Προβιβάσιμο με αστερίσκο

Με τον τρόπο αυτό η «τρόικα» αφενός βάζει θετικό πρόσημο στην μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος προσαρμογής, αφετέρου φορτώνει τις ευθύνες και την τελική επιτυχία στην κυπριακή κυβέρνηση, κατά πόσο δηλαδή θα λάβει εκείνα τα μετρά και μάλιστα στον ορθό χρόνο και με τον ορθό τρόπο, για να βγει η Κύπρος από την κρίση.

Το 47% του δανείου

Ήδη, λόγω της θετικής αξιολόγησης, η Κύπρος θα εισπράξει τη δεύτερη δόση οικονομικής βοήθειας, που αποτελείται από τα 1,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από την ΕΕ και θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, συν άλλα 86 εκ. ευρώ που θα δοθούν από τη συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Με τα ποσά αυτά η Κύπρος θα έχει εισπράξει το 47% του δανείου από την «τρόικα» το οποίο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Χρηματοπιστωτικό
σύστημα και μέτρα

Η έκθεση αξιολόγησης αποτελείται από 124 σελίδες και σε αυτήν τονίζεται ότι οι κυπριακές Αρχές προέβησαν σε αποφασιστικά βήματα κατά τρόπον ώστε να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ, όπως επισημαίνει, ως αποτέλεσμα τούτου θα είναι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις καταθέσεις και κινήσεις κεφαλαίων.

Δημοσιονομικά και πλεόνασμα

Πέραν του τραπεζικού ζητήματος γίνεται αναφορά και στα δημοσιονομικά, στο πλαίσιο των οποίων οι στόχοι εκπληρώνονται ως αποτέλεσμα των σημαντικών μέτρων που δρομολογούνται και ένεκα της προσεκτικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4% του ΑΕΠ έως το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το δημόσιο χρέος θα εισέλθει σε πτωτική τροχιά. Σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, το φιλόδοξο πακέτο μέτρων που έχει ήδη εφαρμοστεί και η προσεκτική εκτέλεση των δαπανών, ήδη αποδίδουν καρπούς με το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο ήμισυ του έτους να παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα από τους στόχους που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Εκπλήρωση και κίνδυνοι

Βεβαίως, τονίζεται στην έκθεση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται αλλά έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις ή σε κάποιες περιπτώσεις μη συμμόρφωση. Και επί τούτων προστίθεται και η ουρά με την εξής φράση: Παρότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν ως προς την πλήρη εκπλήρωσή του.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ
και ανάκαμψη

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές παραμένουν δύσκολες και υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα. Οι πιο πρόσφατοι δείκτες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναμένεται μια σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 13% την περίοδο 2013-2014. Η αγορά εργασίας έχει αποδυναμωθεί, η ανεργία έχει αυξηθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέφθηκαν την άνοιξη του 2013. Στα ενθαρρυντικά καταγράφεται και η μέτρια ανάπτυξη η οποία αναμένεται να προκύψει το 2015 υπό την έννοια ότι θα τρέξουν μεταρρυθμίσεις και θα ενισχυθεί η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και γενικότερα η ανταγωνιστικότητα.

Τραπεζικό σύστημα και Συνεργατικά

Βεβαίως, η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα παρουσίασε επιδείνωση το πρώτο ήμισυ του 2013, ενώ ταυτοχρόνως, παρουσιάστηκε εκροή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες. Παρόλʼ αυτά οι Αρχές της Κύπρου προέβησαν σε δύσκολα αλλά αναγκαία βήματα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και η επιστροφή σε ομαλές δραστηριότητες. Και επί τούτου γίνεται αναφορά στα συνεργατικά. Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι κυπριακές Αρχές καθόρισαν μια ξεκάθαρη ατζέντα για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών τραπεζών πριν από το τέλη του 2013, κάνοντας χρήση πόρων από το πρόγραμμα, όπου είναι αυτό αναγκαίο και χωρίς συμμετοχή καταθετών. Ακόμη στην έκθεση τονίζεται ότι ενισχύθηκε το κανονιστικό πλαίσιο και η επιτήρηση του τραπεζικού τομέα. Οι κυπριακές Αρχές ανέπτυξαν σχέδιο δράσης ώστε να ενισχύσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

Θεσμικό πλαίσιο και φοροδιαφυγή

Μεταξύ άλλων στην έκθεση γίνεται αναφορά στις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της Κύπρου και αποτελούν την ισχυρή βάση για οικονομική ανάπτυξη. Όπως ειδικότερα τονίζεται: Η Αρχή που είναι αρμόδια για τα έσοδα πρόκειται να αναμορφωθεί και να συμπεριλάβει τη δημιουργία μιας ειδικής διοίκησης με ευθύνη τα φορολογικά έσοδα και τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία,
συντάξεις και επιδόματα

Περάν τούτων, η έκθεση της «τρόικας» επισημαίνει ότι:

1. Οι κυπριακές Αρχές έχουν αρχίσει εργασίες για τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά απαιτούνται ακόμη έγκαιρα και συγκεκριμένα βήματα.

2. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και έχουν σημειωθεί τα πρώτα σημαντικά βήματα στους τομείς της ενέργειας, στα ακίνητα, στον τουρισμό, στις διοικητικές αρχές, στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Όμως, τονίζεται ότι θα απαιτηθεί μια συγκεκριμένη συνέχεια για την υλοποίηση.

3. Έχουν δρομολογηθεί μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων της υγείας, της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής προστασίας με στόχο την παροχή καλύτερης προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και με την εισαγωγή ενός εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος και την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων που επικαλύπτονται.


Σχολιάστε εδώ