Ταξίαρχος με πλούσια δράση…

• Αμέσως σκέφτηκα ότι για τα έργα και τις ημέρες στους εξοπλισμούς του κ. Α. Κάντα (που είναι γνωστός στο «Π» με σειρά δημοσιευμάτων) θα μπορούσε να γραφεί ένα σενάριο με τίτλο «Ο ταλαντούχος ντόκτορ Αντώνης Κάντας».

Το «Π» και η υπόθεση

• Επειδή βλέπουμε μακριά, είχαμε αναφερθεί στη δράση του προσώπου… 4κις.

– (18.04.12 και 06.13) Δύο αποκαλυπτικά κείμενα για τον πρωταγωνιστή.

– (18.04.12) Ομοίως.

• (26.06.13) Γράψαμε: Βρέθηκαν σε λογαριασμούς του 500.000 ευρώ (DRESNER BANK από εταιρεία MARTHA, που τη χειρίζονταν ο κ. Μαρίδης της SIEMENS). Επίσης 2.046.500 ευρώ και 108.667.000 δρχ. στην ΤΕ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» – ΣΚΑΪ 01.07.10). Ουδεμία δίωξη είχε ξεκινήσει εναντίον του.

Και ολίγον ρετρό

• Ας πάω λίγο πίσω. Το 1993, όταν ανέλαβε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Άμυνας τον κ. Γεράσιμο Αρσένη, ο εν λόγω κύριος πολιορκούσε τον υπουργό να του παραχωρήσει εξέχουσα θέση στη διαχείριση των ΑΩ, εφόσον είχε ήδη μακρά και σπουδαία προϋπηρεσία εκεί. Ο κ. Αρσένης, πληροφορημένος φαίνεται, του το αρνήθηκε.

• Έτερος μεγαλοϋπουργός, προστάτης του κ. Κάντα (του αναγνωρίζω τη σπουδαία ικανότητα να γητεύει ανωτέρους του, στρατιωτικούς και πολιτικούς), του προσέφερε, προς παρηγορία, θέση συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα και την προεδρία Ιδρύματος Αποκατάστασης Ομογενών, που είχε αναλάβει τεράστια έργα στη Β. Ελλάδα.

• Το 1996 ανέλαβε τον θώκο του υπ. Άμυνας ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο είχε φροντίσει να πλησιάσει ο κ. Κάντας. Ο Άκης, ακούγοντας και τις σχετικές συστάσεις περί της ικανότητας του άνδρα, τον έχρισε αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, με προϊστάμενο τον κ. Ι. Σμπώκο. Έκτοτε, ο κ. ταξίαρχος κατέστη το έμπιστο όργανο του υπουργού.

• Μετά την αποχώρηση Σμπώκου (για τις εκλογές), ο κ. Κάντας πραγματοποίησε το όνειρό του. Έγινε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών! Τότε ήταν που υπέγραψε τη σύμβαση για το σκάνδαλο του Ηλεκτρ. Πολέμου (έχει ήδη παραπεμφθεί μαζί με άλλους) και έδωσε βεβαίωση στον μακαρίτη Καμπούρογλου ότι είχαν πραγματοποιηθεί τα ΑΩ των TOR-M1 (25 εκατ. δολάρια), ενώ δεν είχε γίνει ούτε… βίδα (εκκρεμεί δίωξή του). Δε γνωρίζω αν ενήργησε αυτοβούλως ή έλαβε εντολή του «πέμψαντος πατρός». Συνέβησαν και άλλα τινά, που δεν είναι του παρόντος.

• Ο Άκης, παράλληλα, εκτιμώντας το έργο και την αφοσίωση του κ. ταξίαρχου, παρενέβη στη φιλική προς αυτόν (Σ.Σ.: τότε ο Άκης έλεγχε τα πάντα εν Ελλάδι) Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία ίδρυσε έδρα Στρατιωτικής Οικονομίας, στην οποία εξελέγη, πάραυτα, ο κ. Κάντας ως επίκουρος καθηγητής! Δεν γνωρίζω αν πρόλαβε να διδάξει και τι γίνεται σήμερα η έδρα! Ούτε αν υπήρξαν φοιτητές που να ενδιαφέρονται να μάθουν για μίζες, αντισταθμιστικά, υπερκοστολογήσεις ή αγορά οπλικών συστημάτων μαϊμούδων.

Η πτώση

• Έκτοτε ο ταλαντούχος κ. Κάντας διώκεται:

– Για τα 500.000 ευρώ της SIEMENS και τα υπόλοιπα.

– Για το Ηλεκτρ. Σύστημα Στρατού.

– Για τα ΑΩ των TOR-M1 (η υπόθεση αυτή, άγνωστο γιατί, εκκρεμεί από το… 2009!).

• Ερωτηθείς ο κ. Κάντας από την αλησμόνητη ρεπόρτερ Αριστέα Μπουγάτσου (ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 19.08.10) για το «χρήμα», απάντησε ότι προέρχεται από οικονομίες του. Σχετικά με την υπογραφή πραγματοποίησης των ΑΩ των TOR-M1 (που δεν μπήκε ούτε βίδα, επαναλαμβάνω), απάντησε (sic): «Η δική μου υπογραφή μπήκε ύστερα από εισήγηση των υφισταμένων μου. Δεν υπήρξε καμία παρατυπία…».

• Και ολίγη «πλάκα», για να κλείσω το θέμα. Μόλις αποκαλύφθηκαν αυτά, υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος. Όταν πληροφορήθηκε ότι απόστρατος δήλωσε ότι πραγματοποίησε οικονομίες 500.000 ευρώ μονολόγησε: «Ώστε έτσι κ. απόστρατοι. Έχετε τέτοιες οικονομίες και κλαιγόσαστε…». Πάραυτα έδωσε εντολή να πετσοκοφτούν οι μισθοί των ε.ε. και οι συντάξεις των αποστράτων. Ζήτω το έθνος…

• Ο κ. Αντ. Κάντας αφέθηκε ελεύθερος, καταβαλών εγγύηση 500.000 ευρώ. Η Δικαιοσύνη ακολούθησε τη συνταγή Μαντέλη… Miracolo, miracolo! 500.000 ευρώ εγγύηση. Πόθεν;


Σχολιάστε εδώ