της οργάνωσης.

Η προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου και των άλλων στελεχών, αντί να τους αποδομήσει, να τους συσπειρώσει προ του «κοινού εχθρού». Οι Ηλ. Κασιδιάρης και Ηλ. Παναγιώταρος (που κυκλοφορούν ελεύθεροι) και η σύζυγός του Ν. Μιχαλολιάκου, Ελ. Ζαρούλια δείχνουν αυτή τη στιγμή ικανοί να αναχαιτίσουν σε κάποιο βαθμό τις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια. Η Οργάνωση έχει δομηθεί με στρατιωτικούς όρους κι όπως χαρακτηριστικά λένε άτομα που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά τους «τα στελέχη θα υπάκουαν ακόμη και στον κηπουρό του Μιχαλολιάκου» αν αυτή ήταν η εντολή. Ακόμη και η δόση υπερβολής που έχει η διαπίστωση αυτή, περιγράφει ανάγλυφα τον τρόπο λειτουργίας.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η δύναμη της οργάνωσης θα περιορισθεί σταδιακά, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανισθεί από το πολιτικό σκηνικό από τη μια ημέρα στην άλλη. Εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα είναι και στην επόμενη Βουλή, αν οι εκλογές δεν καθυστερήσουν αρκετά και στο διάστημα αυτό υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, πολιτικές και κοινωνικές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι θιασώτες της συγκεκριμένης θεωρίας, αν αρχίσουν να υποχωρούν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, θα περιορισθεί και η απήχησή της στην κοινωνία, άρα και οι δυνατότητες παρέμβασης. Παράλληλα θα εκλείψουν τα κρούσματα ανοχής, οπότε πιο εύκολα θα γίνονται στόχος των διωκτικών αρχών, αλλά και των απλών πολιτών. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να απομονωθεί πολιτικά και οικονομικά.

Τρίτο σενάριο δεν υπάρχει. Η προσδοκία πολλών ότι οι μισοί, αν όχι όλοι, οι βουλευτές της μαζί με τον αρχηγό, θα καταδικαστούν να περάσουν τα επόμενα πολλά χρόνια ως φιλοξενούμενοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Κι ότι συνακόλουθα τα υπόλοιπα στελέχη θα… τρέξουν να κρυφτούν, συνιστά όνειρο θερινής νυκτός των κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι διαρκής, επίπονη και να βασίζεται σε σχέδιο. Να εξελιχθεί στο πολιτικό, οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο. Προφανώς, ενδεχόμενη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν φαίνεται να αρκεί για να τερματίσει την πολιτική, και κάθε άλλη δράση, της Οργάνωσης.

Η… διαδοχή!

Μεγάλο ερωτηματικό αναδεικνύεται αυτή την ώρα ο τρόπος λειτουργίας από τώρα και στο εξής της οργάνωσης. Αν δηλαδή θα συνεχίσει να την κατευθύνει ο Ν. Μιχαλολιάκος, μέσα από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ή θα οριστεί άτυπα άλλο πρόσωπο ως προεδρεύων. Κι εδώ ακριβώς ενδεχομένως να προκύψει εσωτερικό πρόβλημα. Τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψη του Ηλ. Κασιδιάρη κυκλοφόρησαν φήμες ότι τα ηνία αναμένεται να αναλάβει η Ελ. Ζαρούλια, η οποία διαπνέεται από στρατιωτική λογική και δεν θα είχε αντίρρηση, κάθε άλλο λένε, να διαδεχθεί έστω και προσωρινά (;) τον σύζυγό της στην αρχηγία. Δεν ήταν τυχαίο ότι «πρωταγωνίστησε» σε διάφορα «χάπενινγκ» τις προηγούμενες ημέρες, ενώ εμφανίσθηκε μαζί με τον Ηλ. Κασιδιάρη στην πρώτη διαδικτυακή εκπομπή. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν τελικώς εκχωρηθούν αρμοδιότητες προσωρινού αρχηγού, αυτές θα ανατεθούν στον Ηλ. Κασιδιάρη. Ως… πρώτο μεταξύ ίσων, αφού προφυλακισμένος είναι και ο κατά τους εισαγγελείς «υπαρχηγός» Χρ. Παππάς.

Τα προηγούμενα 24ωρα διακινήθηκαν φήμες που θέλουν τον Ν. Μιχαλολιάκο να βάλλει κατά του Ηλ. Κασιδιάρη ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την προφυλάκισή του. Ότι με όσα είπε και όσα έκανε ευθύς μόλις έμεινε ελεύθερος, έδωσε επιχειρήματα στα Μέσα Ενημέρωσης να επιτεθούν στην οργάνωση και να επηρεάσουν τους δικαστές. Αντιδράσεις εντός προκλήθηκαν και από την κινητικότητα που ανέπτυξε τις κρίσιμες ώρες ο βουλευτής Ματθαιόπουλος, την οποία αρκετοί απέδωσαν στις στενές σχέσεις που ως λέγεται πως διατηρεί με τη κόρη του Ν. Μιχαλολιάκου, Ουρανία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ