ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ!

Το ότι δεν έχουν βγει στον δρόμο είναι γιατί δεν υπάρχουν τα πρότυπα που θα τους κινητοποιήσουν. Πείτε μου ένα ηγετικό πρόσωπο, ένα πρόγραμμα που θα τους κατεβάσει στο δρόμο. Να το δούμε ιστορικά, μας λείπει ο ηγέτης. Ο λαός μας φοβάται. Οι 1.500.000 που ξεσηκώθηκαν στο Σύνταγμα, δεν ήταν αλήτες, δεν ήταν λούμπεν, δεν ήταν φασίστες, δεν ήταν κομουνιστές. Ήταν άνθρωποι που έβλεπαν ότι με πολύ βίαιο τρόπο άλλαξε η ζωή τους. Ποιος θα λογοδοτήσει για τη βίαιη αλλαγή της ζωής των Ελλήνων;», λέει με νεύρο στο «ΠΑΡΟΝ» ο Γιώργος Παπαδάκης και οι φλέβες χτυπάνε στο μέτωπο του…

// Εικοσιτρία χρόνια στην ενημέρωση;
Πιστεύετε ότι ο κόσμος νοιάζεται αν είμαι 23 χρόνια στην ενημέρωση; Αν έκανα πρεμιέρα ή δεν έκανα; Όταν υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι; Αυτά ήταν τη δεκαετία του 1990 που όλοι ήμασταν μέσα στην καλή χαρά. Τώρα ζούμε έναν πόλεμο.

// Το θέμα της σύνθεσης των πάνελ σας φοβίζει μετά την ιστορία με τον Κασιδιάρη;
Εγώ αυτό που έκανα τότε ήταν να τηρήσω τις οδηγίες του ΕΣΡ. Ο ΑΝΤ1 δεν έχει άλλες ενημερωτικές εκπομπές. Θα έπρεπε υποχρεωτικά να εμφανιστεί και η Χρυσή Αυγή. Δεν κάλεσα τον Κασιδιάρη για τηλεθέαση και αν έκανα κάτι τέτοιο θα το έκανα στη μέση της σεζόν και όχι στο τέλος. Μου έχει στοιχίσει αυτό το γεγονός. Τότε είχα πει στο δελτίο ότι τρομάζω για τις μέρες που θα ‘ρθουν στο Κοινοβούλιο και ήρθαν. Φτάσαμε στη δολοφονία. Έχετε αναρωτηθεί γιατί 500.000 άνθρωποι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή; Γιατί η Χρυσή Αυγή αυξάνει τα ποσοστά της;
Γιατί ο κόσμος νιώθει ότι δεν τιμωρείται κανείς και ότι η εξουσία πάει να μας περάσει ότι «μαζί τα φάγαμε». Ο κόσμος δίνει βήμα στη Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει τη Βουλή. Αλλά το ξύλο είναι σωφρονιστικό; Τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά όποιος περνάει με κόκκινο να τον κάνουν τουλούμι στο ξύλο.

// Δηλαδή δεν θα φωνάξετε ξανά έναν εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής;
Ποτέ. Δεν θέλω συνέπειες. Για τον ΑΝΤ1 έχω κάνει πολλά πράγματα, ας κάνει και το κανάλι κάτι για μένα.

// Πιστεύετε ότι καλά κάνει η τηλεόραση που δεν δείχνει τη Χρυσή Αυγή ή θα πρέπει να την παρουσιάζει για να βλέπουμε και εμείς το ποιοι είναι;
Συγνώμη, αλλά ο τρόπος που παρουσιάστηκε η Χρυσή Αυγή ήταν νερό στο αυλάκι της. Δηλαδή μας ένοιαζε να μάθουμε αν είναι ωραίοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και με ποιες τα έχουν; Αυτές ήταν εκπομπές για τηλεθέαση. Θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής από την τηλεόραση λέγοντάς τους ότι δεν σέβεστε τους όρους τους δημοκρατικούς.
Για μένα το θέμα του φασισμού είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει καλός ή κακός φασίστας. Η προσπάθεια ωραιοποίησης είναι λάθος.

// Πως κάλυψαν τα ΜΜΕ τη δολοφονία Φύσσα;
Για να είμαι ειλικρινής, ως ένα θέμα που πουλούσε. Και από τη στιγμή που πουλούσε δεν το σεβαστήκαμε. Οι δημοσιογράφοι έχουν άποψη για όλα. Κάποιος αν έχει διαφορετική άποψη μαζί μας, ακόμη και αισθητική, τον ισοπεδώνουμε. Αυτός δεν είναι φασισμός; Άλλο κάνω κριτική, άλλο ισοπεδώνω. Εγώ στη δημοσιογραφική μου καριέρα έχω γίνει και θύτης και θύμα. Έχω κάνει λάθη.

// Τι ζητάει ο κόσμος από εσάς;
Αλήθεια και προσέγγιση της καθημερινότητάς του. Ξέρετε κάποιοι αυτό το έχουν βαφτίσει λαϊκισμό. Η εμμονή σε κάποια ζητήματα έχει βάση. Εγώ δεν είμαι στην εκπομπή για να λύσω προβλήματα. Ο δημοσιογράφος ασκεί πίεση για την επίλυσή τους. Αν πει ο δημοσιογράφος ότι θα σου βρω τη λύση προετοιμάζεται για να γίνει πολιτικός. Η δημοσιοποίηση της αθέατης πλευράς είναι για μένα το θέμα και αυτό κάνω τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης. Όταν έβαλε η εκπομπή φάσα στην τηλεόραση «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» μας είπαν λαϊκιστές. Τώρα το λένε όλοι. Μη μου πείτε ότι τα κλεμμένα είναι μόνο τα δυο σπίτια του Τσοχατζόπουλου. Η Ελλάδα χρωστάει 340 δισ. για πέντε κωλόσπιτα; Η αλήθεια είναι υποκειμενική. Το θέμα είναι ποιο κανάλι θα σου δώσει τις συνθήκες να την προσεγγίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Εγώ για αυτό μένω στον ΑΝΤ1 από το 1988. Γιατί σέβονται και σέβομαι τους κανόνες του παιχνιδιού. Ξέρω ότι η ιδιωτική επιχείρηση και το λειτούργημα του δημοσιογράφου δεν συμβιβάζονται. Θα ήμουν απολύτως ελεύθερος αν είχα το δικό μου κανάλι. Στον ΑΝΤ1, λοιπόν, δουλεύω με συνθήκες ελευθερίας και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια. Δεν είμαι ο απόλυτα ειλικρινής δημοσιογράφος. Μια απλή καθημερινή ιστορία είμαι.

// Τη δυναμική του δελτίου του Star πως τη βλέπετε;
Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος που ξέρει καλά την τηλεόραση. Δεν πιστεύω στην εκτόξευση του δελτίου αλλά στη διάρκεια. Η διάρκεια σου δείχνει την αποδοχή και την ανοχή. Ο κόσμος μας έχει σιχαθεί γιατί δεν του λέμε την αλήθεια. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα της ενημέρωσης. Γιατί στην τέχνη δεν υπάρχει κρίση; Υπάρχουν καλλιτέχνες που μπορούν να συνεπάρουν τα πλήθη; Οι καλλιτέχνες μας λένε ότι φταίμε γιατί τους απομυθοποιήσαμε. Για να απομυθοποιήσεις κάτι πρέπει να μην είναι και τόσο μαγικό.

// Γιατί η Μέρκελ πήρε 45% στη Γερμανία;
Γιατί η Μέρκελ πέτυχε. Στην περίοδο της κρίσης που όλη η Ευρώπη γονάτισε, η Γερμανία έβγαλε δισεκατομμύρια. Είναι η μόνη χώρα που μείωσε το ποσοστό της ανεργίας και έδωσε αυξήσεις σε μισθούς.

// Μετά το αποτέλεσμα αυτό τι μας περιμένει;
Εγώ νιώθω σαν αυτόν που περιμένει το τρόλεϊ, ενώ έχει απεργία και ουσιαστικά περιμένει αυτόν τον χριστιανό που θα περάσει να τον πάρει με το μηχανάκι. Αλήθεια που πάμε; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως λαός το που θέλουμε να πάμε και τη δύναμη που έχουμε. Αλλά οι πολιτικοί, όταν τους τα λέω, μου απαντούν, κύριε Παπαδάκη αφού ο λαός μας ψήφισε. Ο πολίτης όμως με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει «βρίστον, βρίστον» τον μπαγάσα τον υπουργό. Όταν δεν τους βρίζω μου λέει «πουλημένε δημοσιογράφε». Και του απαντώ, εσύ δεν τον ψήφισες; Εγώ είμαι ο πουλημένος; Γιατί τον ξαναψηφίζεις; Ο πολίτης είναι σε σχιζοφρένεια.

// Ο δημοσιογράφος δεν είναι σε σχιζοφρένεια;
Έχουν αλλάξει τα πάντα στην τηλεόραση. Πάει το σταριλίκι, πάει το βεντετιλίκι και ο δημοσιογράφος κοιτάει κάπου να πάει να δουλέψει.

// Δηλαδή, πλέον, δεν νιώθετε άρχοντας της ενημέρωσης το πρωί;
Τρίχες κατσαρές. Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι κόντρες, ούτε το λάιφ στάιλ -καλά αυτό δεν το υπηρέτησα- ούτε τα τρελά συμβόλαια. Μας ενδιαφέρει η δουλειά. Εγώ γουστάρω πολύ γιατί κάνω ακόμη το πρωινό, κάτι που το πρωτοξεκίνησα στην ελληνική τηλεόραση. Όταν έκανα το πρωινό η τηλεόραση ξεκινούσε το απόγευμα. Όλοι μου έλεγαν, που πας ρε Γιώργη; Και μετά όλα τα κανάλια έκαναν πρωινό. Και είχα την ευτυχία να δουλεύω και να έχω απέναντι μορφές της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας όπως τη Λιάνα Καννέλη, τον Νάσο Αθανασίου.

// Τα ποσοστά τηλεθέασης τα βλέπετε;
Δεν πιστεύω ότι τα ποσοστά τηλεθέασης κρίνουν την ποιότητα μιας εκπομπής. Αλλά οι καναλάρχες, οι διαφημιστές κρίνουν τη διασημότητα μιας εκπομπής από την τηλεθέασή της. Είμαι και εγώ μέσα σ’ αυτό το παιχνίδι του κερατά. Η δημοσιογραφία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν μπορούν να βαφτίζονται δημοσιογράφοι κάποιοι που δεν έχουν γράψει ρεπορτάζ ή δεν ξέρουν τα μηχανήματα της τηλεόρασης. Ακόμη και αυτοί που κάνουν κριτική στην τηλεόραση. Είναι δυνατόν ένα παιδάκι που κάθεται σ’ ένα πάνελ να κάνει κριτική σε κάποιους που έχουν τριάντα χρόνια στη τηλεόραση; Εγώ δεν είμαι ηθοποιός στην τηλεόραση, δεν ερμηνεύω ρόλο. Λένε κάποιοι ότι ο τάδε παίζει τον κακό στην τηλεόραση, ο άλλος τον καλό. Θα τρελαθούμε; Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Δεν μπορώ να πειθαρχήσω. Είμαι νευρικός. Θέλω την αλήθεια του εαυτού μου. Άντε να πω κάτι ψεματάκια, όπως λέω στη γυναίκα μου (γέλια).

// Το συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 πότε λήγει;
Τα έχω ξεπεράσει αυτά. Το συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 είναι αιώνιο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εγώ θα αποφασίσω το πότε θα φύγω από την τηλεόραση. Δεν θα με φύγουν. Από τα μετόπισθεν της δημοσιογραφίας δεν θα φύγω ποτέ. Είμαι αρκετά νέος, δεν είμαι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Εμένα ωστόσο με επέλεξαν για αυτό το πόστο όχι γιατί είμαι ωραίος -ωραίος είναι ο Νίκος Παπαδάκης- με επέλεξαν για αυτά που λέω. Έχω αυτογνωσία.

// Είστε άρρωστος με τη δουλειά σας;
Τη Ντόρα Κουτροκόη, πριν μείνει έγκυος, την είχα γκαστρώσει εγώ. Ερχόμαστε το πρωί, φεύγουμε το βράδυ. Η Ντόρα και ο Σιωμόπουλος είναι επιλογή μου εκατό τοις εκατό. Η Ντόρα δεν είναι γλάστρα. Είναι ρεπόρτερ. Η Ντόρα μου ζήτησε δουλειά πριν χρόνια όταν κατέβηκε από τη Μακεδονία και με περίμενε έξω από τον ΑΝΤ1. Όποιο παιδί μου ζήτησε δουλειά του έδωσα. Από την εκπομπή μου έχουν περάσει διακόσιοι δημοσιογράφοι που κατέχουν τώρα σημαντικές θέσεις στην τηλεόραση. Και δεν λέω για τον Γιώργο Αυτιά, αυτός ήταν στην τηλεόραση. Χάρηκα πάρα πολύ που ο ΑΝΤ1 εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους του. Είδατε τι υψηλά ποσοστά τηλεθέασης είχε η εκπομπή τους; Ξέρουν ότι είμαι απαιτητικός, τρελός αλλά είμαι φίλος τους. Τους αλλάζω τα φώτα και στα τηλέφωνα. Αν γίνει άρση απορρήτου τότε θα δουν ότι τα περισσότερα τηλέφωνα είναι δικά μου. Η δημοσιογραφία είναι ρεπορτάζ. Στην Ελλάδα όλοι καταγγέλλανε και δεν κάνανε ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ αποδεικνύει τις ευθύνες της εξουσίας για αυτό που ζούμε σήμερα.
-Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
Αισιοδοξώ ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει αυτός ο λαός ότι η λύση των προβλημάτων του είναι στα χέρια του. Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικών επιλογών. Δεν πρόκειται να γίνει σύσκεψη αρχηγών γιατί θα κοιτάξουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Το χρέος μεγαλώνει, η δυνατότητα να πληρώνουμε τους φόρους μας μειώνεται, αυτό το κράτος δεν κάνει τίποτα για την ανάπτυξη. Μαθηματικά οδηγούμαστε στην πτώχευση. Η «τρόικα» ξέρει ότι το 1/3 αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους. Άρα;

// Πως βλέπετε το σχολείο;
Οι μαθητές ενδιαφέρονται για τους βαθμούς και όχι για τη γνώση. Στο ευρύτερο περιβάλλον δεν υπάρχει η μάθηση. Εγώ έμαθα τη ζωή μέσα στις μπουάτ. Αυτή ήταν η γενιά μου. Μεγάλοι μουσουργοί, ποιητές.

// Χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση είναι κάτι αφύσικο;
Εγώ βλέπω δημόσια τηλεόραση στο διαδίκτυο. Κάνουν καταπληκτική δουλειά. Τηλεόραση έμαθα στην ΕΡΤ. Την ξέρω. Αν πρέπει να φύγουν κάποιοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, όχι οι εργαζόμενοι. Αυτός που έκανε διορισμούς έφταιγε για τη διόγκωση του αριθμού υπαλλήλων, όχι ο εργαζόμενος. Η ΔΤ τώρα δεν έχει φυσιογνωμία και για τα νέα παιδιά είναι κρίμα να πάνε να δουλέψουν με προοπτική μηδενική.

// Η κριτική σας πειράζει;
Ναι, όταν επηρεάζει το κουτάκι μου. Την ηθική μου, τις αξίες μου, την τιμή μου, την οικογένεια μου. Πες ότι είμαι άχρηστος στη δουλειά μου, δεν με νοιάζει, αλλά μην πεις κάτι για τα δικά μου πράγματα, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο. Εκτίθεμαι δημοσίως. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μου. Δεν είναι επιλογή μου να είμαι δημόσιο πρόσωπο. Δεν είμαι πολιτικός. Εγώ είμαι απέναντι στη εξουσία. Δεν είμαι γελοίος άνθρωπος. Ο δημοσιογράφος και αυτός που έχει εξουσία εξυπηρετούν διαφορετικές καταστάσεις. Εγώ καλή κουβέντα δεν θα πω σε πολιτικό. Να την ψάξουν στο γραφείο Τύπου τους. Εγώ λέω την είδηση. Είπανε στους ανθρώπους να πάρουν δωρεάν φάρμακα και τους είχαν να περιμένουν. Μου λέει ο πολιτικός μας, τους τα δίνουμε δωρεάν. Και τι μʼ αυτό; Πρέπει να τους ταλαιπωρείτε; Εγώ δεν θα πω συγχαρητήρια που δίνετε ασπιρίνη δωρεάν.

// Τα γιαουρτώματα σε δημοσιογράφους;
Είμαι κατά των αντιδράσεων αυτών γιατί αυτός που πετάει γιαούρτι είναι ο υποψήφιος γιαουρτομένος. Οι δημοσιογράφοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και δεν δράσανε υπεύθυνα. Κάνανε αυτά που τους υπαγορεύσανε τα κέντρα εξουσίας. Δεν δέχομαι να μου υπαγορεύουνε. Γιʼ αυτό και δεν θέλω κοινωνικές επαφές με πολιτικούς, για να μην εκτεθώ και να μην τους εκθέσω.
Αλήθεια ποιος ήξερε το πραγματικό έλλειμμα; Ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Προβόπουλος; Τους ρωτήσαμε όλους, δεν ήξεραν. Κάποιοι δημοσιογράφοι ήξεραν όμως. Όσοι ήταν κοντά σε πηγές. Αυτοί οι δημοσιογράφοι που ήξεραν, αλλά δεν αποκαλύψανε την αλήθεια είναι για μένα οι εγκληματίες. Νομίζω ότι έχουν την ίδια ευθύνη με τους πολιτικούς που θέλοντας να διατηρηθούν στην εξουσία δεν είπαν την αλήθεια. Άλλοι είχαν άγνοια κινδύνου, άλλοι ήταν άσχετοι, άλλοι είχαν συμφέροντα. Μακάρι να μπορούσαμε να γνωρίζαμε την αλήθεια εδώ και τώρα γιατί 500.000 άνθρωποι ψάχνουν τιμωρούς.

// Πως ζουν τα νέα παιδιά σήμερα;
Ο οικονομικός πόλεμος που ασκείται στην Ελλάδα όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, τα δικαιώματα μας, μας έχουν πάει στην δεκαετία του ʼ50. Έχουμε πλέον δημογραφικό πρόβλημα. Δεν προστατεύεται η μητρότητα, η οικογένεια. Πως θα κάνουν οικογένεια δυο παιδιά των 30 ετών; Με τι χρήματα; Με χίλια ευρώ; Η Ντόρα Κουτροκόη έμεινε έγκυος και ο άνδρας της έφυγε από την ΕΡΤ. Αλλάζει η ποιότητα ζωής των γονιών και των παιδιών. Εγώ πρέπει να φεύγω από το σπίτι με την γυναίκα μου, να πηγαίνουμε σε καμία ταβέρνα για να αφήνουμε ελεύθερο το σπίτι στα παιδιά –ο ένας φοιτητής ο άλλος μαθητής λυκείου– αφού δεν μπορούν να φύγουν από αυτό. Οι παππούδες βοηθάνε με τις συντάξεις τα σπίτια πλέον. Ξέρετε ότι και τα λεφτά που σου δίνουν στο γάμο πρέπει να τα δηλώνεις; Τεκμήριο διαβίωσης. Τι μου έκανε η Ντόρα στο γάμο της στην Κρήτη; Τι θυμάμαι τώρα. Εγώ της έβαλα το δώρο μου στην τράπεζα και οι Κρητικοί συγγενείς περίμεναν το φακελάκι στο δίσκο.

// Πως είδατε την έλευση Λιάγκα-Σκορδά στον σταθμό;
Η δημιουργία της ψυχαγωγικής πρωινής ζώνης, θα δώσει σε τριάντα άτομα δουλειά. Πως να το βλέπω; Πολύ θετικά. Άλλωστε η πρωινή ψυχαγωγική ζώνη είναι δημιούργημα του ΑΝΤ1. Η ώρα αυτή είναι δική του. Μετά τους πειραματισμούς εύχομαι να πάνε καλά. Βέβαια το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουμε δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές, οι οποίες θα είναι πρόκριμα εθνικών εκλογών. Η ενημέρωση θα βγει μπροστά. Εγώ θα ήθελα να κάνω μια εκπομπή: «Τι έλεγες τότε κύριε βουλευτά, υπουργέ, τι λες τώρα». Για να δούμε την ανακολουθία των προσώπων. Αλλά ποιο κανάλι μου δίνει αυτό το βήμα;


Σχολιάστε εδώ