Πόλωση για εκλογές

Πληροφορίες (και) από οικονομικούς παράγοντες κάνουν λόγο για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του Νοεμβρίου, με πρόσχημα την πολιτική ένταση και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Επιπλέον λόγος είναι το αρνητικό κλίμα που συνάντησε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου οι δανειστές δεν δεσμεύτηκαν ότι το νέο πακέτο βοήθειας δεν θα συνοδεύεται από νέα επώδυνα μέτρα.

Τον στόχο της πόλωσης υπηρετεί και η θεωρία των «δύο άκρων», που επίμονα τους τελευταίους μήνες προβάλλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ταυτίζοντας με εντελώς αυθαίρετο τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Στρατευμένα στον ίδιο στόχο είναι και τα στελέχη που συγκροτούν τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, όπως ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος προκάλεσε σάλο όταν υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου. Στην ίδια γραμμή και ο γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος, που όχι μόνον υπερασπίστηκε τον κ. Λαζαρίδη αλλά και ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Αρωγοί στην προσπάθεια και οι Άδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, που ανέκαθεν διακρίνονταν για τις ακραίες απόψεις τους. Απώτερος στόχος τους, όπως εκτιμάται, είναι με την αντι-ΣΥΡΙΖΑ τακτική τους να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ιδίως δε αν αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τεθεί εκτός νόμου και δεν μετάσχει στις επόμενες εκλογές.

Κι αν –λόγω των δραματικών γεγονότων στην Αμφιάλη– ο κ. Σαμαράς υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες», σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αναθεωρεί τους σχεδιασμούς του. Αντίθετα, πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι με τη συγκεκριμένη στρατηγική ο κ. Σαμαράς θα βαδίσει ως τις επόμενες εκλογές, όπου το δίλημμα προς τους πολίτες θα είναι: «Σταθερότητα ή χάος;». Από τη μια πλευρά, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία με σημαία ότι είναι αποφασισμένη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσει στον δρόμο της ανάκαμψης, και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, που με την πολιτική του ο πρώτος και με τις πρακτικές της η δεύτερη απειλούν να βάλουν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Να την οδηγήσουν στην έξοδο από την Ευρωζώνη, στη χρεοκοπία και εντέλει στο χάος. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε ευκαιρία θα καταγγέλλουν κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πολιτεύεται με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον του τόπου. Η μεγάλη ένταση που πυροδότησε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η παρέμβαση του βουλευτή Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου, ταυτίζοντάς τον πλήρως με τη Χρυσή Αυγή και υιοθετώντας κάπως τη δήλωση του Πάγκαλου ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, είχε αποτέλεσμα να ανακυκλωθούν σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Επιμένουν…

Παρά τις διαφωνίες –ηχηρές σε ορισμένες περιπτώσεις– (Ντ. Μπακογιάννη, Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παυλόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά.) που καταγράφονται και εντός Νέας Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή, διότι εκτιμούν ότι είναι η ορθή και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την παράταξη στις εκλογές. Θεωρούν, δηλαδή, ότι οι πολίτες-ψηφοφόροι δεν θα θελήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της χώρας, τη στιγμή που η εναλλακτική λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε σαφής είναι ούτε εφικτή, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις. Επικαλούνται, μάλιστα, τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για μονομερή διαγραφή του χρέους και σύγκρουση με τους πιστωτές, κάτι που θα είχε απρόβλεπτες όσο και ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα.

Στο μεταξύ, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι η κυβέρνηση έχει μπει στη «διακεκαυμένη ζώνη». Αναγνωρίζουν ότι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολλές, ενώ παραδέχονται ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου θα είναι το πιο δύσκολο για την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012. Το πιο δύσκολο και πιθανόν το πιο καθοριστικό, καθώς θα υποβληθεί (η κυβέρνηση) σε ένα παρατεταμένο «τεστ αντοχής», με τον πρωθυπουργό να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μια, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας» και να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Από την άλλη, θα πρέπει να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίσει ανεμπόδιστα τις προσπάθειες για έξοδο της χώρας από την κρίση. Για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την απαλλαγή από τα Μνημόνια και την «τρόικα».

Στις κυβερνητικές συσκέψεις ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί από όλους η σκληρή προσπάθεια, χωρίς καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις. «Έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο έργο και πρέπει να το φέρουμε εις πέρας: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τονίζει προς τους συνομιλητές του.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο και τη μεγάλη ένταση στην κοινωνία. Ιδίως μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα η κατάσταση είναι σχεδόν εκρηκτική και αρκεί μια σπίθα, ένα τυχαίο γεγονός, για να γίνει το «μεγάλο μπαμ», να έρθουν τα πάνω κάτω και η χώρα να μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Αυτό είναι και ο βασικός λόγος που κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη θεωρία των «δύο άκρων» και την πόλωση που προκαλεί η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για «λάθος προσέγγιση» εκ μέρους του πρωθυπουργού, ενώ ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε τον θεσμικό ρόλο που επιτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και συνέστησε προς όλους να μην αναλώνονται σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Άλλοι βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική της πόλωσης, αφού λόγω της έντασης που επικρατεί ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το απρόοπτο. Σημειώνουν ακόμη ότι, αν η ηγεσία της παράταξης επιμείνει στην ίδια στρατηγική, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι προσεγγίζει σοβαρά θέματα για τη χώρα με γνώμονα το κομματικό συμφέρον. Μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, εν αναμονή των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση αλλά και των ενεργειών που θα κάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία.


Σχολιάστε εδώ