Φοβούνται στη Γερμανία εξάπλωση του φαινομένου Χρυσής Αυγής

Κι αν μέχρι τις παραμονές των εκλογών επένδυαν στο σενάριο μερικής αποδυνάμωσης της κ. Μέρκελ, προκειμένου να είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις εντός κι εκτός Γερμανίας, τώρα εκτιμούν ότι η περαιτέρω ενίσχυσή της μπορεί να έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι μια παντοδύναμη Μέρκελ, χωρίς μάλιστα το άγχος των εκλογών, είναι πιο εύκολο να προχωρήσει σταδιακά σε αλλαγή βασικών πτυχών της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ότι χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους θα θελήσει να δώσει στην πολιτική της ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι τώρα είχε καθαρά γερμανικό προσανατολισμό. Οι ίδιοι παράγοντες δεν έδειχναν ν’ ανησυχούν με τις πρώτες μετά τις εκλογές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, όπου εμφανίσθηκε αμετακίνητη ως προς την πολιτική που ακολουθείται. «Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και όσο γίνεται αθόρυβα», τόνιζαν. Κι αν ένα νέο «κούρεμα» του χρέους δείχνει να είναι απίθανο ως σενάριο αυτή την ώρα, στην κυβέρνηση θεωρούν περίπου σίγουρη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής καθώς και τη μείωση των επιτοκίων. Άλλωστε, λένε, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου ότι θα λάβουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην περίπτωση που η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν επενδύσει πολλές από τις προσδοκίες τους στη σθεναρή στάση που θα τηρήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα είναι κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ στον προδιαγραφόμενο μεγάλο συνασπισμό. Ως γνωστόν οι γερμανοί σοσιαλιστές θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την κυβερνητική συνεργασία την αλλαγή πολιτικής, τον περιορισμό της λιτότητας και την έμφαση στην ανάπτυξη. Έχουν δε ως βασικό θέμα στην ατζέντα τους το ελληνικό πρόβλημα, ενώ κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχουν ζητήσει χαλάρωση του προγράμματος που εφαρμόζεται από την άνοιξη του 2010. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα εκτιμούν ότι υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας που θα επηρεάσει τη στάση της Άνγκ. Μέρκελ έναντι της χώρας μας. Είναι το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, καθώς οι αποκαλύψεις για την οργάνωση και τη δράση της έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του φαινομένου, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της λαθρομετανάστευσης, είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση περιμένουν ουσιαστική αλλαγή της στάσης τόσο της κ. Μέρκελ, όσο και άλλων ηγετών κυρίως από τις χώρες του Βορρά. Προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, με απρόβλεπτες συνέπειες, θα επιδιώξουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση Σαμαρά, που στη φάση αυτή δείχνει να είναι ο μόνος σταθερός πυλώνας, όπου μπορεί να στηριχθεί η χώρα, αλλά να ποντάρουν και οι ξένοι.

Τι προσφέρει η Μέρκελ και τι ζητάει ο Σαμαράς

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, η γερμανίδα καγκελάριος θα προωθήσει την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για πάρα πολλά χρόνια και σημαντική μείωση του επιτοκίου, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να ανοίξει άμεσα η κάνουλα της ρευστότητας που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να πάρει μπρος η ανάπτυξη, από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν περισσευούμενα για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια ένεση ρευστότητας.


Σχολιάστε εδώ