Ευκαιρία για γενικές εκλογές
Στην περίπτωση αυτή (της παραίτησης των βουλευτών) βάσει Συντάγματος πρέπει να διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές στις 15 περιφέρειες όπου εξελέγησαν οι 18 βουλευτές της Οργάνωσης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατρέψει τις επαναληπτικές σε γενικές εθνικές εκλογές.
Να εκμεταλλευτεί, δηλαδή, τις συγκυρίες και τις ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να διευρύνει την απήχηση (και την κοινοβουλευτική δύναμη) της Νέας Δημοκρατίας μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή βούληση.
Επισήμως η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, ενώ υπογραμμίζει την απόφασή της να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο και μέσα στα όρια του Συντάγματος (επαναληπτικές εκλογές) την «πρόκληση» της Χρυσής Αυγής. Την οποία χαρακτηρίζει ως «απόπειρα εκβιασμού» της ηγεσίας της για… επιεική μεταχείριση από τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πως στην παρούσα φάση δίνεται η «ιδανική ευκαιρία» στον κ. Σαμαρά να επιχειρήσει τη μεγάλη κίνηση και να προσφύγει στον ελληνικό λαό. Προβάλλουν μάλιστα το επιχείρημα ότι σε περιόδους κρίσης η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εναποθέτουν τις ελπίδες τους, άρα και τις ψήφους τους στην εκάστοτε κυβέρνηση, ως το πλέον σταθερό πυλώνα. Θεωρούν δε ότι αν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εξελιχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες κατά πως την προδιαγράφουν οι πληροφορίες από δικαστικές και αστυνομικές πηγές, οι συνθήκες θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τη Νέα Δημοκρατία. «Αν βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της Οργάνωσης έχουν οδηγηθεί ένας μετά τον άλλον στις φυλακές, ποιος θα αμφισβητήσει τον καθοριστικό ρόλο του Αντ. Σαμαρά στην αντιμετώπιση του ναζισμού» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Επισημαίνουν επίσης ότι λόγω των συνταρακτικών αποκαλύψεων για τη λειτουργία και τη δράση της Οργάνωσης, ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που κατά κύματα εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία. Επικαλούνται γι’ αυτό και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν τα ποσοστά της παράταξης να αυξάνονται ως αποτέλεσμα και της αποφασιστικής στάσης της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του κ. Σαμαρά. Τις απόψεις των εν λόγω κυβερνητικών παραγόντων ενισχύουν οι «σπασμωδικές»- κατά την εκτίμησή τους- κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλύπτουν αμηχανία και ανησυχία. Η δήλωση κορυφαίου στελέχους ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει στην παγίδα που κρύβει το δίλημμα «Σαμαράς ή τανκς;», ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση ότι οι εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία. Ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ναζιστικής Οργάνωσης θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο του κ. Σαμαρά στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Πόσο μάλλον αν αυτές διεξαχθούν σύντομα, εντός του 2013. Ορισμένοι στην κυβέρνηση συνδέουν τα εκλογικά σενάρια με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν μιλούν για επιτυχή ή όχι κατάληξη.
Εμπόδια
Παρά ταύτα, στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς πάρει την απόφαση για πρόωρες εκλογές, ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Επιπλέον δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιό του, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών που δανείζουν τη χώρα μας και επιθυμούν να υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής και κοινωνικής γαλήνης. Προκειμένου έτσι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και εκείνοι να μη χάσουν τα λεφτά τους. Το επιχείρημα που προβάλλεται από κυβερνητικούς παράγοντες είναι αναμφίβολα ισχυρό: Αν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήσει τις απειλές της και παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της (καθώς επίσης και οι αναπληρωματικοί τους) θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Α΄ και Β΄ Αθηνών, περιφέρεια Αττικής καθώς επίσης και οι δυο της Θεσσαλονίκης, που είναι από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας. Το γεγονός ότι επαναληπτικές θα διεξαχθούν ακόμη σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Εύβοια, Μαγνησία, σημαίνει ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες θα αντιστοιχεί στο 80% και πλέον του συνολικού αριθμού. Οπότε για ποιο λόγο να έχουν αντίρρηση οι δανειστές να γίνουν εθνικές εκλογές, διερωτώνται. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση απ’ έξω για τα εκλογικά σενάρια που ανακυκλώνονται στην Αθήνα.
Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε σκέψη ή πρόθεση του κ. Σαμαρά για πρόωρες εκλογές θα προσκρούσει στην αντίθετη άποψη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ. Ήδη, στενοί συνεργάτες του Β. Βενιζέλου έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες πέρα από την αναστάτωση που θα προκαλούσε, θα λειτουργούσε ανασταλτικά στη δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η διαφωνία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη χαμηλή τροχιά που διαγράφουν τα ποσοστά (μονοψήφια) του κόμματος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις. Αν αυτά τα ποσοστά καταγραφούν και στις εκλογές, αυτό θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς και το λιγότερο… αλλαγή ηγεσίας. Ως εκ τούτου, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί (και θα επιδιώξει) παράταση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ούτως ώστε να έχει τα χρονικά περιθώρια για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Όσο κι αν κάτι τέτοιο αυτή την ώρα δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο. Για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους στο σενάριο των πρόωρων εκλογών αντιτίθεται και ο Φ. Κουβέλης. Οι δημοσκοπήσεις «μιλούν» για σημαντική υποχώρηση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ, σε βαθμό που δείχνει ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα δώσει σκληρή μάχη για να πιάσει το όριο εισόδου στη Βουλή. Αν δε, οι εκλογές γίνουν άμεσα η μάχη ίσως αποδειχθεί άνιση και αναποτελεσματική.
«Μπούμερανγκ»
Επιφυλάξεις και διαφωνίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκφράζονται ωστόσο και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές, ακόμη και πρώην υπουργούς. Η βασική τους ένσταση είναι ότι η ΝΔ θα εμφανιστεί έναντι του ελληνικού λαού ανακόλουθη. Από τη μια να καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή ότι με τις παραιτήσεις των βουλευτών της επιχειρεί να προκαλέσει κρίση και την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσα από τις επαναληπτικές. Και από την άλλη να προκηρύσσει εθνικές εκλογές αδιαφορώντας για την αναστάτωση που θα προκληθεί και τις παρενέργειες στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει μπει στην πιο κρίσιμη φάση του. Τα στελέχη επισημαίνουν ακόμη ότι πιθανότατα η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε ενισχυμένη από μια εκλογική αναμέτρηση, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Υπάρχουν κι εκείνοι όμως, όχι πολλοί πάντως, που υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για τη Νέα Δημοκρατία. Στη βάση ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν με γνώμονα τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και μόνο. Και δεν θα λάβουν υπόψη τους την οικονομική κρίση, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τον ορυμαγδό φόρων, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, την αυξανόμενη ανεργία κ.λπ. Εκεί ακριβώς θα δώσει άλλωστε τη μάχη του και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου έχει προαναγγείλει διμέτωπο αγώνα: Κατά του ναζισμού και κατά της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της «τρόικας». Πέραν αυτού υπάρχει και η καθημερινότητα για να υπενθυμίζει στους πολίτες τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται για τέσσερα συναπτά έτη.