Όλοι καταδικάζουν τη Χρυσή Αυγή, αλλά…

Εδώ και δέκα ημέρες, από την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, οι νεολαίες, παράλληλα με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, βρίσκονται σε κόντρα με τη Χρυσή Αυγή. Η αρχή έγινε από την ΚΝΕ, όπως εκτενώς έγραψε η εφημερίδα μας στο πολιτικό ρεπορτάζ, και ακολούθησε η Νεολαία ΣΥΝ, που στάθηκε αμέσως στο πλευρό των συντρόφων της από τα πρώτα γεγονότα. Από κοντά και πολλές κινήσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Φυσικά το ζήτημα κλιμακώθηκε μετά τη δολοφονία ενός νέου παιδιού του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ακολούθησε ομόθυμη καταδίκη της δολοφονίας και γενικότερα της βίας από όλες τις νεολαίες, χωρίς εξαιρέσεις. Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία ΑΝΕΞΕΛ, ΚΝΕ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ, Νέοι της ΔΗΜΑΡ και ΟΝΝΕΔ (με αυτή τη σειρά, όπως παρατηρήσαμε) όχι μόνο καταδίκασαν τη βία, αλλά επιτέθηκαν έντονα στη Χρυσή Αυγή! Τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, αλλά και οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν με πάθος σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Η ΟΝΝΕΔ κυκλοφόρησε σχετική αφίσα μέσω διαδικτύου ενάντια στη βία και ο πρόεδρός της έκανε σχετική δήλωση. Τον ίδιο δρόμο ετεροχρονισμένα ακολούθησε και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα η πράσινη νεολαία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των άλλων πολιτικών νεολαιών με την οποία ζητούσε συνάντηση για τον συντονισμό και την ανάληψη πρωτοβουλίας ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Η πρωτοβουλία αυτή της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνη με τη στρατηγική του κόμματος ενάντια στο νεοναζιστικό κόμμα, στην εκπόνηση της οποίας άλλωστε συμμετείχε και η ίδια η νεολαία.

Στην επιστολή δεν απάντησε η ΟΝΝΕΔ, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν η στήλη, και η ΚΝΕ που τρέχει κυρίως με το Φεστιβάλ της. Τόσο η Νεολαία ΑΝΕΞΕΛ όσο και οι Νέοι της ΔΗΜΑΡ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον μίας άτυπης συνάντησης και προσωπικής επαφής. Η κατηγορηματική άρνηση ήρθε από τους Νέους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κοινή δράση με τα κόμματα των μνημονιακών πολιτικών και της θεωρίας των δύο άκρων, λέγοντας πως το ζήτημα της αντιφασιστικής δράσης θα κριθεί από τους κοινωνικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις και όχι στα γραφεία των νεολαιών.

… οι νεολαίες των κομμάτων δεν μπορούν να συνεννοηθούν

Παρά τα τραγικά γεγονότα και την προσπάθεια που έγινε, αυτή τη φορά από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ (είχαν προηγηθεί άλλες σχετικές κινήσεις παλαιότερα από κάθε πλευρά) οι πολιτικές νεολαίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στα ελάχιστα. Η κρίση και το Μνημόνιο έχει φέρει τις οργανώσεις νεολαίας σε στάση «όλοι εναντίον όλων». Δεν μπορούν να συζητήσουν καν κοινή θέση ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Αποτελεί κατάντια. Η στήλη δεν συνηθίζει να αξιολογεί και να σχολιάζει τη στάση των νεολαιών, αλλά μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών πρέπει να αναδείξουμε την έλλειψη αισθήματος (ιστορικής, τουλάχιστον) ευθύνης των ηγεσιών των πολιτικών νεολαιών.

Μόνη ελπίδα για την αναστροφή αυτής της τάσης είναι να προκύψει ομοθυμία «από τα κάτω». Η ευκαιρία δίνεται από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Όμως και εκεί τα πράγματα δεν είναι ελπιδοφόρα, καθώς κάθε φοιτητική παράταξη κατεβάζει το δικό της κείμενο με διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει διάθεση συμφωνίας ούτε στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, ενώ ταυτόχρονα κάποιες οργανώσεις κατηγορούν τις άλλες (κυρίως τη ΔΑΠ) για «ελαφριά» στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι πεδίο έντονης κομματικής αντιπαράθεσης αυτές τις ημέρες, τόσο λόγω της προσπάθειας των παρατάξεων για προσέλκυση των πρωτοετών στις τάξεις τους, όσο και λόγω του μέτρου της κινητικότητας του προσωπικού που πρωταγωνιστεί στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

****

2ο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ

Με μεγάλη αυτοπεποίθηση για επιτυχία, οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το 2ο Φεστιβάλ τους που αυτή τη φορά θα γίνει σε μεγάλο και ανοιχτό χώρο, στην Πλατεία Νερού, δίπλα στο γήπεδο Τάε-Κβο-Ντο στο Φάληρο, την ερχόμενη εβδομάδα 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Η επιλογή του χώρου αποτελεί και στοίχημα για την οργάνωση, καθώς, όσο και να οργανωθεί ο χώρος, απαιτεί πραγματικά μεγάλη παρουσία κόσμου για να γεμίσει. Και οι δημοσιογράφοι έχουν πλήρη αίσθηση των μεγεθών από πολλές εμπορικές συναυλίες που έχουν γίνει στον ίδιο χώρο. Η αυτοπεποίθηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ πηγάζει από τη συμμετοχή νέων ανθρώπων σε όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και επιλογή του κόμματος για να επιδείξει στην πράξη την αύξηση της απήχησής του και να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση για τα σχόλια περί μικρής συμμετοχής κόσμου στην ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Όπως λένε τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για μία γιορτή δημοκρατίας, αντίστασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα από το φεστιβάλ θέλουν να προβάλλουν ένα πολιτιστικό αντιπαράδειγμα, ενάντια στα κυρίαρχα πρότυπα του κέρδους και του ανταγωνισμού. Το τριήμερο κεντρικό φεστιβάλ της Αθήνας θα αποτελέσει την κορύφωση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν ήδη οι Νέοι και οι Νέες του Σύριζα σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα. Το χώρο του Φεστιβάλ θα στολίζουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας ενώ θα πραγματοποιηθούν video προβολές, θεατρικά δρώμενα και θεματικά εργαστήρια για τη νεολαία, τη ριζοσπαστική Αριστερά, τα κινήματα, τους αγώνες και τον πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης και του Μνημονίου.

Το φετινό Φεστιβάλ των Νέων Σύριζα, προσδιορίζεται με αναφορά πέντε σημαδιακές επετείους: τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε και την εγκαθίδρυση της Χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, τον θάνατο του ποιητή Πάμπλο Νερούδα και του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, αλλά και την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι πόρτες του Φεστιβάλ ανοίγουν κάθε μέρα στις 6.30 μ.μ., ενώ το κόστος του εισιτηρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, 5 ευρώ ανά ημέρα και 10 ευρώ το τριήμερο.

****

• Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Χιλιάδες νέοι και νέες από ολόκληρη την Αττική πέρασαν από τις πύλες του Φεστιβάλ, συμμετείχαν στις δραστηριότητες, στις εκδηλώσεις, στις συζητήσεις και στις συναυλίες του Φεστιβάλ σε όλα τα στέκια. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:30, στον χώρο του Φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ αμέσως πριν χαιρετισμό θα έκανε, όπως πάντα συμβαίνει στο Φεστιβαλ του Οδηγητή, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.


Σχολιάστε εδώ