Έκπληξη και διχασμός

Ωστόσο η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις βουλευτές (Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Ν. Μίχο) προκάλεσε αίσθηση, ποικίλα σχόλια και αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ πολιτικών και νομικών. Η συγκεκριμένη απόφαση αιφνιδίασε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, πυροδότησε φήμες και σενάρια για παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξης και κλίμα εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία. Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση δέχθηκε τα «πυρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) που κατηγόρησε ότι με ένα πλεόνασμα επικοινωνιακής διαχείρισης προσπάθησε να καλύψει την μακροχρόνια αδράνειά της έναντι της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι οι κυβερνητικές αντιφάσεις δεν βοηθούν και επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πολιτικό μέτωπο κατά του ναζισμού. Είναι κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενοχλείται που τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η πορεία της υπόθεσης να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

«Μπούμερανγκ»

Παρά το αναμφισβήτητο σοκ από την «απελευθέρωση» των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών, η κυβέρνηση επέμεινε ότι η δικαιοσύνη είναι εκείνη που ανεξάρτητη θα αποφασίσει για τις συνέπειες που θα έχουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση ως κυβέρνηση με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να οδηγηθεί στη φυλακή». Ενώ σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τους «τρεις» ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, κι όσοι παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη». Πρόσθεσε δε ότι «όλα γίνονται με βάση τον νόμο και η δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία». Πολιτικά στελέχη, ακόμη κι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η υπόθεση έτσι όπως εξελίχθηκε. Την ίδια ώρα μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, όπως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» και η «Φιγκαρό» δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η όλη ιστορία να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά και η Χρυσή Αυγή να βγει τελικώς ενισχυμένη. Σε πολιτικό επίπεδο ο αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι αν η Χρυσή Αυγή κάνει πράξη τις απειλές για παραιτήσεις βουλευτών, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αποκλείσει την περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Ήδη κατατέθηκε τροπολογία για τη διακοπή της χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Οπλοφόροι

Σε εξέλιξη είναι την ίδια ώρα οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του κρυφού οπλοστάσιου της Χρυσής Αυγής, το οποίο χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια των εκπαιδεύσεων των μελών της. Επίσης η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους για τους αστυνομικούς σ’ ολόκληρη την επικράτεια που είχαν αναπτύξει σχέσεις ή ακόμη περισσότερο βοηθούσαν στις παράνομες- εγκληματικές δραστηριότητες της ναζιστικής οργάνωσης. Ο κατάλογος των υπόπτων προϊόντος του χρόνου μεγαλώνει και επιβεβαιώνει τους φόβους που από καιρό υπήρχαν και στην ελληνική κοινωνία. Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στα σπίτια όλων ανεξαιρέτως των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής που ελέγχθηκαν βρέθηκε μεγάλος αριθμών όπλων που δεν είχαν δηλωθεί στις αρχές.

Όλα ανοιχτά…

Το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου, αναμένεται εκτός απροόπτου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για τις τελικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Με το πέρας του πρώτου γύρου οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των συζητήσεων, ωστόσο όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Κι αν αυτά με τη διαθεσιμότητα και το φόρο ακινήτων για το 2014 θεωρείται ότι εύκολα ή δύσκολα θα διευθετηθούν, σε μια σειρά άλλα θέματα η διαδικασία θα είναι επίπονη όσο και επώδυνη. Οι επιτελείς της «τρόικας» συνεχίζουν να αντιτίθενται στην πρόταση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, ζητούν λουκέτα και μαζικές απολύσεις. Εκτιμούν ότι η «τρύπα» για το 2014 θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. και πλέον, κι όχι 500 εκ. που λέει η κυβέρνηση, και ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επιμένουν για την πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων και ζητούν επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επίσης εκφράζουν ζωηρές ανησυχίες για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και εγείρουν ζήτημα (νέων) περικοπών στις συντάξεις και το εφάπαξ.

Νωρίς…

Με δηλώσεις στήριξης και… υποστήριξης, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δημόσιες τουλάχιστον, επέστρεψε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, το δεύτερο σε διάστημα λίγων μηνών. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά και για το ενδεχόμενο νέας διαγραφής του χρέους. «Είναι νωρίς» σημείωσε κι ο πρωθυπουργός, υπονοώντας ότι πρέπει να αναμένουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία για να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις. Από τη πλευρά του ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την… πάγια υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της χώρας μας να βγει από την κρίση. Στις επαφές του με αμερικανούς και ομογενείς επιχειρηματίες ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (πρωτογενές πλεόνασμα, αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ύφεσης κ.α.) και τόνισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει κεφάλαιο».


Σχολιάστε εδώ