Ο υπουργός θα διορίζει την… ανεξάρτητη αρχή

Στα χέρια του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων ξαναγυρίζει η αρμοδιότητα για τον διορισμό της «ανεξάρτητης» αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η πρόταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αλλάξει πάλι το καθεστώς διορισμού των μελών της προκαλεί αντιδράσεις. Σε μια περίοδο που στον χώρο της απελευθέρωσης των δικτύων κυοφορούνται σημαντικές αλλαγές και η ΕΕΤΤ έχει λάβει ήδη το σύνολο της εποπτείας στις ψηφιακές εξελίξεις, ο υπουργός θέλει να έχει την ευθύνη διορισμού της. Η πρόταση περιλαμβάνει τον διορισμό του προέδρου και των αντιπροέδρων από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από πρόταση του υπουργού Μεταφορών και τον διορισμό των υπόλοιπων μελών από τον υπουργό χωρίς άλλη διαδικασία. Αυτό ίσχυε πριν από το 2012, όταν επί υπουργίας Μ. Βορίδη και σε επικοινωνία με την Κομισιόν ο νόμος άλλαξε και τα μέλη της ΕΕΤΤ διορίζονταν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θητεία των μελών της ΕΕΤΤ έχει λήξει από τις 3 Σεπτεμβρίου. Και ενώ είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων, ο Μ. Χρυσοχοΐδης θέλει να πάρει τον έλεγχο του διορισμού των προσώπων.

Παραμένει το ίδιο ΕΣΡ

«Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ (!), «όχι» από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να συνηγορήσει στην ανάδειξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πρώην διοικητή της ΕΥΠ στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ! Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε την ιδέα να οριστεί για τα επόμενα έξι χρόνια ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ στη διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η πλειοψηφία των 4/5 της Βουλής δεν υπάρχει προς το παρόν και θα υπάρξει νέα συζήτηση αυτή τη βδομάδα. Εκτός του Δ. Παπαγγελόπουλου, προτείνονται ακόμη από τη ΝΔ η δικηγόρος Εύα Παρασκευά, συνεργάτιδα του γραμματέα της κυβέρνησης, Τάσου Μπαλτάκου, και ο Λαοκράτης Βάσσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει αποδεχθεί πως υπάρχει πρόβλημα με τη λήξη της θητείας τριών μελών (Ι. Λασκαρίδης, Γ. Παπακώστας, Ε. Δεμίρη) και όχι μόνο του Κωνσταντίνου Αποστολά, ο οποίος είναι υπάλληλος και μέλος του ΕΣΡ. Ο τελευταίος αποτελεί επιλογή του νυν προέδρου του ΕΣΡ και διορίσθηκε με 4ετή θητεία στις 28 Φεβρουαρίου 2008, η οποία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης σύμφωνα με τον Ν.4055/2012. Στο παρασκήνιο το προηγούμενο διάστημα έγινε μάχη για να κοπούν πρόσωπα που είχαν πανεπιστημιακές γνώσεις για τα ΜΜΕ ή άλλα μέλη με αποδεδειγμένη έντιμη στάση, με το επιχείρημα πως δεν μπορούν να επανέλθουν στο Συμβούλιο, όταν γίνεται μάχη για να διατηρηθούν άλλα πρόσωπα στην Αρχή…


Σχολιάστε εδώ