ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ

Στην περίπτωση που η ηγεσία της οργάνωσης πραγματοποιήσει την απειλή της για μαζική παραίτηση των βουλευτών της, θα προκληθεί αναπόφευκτα αναστάτωση σε πολλά επίπεδα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ακόμη πιο εφιαλτικό είναι το εναλλακτικό σενάριο που διακινείται επισήμως από τη Χρυσή Αυγή για διαδοχικές παραιτήσεις βουλευτών, κάτι που θα έχει συνέπεια να διεξάγονται αλλεπάλληλες επαναληπτικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας, καθώς δεν θα αντέξει τους κραδασμούς των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Τα πράγματα παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, στο μέσο μιας δύσκολης προσπάθειας για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Μηδενικές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο που κυκλοφόρησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με το οποίο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα υποχρεώσει σε παραίτηση τους βουλευτές που θα βρεθούν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, προκειμένου έτσι να δείξει ότι συμβάλλει στην κάθαρση και στην αποκατάσταση της νομιμότητας. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εμφύλιο στο εσωτερικό της οργάνωσης και εντέλει τη διάλυσή της. Υπάρχουν, πάντως, και ορισμένοι που πιστεύουν ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει καμία από τις απειλές της, διότι θα χάσει αυτόματα την κρατική επιχορήγηση, οι βουλευτές θα στερηθούν την ασυλία και η οργάνωση θα «εξαφανιστεί» πολιτικά, αφού δεν θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Προβληματισμός

Τα ενδεχόμενα αυτά είναι που προκαλούν την έντονη ανησυχία των πολιτικών, που δεν συμπλέουν ούτε και για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν έναντι των προκλήσεων της Χρυσής Αυγής. Επισήμως, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Δηλαδή, ότι σε περίπτωση μαζικής παραίτησης των βουλευτών θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές και η οργάνωση δεν θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά και εύκολα. Εξ ου και στα κόμματα επικρατεί σύγχυση, ενώ η πρόταση για κοινούς υποψηφίους από όλα τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου φαίνεται να πέφτει στο κενό. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν τρεις διαφορετικές απόψεις ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει στην προκειμένη περίπτωση η παράταξη. Η επίσημη γραμμή είναι ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών θα συμμετάσχει κανονικά και θα διεκδικήσει τις έδρες στις 15 περιφέρειες. Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει ως μη εφικτό το σενάριο των κοινών υποψηφίων, με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Υπέρ των κοινών υποψηφίων τάσσονται αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η Ντ. Μπακογιάννη, που προέβη σε σχετικές δηλώσεις. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία βουλευτών, που είναι της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να απόσχει (!) από τις επαναληπτικές εκλογές. Διότι, αν πάρει μέρος, λένε, θα είναι σαν να παίζει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής, που πέραν των άλλων με την κίνησή της παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση που αδειάσει μια βουλευτική θέση από κάποιον σοβαρό λόγο και όχι με πρωτοβουλία ενός κόμματος ή του ίδιου του βουλευτή. Με την πρόταση για κοινούς υποψηφίους συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Διμέτωπος από ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου έχει καταστήσει σαφές ότι θα μετατρέψει τις επαναληπτικές εκλογές σε διπλό δημοψήφισμα, κατά του ναζισμού και της μνημονιακής πολιτικής. Με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση, να καταγράψει αυξημένα ποσοστά σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως η Α΄ και η Β΄ Αθηνών, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής και, τέλος, να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην κατηγορία ότι ήταν η κυβέρνηση που με τη μνημονιακή πολιτική της αλλά και την ανοχή της για μεγάλο χρονικό διάστημα εξέθρεψε το «ναζιστικό τέρας» της Χρυσής Αυγής.

Αυτόνομοι οι ΑΝΕΛ

Αυτόνομα θα κατέβουν στις επαναληπτικές εκλογές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως κατέστησε σαφές ο βουλευτής Ν. Μαριάς, απορρίπτοντας την πρόταση για κοινούς υποψηφίους.

Στην προεκλογική περίοδο το κόμμα θα καλέσει τους πολίτες να καταδικάσουν με την ψήφο τους αφενός τον ναζισμό και αφετέρου την κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί τον κόσμο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ανούσια κόντρα

Σαφείς αποστάσεις από την τακτική που ακολουθούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το ΚΚΕ και κατηγορεί τις δύο πλευρές ότι αξιοποιούν τη δολοφονία του Π. Φύσσα για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Χαρακτηρίζει ανούσια τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και τονίζει ότι με την προπαγάνδα τους συσκοτίζουν τα πραγματικά αίτια της ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να την αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός.

Κατόπιν τούτου, προκύπτει καθαρά ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης.

Ερίζουν οι συνταγματολόγοι

Σύγχυση και αντικρουόμενες απόψεις υπάρχουν και για την περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας (έχει εκλέξει έναν η Χρυσή Αυγή), καθώς στο Σύνταγμα δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μείνει κενή μία ή και περισσότερες θέσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν επιστρατευτεί οι συνταγματολόγοι, οι οποίοι διατυπώνουν αποκλίνουσες ερμηνείες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η θέση (αν και εφόσον παραιτηθεί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής) μπορεί να παραμείνει κενή και η Βουλή να συνεχίσει να λειτουργεί με 299 βουλευτές. Άλλοι λένε ότι η έδρα πρέπει να αποδοθεί στο κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο στις τελευταίες εθνικές εκλογές, άλλοι ότι πρέπει να δοθεί στο κόμμα που ήταν πρώτο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας (Β΄ Αθηνών), ενώ υπάρχει και μια πιο ακραία εκδοχή, που λέει ότι η έδρα πρέπει να αποδοθεί στο κόμμα που θα αναδειχθεί νικητής (στο σύνολο των ψήφων) στις επαναληπτικές εκλογές.

Δίνει λύση ο εκλογικός νόμος

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες από αρμόδιους και αναρμόδιους για το τι θα γίνει με την έδρα του βουλευτή Επικρατείας στην περίπτωση που ο Μιχαλολιάκος υλοποιήσει την απειλή για παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και όλων των αναπληρωματικών και αν μπορεί να λειτουργήσει η Βουλή με έναν βουλευτή λιγότερο, την απάντηση τη δίνει ο εκλογικός νόμος που ισχύει τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο έγκυρος συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι εάν παραιτηθεί ή εκλείψει βουλευτής Επικρατείας και παραιτηθούν ή εκλείψουν όλοι οι αναπληρωματικοί του κόμματος στο οποίο ανήκει ο παραιτηθείς ή ο εκλιπών βουλευτής, τότε αναπληρώνεται το κενό από το πρώτο στην περιφέρεια κόμμα που έχει τις περισσότερες ψήφους.

Κανένα επομένως κενό δεν υπάρχει ώστε να μην καλυφτεί η θέση του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής στην περίπτωση που παραιτηθεί.


Σχολιάστε εδώ