Τους έχουν στριμώξει…

ΣΦΙΓΓΕΙ ο κλοιός γύρω από τη Χρυσή Αυγή, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές συνηγορούν στο να χαρακτηρισθεί «εγκληματική οργάνωση» και να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά ντοκουμέντα για την οργάνωση και τη δράση του ακροδεξιού ναζιστικού μορφώματος, ενώ μάρτυρες-κλειδιά (πρώην και νυν μέλη) καταθέτουν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σημαντικά στοιχεία, που επιβαρύνουν ακόμη και κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να αποκαλυφθούν τα πάντα για όλους και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν και σε ποιον βαθμό «υπόγειες διασυνδέσεις» μεταξύ της Αστυνομίας και στελεχών της ΧΑ. Αφορμή, οι αποκαλύψεις ότι τα μέλη της οργάνωσης εκπαιδεύονταν από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της ΕΛΑΣ, ενώ υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ότι αστυνομικοί έκαναν τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες της ΧΑ. Στην περίπτωση της Χαλκίδας είχαμε ως συνέπεια τις παραιτήσεις δύο ανώτατων αξιωματικών. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προχώρησε στη μετακίνηση άλλων επτά προκειμένου -όπως έγινε γνωστό- να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της έρευνας που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ.

«Πηγές»

Ανάλογη έρευνα γίνεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις, έπειτα από εντολή του Δ. Αβραμόπουλου και με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στελέχη από επίλεκτες μονάδες (ΛΟΚ, ΟΥΚ) εκπαιδεύουν τα μέλη της ΧΑ σε μυστικά στρατόπεδα. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας έσπευσε στη βάση των ΟΥΚ και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΕΔ στην προάσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Έρευνες διεξάγονται και από το ΣΔΟΕ στα οικονομικά της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα στις πηγές χρηματοδότησής της. Πληροφορίες που διέρρευσαν, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί, έκαναν λόγο για εμπλοκή εφοπλιστών, οικονομικών παραγόντων, ακόμη και ιερωμένων, που ενίσχυαν οικονομικά την οργάνωση. Σε κατάσταση πανικού, τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ καταθέτουν μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και πολιτικών, ζητάνε να χαρακτηριστούν «εγκληματικές οργανώσεις» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ «απειλούν» με μαζικές παραιτήσεις βουλευτών, ώστε να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες και να προκληθεί πολιτική κρίση.

Ολιγωρία

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης (συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ) για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και συναίνεσε στη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή. Το επιχείρημα που προέβαλε (η κυβέρνηση) ήταν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά και των διωκτικών αρχών, που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κινούνται ταχύτατα. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, καθώς τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Με φόντο τις έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίζει τη Νέα Δημοκρατία με τη Χρυσή Αυγή.

«Αγκάθια»

Με συμφωνίες και διαφωνίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την «τρόικα», οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους. Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα. Το θέμα της κινητικότητας φαίνεται ότι θα κλείσει χωρίς απρόοπτα, ενώ διάσταση απόψεων υπάρχει όσον αφορά τις εμπορικές μισθώσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν πλήρη απελευθέρωση, το υπουργείο Ανάπτυξης αντιπροτείνει τριετή προστασία και το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη βίαιη απελευθέρωση. Παράλληλα, κατηγορεί την «τρόικα» ότι οι ψευτορυθμίσεις που ζητάει απορρυθμίζουν την αγορά. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, η λύση που θα δοθεί για την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επιμένουν ο φόρος ακινήτων και για το 2014 να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, διαπιστώνουν καθυστέρηση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΠΑ αλλά και για την πώληση- παραχώρηση 28 ακινήτων του Δημοσίου. Ρόλο στις καθυστερήσεις έχει παίξει και το ότι μετά την αναγκαστική παραίτηση του Στ. Σταυρίδη το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ακέφαλο.

«Ύφεση»

Μερική ύφεση στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, καθώς οι καθηγητές αποφάσισαν την αναστολή των απεργιών, κυρίως λόγω της μικρής συμμετοχής που υπήρχε κατά τη δεύτερη εβδομάδα. Ωστόσο, περισσότερα από 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη από μαθητές σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καθηγητές. Αντίθετα, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οκτώ μεγάλα πανεπιστήμια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με τις διοικήσεις τους να διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.400 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα προσβάλουν την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προσδοκίες

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, πέρασαν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Η θριαμβευτική νίκη της Άνγκ. Μέρκελ προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία στην κυβέρνηση, ωστόσο η αδυναμία της να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέες προσδοκίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στο σενάριο του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, εκτιμώντας ότι το γεγονός αυτό θα συνοδευτεί με αλλαγή πολιτικής και χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τις προσδοκίες αυτές ενισχύουν οι πρώτες δηλώσεις ηγετικών στελεχών των Σοσιαλιστών, που τόνισαν ότι το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ