«Κατάπιαν» την τροπολογία-σκάνδαλο που αποκάλυψε το «Π»!

Ήδη αποσύρθηκε, ύστερα από θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π», η (ν)τροπολογία για νομιμοποίηση αθέμιτων συναλλαγών πολιτικών (και όχι μόνο…) με τους εφοπλιστές, ενώ χρειάσθηκε να γραφτεί δύο φορές η φωτογραφική τροπολογία-διαβατήριο για τη μη «φυγή» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο. Παράλληλα, αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέα ρύθμιση-σκάνδαλο, για νομιμοποίηση φοροδιαφυγής μεγάλων ομίλων.

Με επικοινωνιακό «προκάλυμμα» τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει σε… νεκρό επικοινωνιακά χρόνο (την περασμένη Παρασκευή, όταν η ύλη των κυριακάτικων εφημερίδων είχε σχεδόν κλείσει) τη σκανδαλώδη τροπολογία που μόνο το «Π» ανέδειξε σε όλες τις διαστάσεις της, την περασμένη Κυριακή, πυροδοτώντας αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις μεγάλης κλίμακας.

Η τροπολογία (παραμένει ανοιχτό ερώτημα το ποιους προοριζόταν να εξυπηρετήσει) προέβλεπε ότι ειδικά οι μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας δεν θα ήταν στο εξής υποχρεωτικό να περιλαμβάνονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών και των άλλων προσώπων που έχουν την υποχρέωση κάθε χρόνο να δηλώνουν τις μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να ελέγχεται τι έχουν αποκτήσει και πώς, όσο ασκούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εξουσία.

Το «Π» τόλμησε να αποκαλύψει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, τονίζοντας ότι με την τροπολογία αυτή, σε άσχετο νομοσχέδιο για… τα ΚΤΕΛ (!), άνοιγε ένα πελώριο παράθυρο αθέμιτων συναλλαγών μεταξύ εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων της ναυτιλίας: Υπουργοί και βουλευτές θα μπορούσαν να παίρνουν μετοχές (άγνωστο γιατί…) ναυτιλιακών εταιρειών χωρίς να το γνωστοποιούν, είτε για να «ξεπλύνουν» χρήμα από «σκοτεινές» πηγές είτε ως «δώρο» από συμφέροντα, ενώ δημόσιοι λειτουργοί ή και εκδότες εφημερίδων και ιδιοκτήτες καναλιών (ήταν τυχαίο ότι οι μεγάλες εφημερίδες και τα μεγάλα κανάλια δεν ασχολήθηκαν με το θέμα;) θα μπορούσαν να διατηρούν, άγνωστες στην Πολιτεία, σχέσεις διαπλοκής με εφοπλιστές, κατέχοντας μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.

Το δημοσίευμα του «Π» προκάλεσε σάλο στη Βουλή. Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες εθεάθησαν να κυκλοφορούν με φωτοτυπία του δημοσιεύματος ανά χείρας, ενώ ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Γ. Βλάχο, κατέστησαν σαφές ότι θα καταψήφιζαν τη ρύθμιση-έκτρωμα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τον αρμόδιο εισηγητή Θ. Μωραΐτη να μιλάει για «απαράδεκτη και ακατανόητη» τροπολογία.

Μπροστά σε αυτά τα κύματα αντιδράσεων, ουδείς υπουργός τόλμησε να υπερασπισθεί σθεναρά την τροπολογία. Ο μεν Μ. Χρυσοχοΐδης, ως εισηγητής του νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ, έσπευσε να αρνηθεί την «πατρότητα» της ρύθμισης, λέγοντας ότι την προσυπέγραψε για τυπικούς λόγους, επειδή ήταν στο νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του. Ανάλογη ήταν η στάση του Γ. Στουρνάρα και μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, που τελικά πήρε την ευθύνη να αποσύρει την τροπολογία, τόλμησε να υπερασπισθεί τη ρύθμιση, λέγοντας ότι ενδεχομένως να επανέλθει αργότερα, «ως βασικό άρθρο νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και να μην υπάρχει καμία σκιά».


Σχολιάστε εδώ