Η Μέρκελ είναι αναγκασμένη να αλλάξει πολιτική

Ακόμη, επαναλαμβάνει πως επιθυμεί να εκπροσωπήσει τον Ελληνισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι θα κάνει γνωστές τις θέσεις του στις αρχές του προσεχούς μήνα.

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρεται και στην πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, προειδοποιώντας πως, αν το φαινόμενο του ναζισμού αγνοηθεί, μπορεί να αποτελέσει τη Νέμεση της Ευρώπης.

// Έχετε αναφερθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις σας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στο εσωτερικό της Γερμανίας. Μιλάτε για μια στερεοτυπική αντίληψη του τεμπέλη και του αργόσχολου. Πού οφείλεται αυτή η εικόνα;

Ο μύθος του «τζίτζικα και του μέρμηγκα» που αναπτύχθηκε και αναπαράχθηκε ήταν τεράστιο λάθος, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και δημιούργησε μόνο προβλήματα. Είχε, όμως, γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί. Η προτεσταντική ηθική του γερμανικού πολιτικού κόσμου, με τους «ηθικούς» και τους «αμαρτωλούς» που πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους, ήταν εύκολο να περάσει ως ιδέα. Είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσεις στη Γερμανία τη διαφορετική κουλτούρα και τις ανάγκες της Ελλάδας. Στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας υπάρχει γενικότερα η αίσθηση πως πρέπει όλοι να ακολουθήσουν τη δική τους συνταγή. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερη κατανόηση. Εξάλλου, λάθη δεν έκαναν μόνο οι νότιες χώρες. Η επιθετική εξαγωγική πολιτική του Βορρά δεν υπηρετεί την ενιαία αγορά, και τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα.

// Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών; Θεωρείτε ότι η πολιτική διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά της κ. Μέρκελ θα αλλάξει; Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα φέρει πιο κοντά την ανάπτυξη στην Ευρώπη;

Πιστεύω πως η κ. Μέρκελ είναι αναγκασμένη να αλλάξει πολιτική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει και αυτό φαίνεται απ’ όλα τα στοιχεία που έχουμε, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από διεθνείς οργανισμούς. Ο δεύτερος είναι πως εξαιτίας αυτής της αποτυχίας δέχεται μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα (ΗΠΑ, Κίνα, υπόλοιπη Ευρώπη) για να αλλάξει, αλλά τώρα η πίεση αυτή θα ενταχθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας από τους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους θα αναγκαστεί να κυβερνήσει. Ήδη το δεύτερο κόμμα της Γερμανίας έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεργαστεί μόνο αν στη θέση της λιτότητας υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί, όσο κι αν φαίνεται ισχυρή η καγκελάριος από την εκλογική νίκη, δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς συμβιβασμό με τους εταίρους του συνασπισμού. Εκεί βλέπω μια ελπίδα για αλλαγές και θα κριθεί από τη διαπραγμάτευση των επόμενων εβδομάδων πόσες προσδοκίες μπορεί να γεννήσει για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

// Έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είστε ξανά υποψήφιος με γερμανικό κόμμα για την Ευρωβουλή. Έχετε έρθει σε επαφή με ελληνικά κόμματα για τις επικείμενες εκλογές; Έχετε αποφασίσει με ποιο κόμμα θα συνεργαστείτε;

Επιθυμία μου είναι να εκπροσωπώ τον Ελληνισμό στο Ευρωκοινοβούλιο. Σας λέω, όμως, με απόλυτη ειλικρίνεια πως δεν έχω μπει σε μια λογική παζαρέματος με τα ελληνικά κόμματα. Δεν πιστεύω πως η πολιτική είναι όπως το ποδόσφαιρο, όπου οι μεταγραφές κυριαρχούν στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής καριέρας. Θεωρώ πως σημαντικό για τον πολιτικό είναι να είναι συνεπής στις αρχές του και με βάση αυτές και τη συνείδησή του να κάνει επιλογές. Είναι ξεκάθαρο πως δεν κινούμαι στα άκρα και δεν θα κάνω τέτοιες επιλογές. Έτσι, δεν έχω μπει σε κανένα παζάρι με κόμματα στην Ελλάδα. Μπορούν να το βεβαιώσουν και οι εκπρόσωποί τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι πραγματικά χρήσιμος. Νομίζω πως δεν θα αργήσω πολύ να παρουσιάσω τις θέσεις μου για το πώς βλέπω την επόμενη μέρα. Σχεδιάζω να συμβεί αυτό τον Οκτώβριο.

// Στην Ελλάδα κυριαρχεί η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή και τον ναζισμό μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της. Σας ανησυχούν όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα;

Η συζήτηση θα έχει αξία αν ενισχύσει το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών και δεν παραμείνει σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων που αναπτύσσονται με οργανωμένο τρόπο θα βοηθήσει να γίνουν θετικά βήματα για την κοινωνία. Προσωπικά, όμως, με ενδιαφέρει και ο ρόλος της Ευρώπης σε αυτό. Δεν μπορεί να είναι μόνη της η Ελλάδα στη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου. Από τον περασμένο Μάρτιο, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσα στο Στρασβούργο, τόνιζα πως οι κοινωνικές συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα παραπέμπουν έντονα σε εικόνες από την περίοδο της ανόδου των ναζί στην εξουσία στην προπολεμική Γερμανική Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Σήμερα, μετά τη δολοφονία αυτή στην Ελλάδα, γνωρίζουν όλοι πλέον τις συνέπειες. Αν το φαινόμενο αγνοηθεί, μπορεί να γίνει η Νέμεσις της ΕΕ. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η Ευρώπη πλέον έχει τεράστιες ευθύνες, και αυτό προσπαθώ να φέρω στο προσκήνιο, τονίζοντας πως οι λάθος πολιτικές και η λιτότητα συγκροτούν εκρηκτικό μείγμα για την κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.


Σχολιάστε εδώ