Τα έλεγε ο Βενιζέλος αλλά ποιος τον άκουγε…

Στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχει και πάλι προβληματισμός και «μούδιασμα» και αυτό γιατί, όπως λένε συνομιλητές του προέδρου του, «το ΠΑΣΟΚ και ο Ε. Βενιζέλος έθεσαν επί τάπητος προτάσεις και ανέλαβαν πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ναζισμού και του φαινομένου της Χρυσής Αυγής» έγκαιρα, στον κατάλληλο χρόνο και όταν ακόμα τα άλλα κόμματα δεν άνοιγαν το θέμα αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, «για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ διέβλεψαν τις εξελίξεις και σε ανύποπτο χρόνο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, όμως τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ – που πάγωσε και τον περιβόητο αντιρατσιστικό νόμο- απέφευγαν να μπουν στην ουσία του θέματος και τώρα κάτω από το βάρος των δραματικών εξελίξεων από τη δολοφονία του Φύσσα, όλοι σπεύδουν -και κυρίως η ΝΔ- να καρπωθούν κάποια οφέλη».

Ωστόσο έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν πως το γεγονός και μόνο ότι από τις δραματικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με τη δολοφονία του Φύσσα και τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για τη Χρυσή Αυγή, φαίνεται να επωφελείται από τον κυβερνητικό συνασπισμό η ΝΔ, «δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει πλήρως τον αυτόνομο πολιτικό του λόγο και στη συνείδηση του κόσμου καταγράφεται πλέον ως συμπλήρωμα και ακολούθημα της ΝΔ». Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη «για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την άκριτη πρόσδεσή του στο άρμα του Αντ. Σαμαρά και είναι πλέον σε ένα δρόμο οριστικής απώλειας κάθε αυτόνομου πολιτικού χαρακτηριστικού του και απώλειας κοινωνικών ερεισμάτων». Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η επισήμανση ενός έμπειρου και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που έλεγε πως «παραδώσαμε τα κλειδιά ενός ιστορικού κόμματος, όπως το ΠΑΣΟΚ, στον Αντ. Σαμαρά και τη συντηρητική παράταξη για μια αντιπροεδρία και μια χούφτα υπουργεία. Δυστυχώς θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά αυτό».

Στη Χαριλάου Τρικούπη και στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς αναζητούνται «εναλλακτικές και πειστικές πρωτοβουλίες για να είναι στο προσκήνιο το ΠΑΣΟΚ και να αναδείξει τον διακριτό πολιτικό λόγο του για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού, της βίας και της Χρυσής Αυγής».

Όπως μάλιστα λένε, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πρωτοστάτησε στην καταγραφή των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ με την επικοινωνία που είχε (από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου όπου έθεσε με έμφαση το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, με εντολή του κ. Βενιζέλου, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Νίκος Ανδρουλάκης, Τάκης Ρήγας, Χρήστος Πρωτόπαπας κ.ά.) συναντήθηκε με τον κ. Αθανασίου συγκεκριμενοποιώντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε θεσμικό – νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας μάλιστα και θέμα για τη χρηματοδότηση του κόμματος αυτού, από τη στιγμή που θα συνδεθεί με «εγκληματική οργάνωση» η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης:

– Την άμεση προώθηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που έχει καταθέσει σε πρόταση νόμου το ΠΑΣΟΚ για την προστασία του πολιτεύματος και των πολιτών από την ακραία και οργανωμένη εγκληματική βία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Επισημάνθηκε δε στον κ. Αθανασίου η ανάγκη υιοθέτησης προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για ψήφιση διατάξεων που θα ενισχύουν το νομικό πλαίσιο κατά της ρατσιστικής βίας με αποτελεσματικότερες και άμεσα επιβαλλόμενες ποινές, με συστηματική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ενόχων, με την καθιέρωση ειδικών πειθαρχικών αδικημάτων για εμπλεκόμενους σε ρατσιστικά αδικήματα δημόσιους λειτουργούς, με προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων των κακουργηματικών πράξεων και με δραστικές κυρώσεις κατά των νομικών προσώπων.

– Την εφαρμογή άμεσα και παραδειγματικά του ισχύοντος νόμου. Ζητήθηκε δε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αξιοποιήσει όλες τις θεσμικές δυνατότητες που υπάρχουν, κάνοντας χρήση και του άρθρου 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που του δίνει τη δυνατότητα «σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης (…) να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατʼ απόλυτη προτεραιότητα».

– Επισημάνθηκε με έμφαση πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Γιʼ αυτό το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Αθανασίου είτε να ψηφιστεί νέα διάταξη, είτε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία (άρθρο 41 ν 3251/2004), ώστε αν από την διεξαγόμενη στον Άρειο Πάγο προκαταρκτική εξέταση θεμελιώνεται κατηγορία κατά της ΧΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 187 και επομένως του ΠΚ, να διακοπεί αμέσως η κρατική χρηματοδότηση αυτής της οργάνωσης.

Πάντως, δίπλα στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθούν και να καταγραφούν και άλλες παλαιότερες πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Όπως μάλιστα αναφέρουν στελέχη του Κινήματος, παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά υιοθετήθηκαν τελικά από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να πιστωθεί ότι ήταν αυτό που ανέπτυξε αυτή την πρόταση και πήρε την ανάλογη πρωτοβουλία.


Σχολιάστε εδώ