Μυστικό ραντεβού για τη ΛΑΡΚΟ

Με ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα ότι ο Κ. Δασκαλάκης, πρώην κορυφαίο στέλεχος της ίδιας της ΛΑΡΚΟ και σήμερα επικεφαλής της ανταγωνίστριας βιομηχανίας με έδρα στην ΠΓΔΜ, είχε συνάντηση με άγνωστη ατζέντα συζητήσεων με τον Γ. Εμίρη, «αφεντικό» του ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις τελευταίες, επεισοδιακές ανακατατάξεις κορυφής στο ταμείο, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η συνάντηση αυτή, εάν όντως έγινε (προς το παρόν δεν έχει διαψευσθεί αρμοδίως, παρότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από τις δημόσιες καταγγελίες των συνδικαλιστών), εκτιμάται ότι δεν μπορεί να έκρυβε κάποια θετική εξέλιξη για τη ΛΑΡΚΟ. Γνωστό είναι ότι οι μέτοχοι της βιομηχανίας των Σκοπίων, που, όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, εμπλέκονται σε σοβαρές, διεθνείς ποινικές έρευνες, δεν έχουν λόγο να επιθυμούν να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα η ΛΑΡΚΟ. Αντιθέτως, δεδομένου ότι οι εμπλοκές των μετόχων της σκοπιανής βιομηχανίας δεν τους επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουν ενδεχόμενη εξαγορά της ΛΑΡΚΟ, το ιδανικό σενάριο για τον κ. Δασκαλάκη και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί θα ήταν να μπει «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και να αξιοποιήσει, ακολούθως, η σκοπιανή εταιρεία το μετάλλευμα των ορυχείων που σήμερα ελέγχει η ΛΑΡΚΟ, για ενισχύσει τη θέση της ως μοναδική, πλέον, βιομηχανία νικελίου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Δύο είναι, πλέον, τα μεγάλα ερωτήματα:

– Προς τι, άραγε, συναντά τον κ. Δασκαλάκη ο Γ. Εμίρης, όταν ο εν λόγω διαχειριστής της μονάδας στα Σκόπια είναι γνωστό πως δεν έχει την παραμικρή επιδίωξη να λειτουργήσει ως ο επενδυτής που θα αναλάβει τη ΛΑΡΚΟ και θα δαπανήσει κεφάλαια για να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η ελληνική εταιρεία. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί, τελικά, ως «ταμείο αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας, ή αφήνει ανταγωνιστικά συμφέροντα να προωθούν τη δική τους ατζέντα, ακόμη και αν αυτό γίνεται εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου;

– Πώς ο κ. Δασκαλάκης συναντάται με τόση ευκολία και σε τόσο «ευαίσθητη» περίοδο, λίγο πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» για την τύχη της ΛΑΡΚΟ, με ένα τόσο υψηλόβαθμο, αρμόδιο στέλεχος; Είναι άραγε αβάσιμες οι εικασίες και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία αυτά τα ραντεβού κλείνονται με… προξενήτρα στέλεχος υπουργικού επιπέδου;

Σε κάθε περίπτωση, υπουργείο Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ οφείλουν, για λόγους ηθικής τάξεως, να διαψεύσουν τις παραπάνω καταγγελίες, εάν δεν είναι αληθείς, ή να τις επιβεβαιώσουν και να εξηγήσουν πώς δικαιολογούνται τέτοιες συναντήσεις και ποιο μπορεί να είναι το θέμα συζήτησης, όταν μάλιστα είναι άγνωστο αν και πώς θα αποκρατικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και, τυπικά, δεν υφίσταται θέμα συζήτησης με ενδιαφερόμενους.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες συζητήσεις κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ-»τρόικας» για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ οδηγούν την υπόθεση σε άλλες κατευθύνσεις από τον… προαναγγελθέντα «θάνατο» της ιστορικής βιομηχανίας. Η «τρόικα» πιθανολογείται πλέον βάσιμα ότι θα επιτρέψει να συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή η εταιρεία τη λειτουργία της, μέχρι να ξεκαθαρίσει το μείζον θέμα των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ και να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για το παράλογο φορο-πρόστιμο των 200 εκατ. ευρώ, που έχει επιβληθεί στην εταιρεία, με συνέπεια να εμφανίζεται σαν δήθεν μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου, που απολαμβάνει χαριστικής μεταχείρισης. Όσο αυτά τα θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως έχει επισημάνει το «Π», αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ είναι αδύνατο να προωθηθεί και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από την «τρόικα», η οποία φαίνεται ότι θα επιτρέψει να αναβληθούν οι αποφάσεις, στο βαθμό που η εταιρεία δεν επιβαρύνει με τη λειτουργία της τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μένει να φανεί ως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, αν αυτή θα είναι η κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης μέχρι την τελική σύνταξη του νέου κειμένου του Μνημονίου, ή αν, αντίθετα, θα υπάρξει «ατύχημα», που θα οδηγήσει την υπόθεση στην κατεύθυνση που θα επιθυμούσαν οι γείτονες ανταγωνιστές, δηλαδή σε μια ατελέσφορη διαδικασία διαμελισμού της εταιρείας και αποκρατικοποίησης, η οποία θα ισοδυναμούσε με ληξιαρχική πράξη θανάτου των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, προς όφελος μόνο των ανταγωνιστών της από τα Σκόπια.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ