Ωρολογιακή βόνβα τα ασφαλιστικά ταμεία

Την εικόνα αυτή εισέπραξαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε τα τρία βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, και έχουν να κάνουν με τη φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών (που έχει εξαντληθεί), τις δαπάνες των νοσοκομείων (που έχουν ξεφύγει) και την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που θυμίζει ωρολογιακή βόμβα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε βέβαιος, για το ότι η χώρα θα καταφέρει να πετύχει, έστω και μικρό, πρωτογενές πλεόνασμα, δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί τίποτα περισσότερο.

«Αν τα ταμεία αποκλίνουν περισσότερο και συνεχιστεί η ύφεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δαπάνες στα νοσοκομεία έχουν ξεφύγει, τότε είναι βέβαιο, ότι τα μέτρα που θα ζητήσει η “τρόικα” θα είναι νέες ανατροπές στις συντάξεις», εξηγεί ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι αν οι αποκλίσεις αυτές δεν θεωρηθούν φυσιολογικές, στο πλαίσιο της γενικότερης ύφεσης, τότε τα πράγματα θα γίνουν δραματικά.

Βλέποντας το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την αλλαγή στις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορούν να δώσουν ανάσα ως και 600 εκατ. ευρώ, καθώς και τη μερική εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, αν αυξηθούν οι δόσεις…

Πολιτική διαπραγμάτευση

Σε κάθε περίπτωση ο μόνος δρόμος που φαίνεται πως απομένει στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η πολιτική διαπραγμάτευση με την «τρόικα».

«Η υπόθεση των γερμανικών εκλογών δεν θα διευκολύνει την ελληνική οικονομία, στον τρόπο που θα αξιολογηθεί από την “τρόικα”», δηλώνει στο «Π» ο Φίλιππος Σαχινίδης και προσθέτει: «είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η συναίνεση της “τρόικας” στα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο πρώην υπουργός, που έχει λάβει μέρος σε όλες τις σχετικές επαφές, εκτιμά ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα πεισθεί η «τρόικα» πως η χώρα έχει στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία και πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ωστόσο εμφανίζεται και ο ίδιος επιφυλακτικός αναφορικά με τη στάση των δανειστών, καθώς όπως λέει, είναι δύσκολο να πείσεις για τις καλές σου προθέσεις, όταν εδώ και τόσο καιρό δεν υπάρχει καν διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ΠΑΣΟΚ, είναι κοινός τόπος, πως αν τελικά δεν προχωρήσει η πολιτική διαπραγμάτευση και η «τρόικα» επιμείνει σε νέο μαχαίρι στις συντάξεις, τότε θα είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να περάσει μέτρα από τη Βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα του τόπου.

Π. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ