Προσοχή, μην ενοχλήσουμε τον Αγά…

Σκεφτήκαμε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ θα καλούσε κατ’ αρχάς σε αυτοσυγκράτηση, μια και η αποσταθεροποίηση στην περιοχή αφορά και την Αθήνα. Και δευτερευόντως θα χαιρέτιζε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύει τον εθνικό εναέριο χώρο της, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παραδειγματισθούν όλες οι χώρες της περιοχής που σέβονται τα σύνορα τους.

Θα μπορούσε ίσως να ειπωθεί κάτι διαφορετικό, που θα υπενθύμιζε όμως στον κ. Ερντογάν και στον κ. Νταβούτογλου, ότι τα δικά τους αεροσκάφη είναι καθημερινά εκτεθειμένα όταν όχι απλώς παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά κάνουν και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Όχι δεν υπήρξε δήλωση, όποτε δεν χρειάσθηκε να ενοχληθούν οι Τούρκοι. Πρόκειται πραγματικά περί ντροπής. Να επιτρέπεται στην Άγκυρα να «πουλάει» επικοινωνιακά την κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου ως νόμιμη πράξη άμυνας και εσύ να έχεις φθάσει στο σημείο, (επί υπουργίας Ν. Μπακογιάννη) να παρακαλάς τους Τούρκους να μην ζητήσουν αποζημίωση για την… πτώση του τουρκικού F-16, που εμβόλισε στέλνοντας στον θάνατο, τον ηρωικό πιλότο μας, Κώστα Ηλιάκη.

****

— Ο Α. Μεντερές δικαιολογημένα αποτελεί ένα είδος… ινδάλματος για το ισλαμικό κόμμα του κ. Ερντογάν, καθώς απαγχονίστηκε από το πρώτο στρατιωτικό καθεστώς στην Τουρκία το 1961. Από τους γνωστούς λαϊκιστές ο Μεντερές είχε υπονομεύσει την τουρκική οικονομία μοιράζοντας λεφτά στους ψηφοφόρους, αλλά κυρίως έμεινε στην ιστορία γιατί επί των ημερών του μεθοδεύτηκε η βασική πράξη για την ιδιότυπη εθνοκάθαρση εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης. Με την προβοκάτσια στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη που έδωσε το έναυσμα για τα Σεπτεμβριανά. Εξάλλου, αυτό ήταν ένα από βασικά κεφάλαια στο κατηγορητήριο που συνέταξε η χούντα και τον έστειλε στην αγχόνη.

— Τη μνήμη του Μεντερές τίμησε εξαίροντας την προσωπικότητα του, ο βασικός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν Ιμπραήμ Κάλιν, με μηνύματα του στο facebook και στο twitter και απλώς αναρωτηθήκαμε εάν αυτός ο θαυμασμός επεκτείνεται και στη μεθόδευση των Σεπτεμβριανών…

— Ακούμε τις θριαμβολογίες για το πώς πείσθηκαν οι Αιγύπτιοι να… συρθούν στη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και πως συμφώνησαν σε όλα με τον Β. Βενιζέλο. Από τα όσα δήλωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, συμπεράναμε ότι επρόκειτο περί μιας από τις γνωστές δηλώσεις του «κάνε μια επιτροπή να συζητά το θέμα…». Από την αισιοδοξία της ελληνικής αποστολής όλοι φαντασθήκαμε ότι είχε κλείσει το μάτι η αιγυπτιακή πλευρά ότι κάτι θα γίνει αυτή τη φορά.

— Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά το ίδιο και την Αίγυπτο. Γι αυτό και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά από το γεγονός ότι καμία αιγυπτιακή εφημερίδα, καμιά αιγυπτιακή ιστοσελίδα, κανένα ραδιόφωνο δεν έκανε τον οποιοδήποτε υπαινιγμό για την «καλή διάθεση» στην κατεύθυνση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών… Μένει να αποδειχθεί ότι αυτή η καλή διάθεση των Αιγύπτιων, δεν είναι απλώς, η επιθυμία μας…

— Τα ίδια όμως, λίγο πολύ, είδαμε και με την Ιταλία. Πήγε στη Ρώμη ο κ. Βενιζέλος, έγιναν οι συναντήσεις, δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικό και μετά είδαμε διαρροές ότι συμφώνησε και με τους Ιταλούς να αρχίσουν τις εργασίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Με την Ιταλία είναι πιο εύκολα τα πράγματα, καθώς υπάρχει μια πρώτη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αλλά, αφού ενδιαφέρει και τους Ιταλούς και τους Αλβανούς η υπόθεση της οριοθέτησης δεν θα περιμέναμε κάποια δήλωση εκ μέρους και των Ιταλών;

— Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει αλλά φαίνεται ότι, ως δια μαγείας, όσοι συναντώνται με τον υπουργό Εξωτερικών σπεύδουν να συμφωνήσουν να αποδεχτούν τα ελληνικά δίκαια και να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες και ταυτόχρονα κρατάνε καλά κρυμμένο το μυστικό…

— Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Β. Βενιζέλο θα οδηγούσε σε μια συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΥΠΕΞ, για να μην πούμε περιθωριοποίηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να καταστήσει διακριτή την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από τον ρόλο του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά κυρίως ως προέδρου ενός κόμματος της συμπολίτευσης που παλεύει για την επιβίωσή του.

— Η εικόνα διάφορων συνδικαλιστών της ΔΟΕ (χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον των συνδικαλιστών των δασκάλων) να περνούν το κατώφλι του νεοκλασικού για να συζητήσουν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα συνδικαλιστικά αιτήματά τους, μάλλον δεν περιπολεί τιμή στο υπουργείο Εξωτερικών…

Το μόνο που μένει να δούμε είναι και η σύγκλιση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ να γίνεται στην αίθουσα Βενιζέλου (σ.σ. προς το παρόν η αίθουσα φέρει ακόμη το όνομα του Ελευθέριου).

— Όσο για την ενημέρωση, ας προστατεύσουν τουλάχιστον τον θεσμό του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ, γιατί δεν μπορεί η ενημέρωση να γίνεται από όσα κατάλαβαν όσοι ασχολούνται με την επικοινωνία στη Χ. Τρικούπη.

— Όπως κάθε σταλινικό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του έτσι και το καθεστώς Γκρούεφσκι στα Σκόπια όταν στριμώχνεται στήνει μια υπόθεση κατασκοπείας, βρίσκει τον εσωτερικό εχθρό, ανακαλύπτει τον εξωτερικό εχθρό και μετά κηρύσσει πόλεμο από τον οποίο ότι κι αν συμβεί είναι κερδισμένο.

Έτσι κάνει και με την «εξάρθρωση δικτύου κατασκοπείας» η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι. Θυσίασε δυο τρεις δικούς της, κατήγγειλε τη συνεργασία τους και με πολύ περισσότερους αντιπολιτευόμενους και τελικά μαθαίνουμε ότι απόρρητα έγγραφα κατέληγαν και στις… ελληνικές αρχές.

— Πραγματικά πρέπει να ζητήσουμε διπλωματικώς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Γιατί εάν πράγματι υπάρχουν ελληνικές υπηρεσίες που πληρώνουν έστω και ένα ευρώ για να αποσπάσουν πληροφορίες από την σκοπιανή κυβέρνηση, πράγματι θα πρέπει να στηθούν… πειθαρχικά συμβούλια στην ΕΥΠ και στο ΥΠΕΞ…

Τέτοια σπατάλη δημοσίου χρήματος όταν η τακτική των Σκοπιανών είναι ξεκάθαρη και οφθαλμοφανής πάει πολύ…

— Στην Ίμβρο άνοιξε και πάλι το δημοτικό σχολείο και αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή για το νησί και τον Ελληνισμό που εκδιώχτηκε από τις πατρογονικές εστίες του. Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Το σχολείο θα είναι εκεί και θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς ακόμη κι αν επιστρέψουν κάποιες οικογένειες στο νησί, μάλλον θα περιμένουν να τελειώσουν τα παιδιά τους το σχολείο στην Αθήνα, μιας και το μειονοτικό σχολείο -και υπό κανονικές συνθήκες- θα πάρει χρόνια για να λειτουργήσει κανονικά και να παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης.

****

• Τους… πολιτιστικούς ακολούθους, όπου υπάρχουν, ποιος τους πληρώνει; Η ερώτηση δεν είναι ακαδημαϊκή, αλλά θα επανέλθουμε με ερώτημα για συγκεκριμένη πολιτιστική σύμβουλο που παραμένει χρόνια και χρόνια στο πολυτελές πόστο της, αμειβόμενη πιο γενναιόδωρα ακόμη και από τον πρέσβη, την ώρα που στις πιο πολλές πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό κάνουν οικονομία ακόμη και στο φωτοτυπικό χαρτί…


Σχολιάστε εδώ