Ουδέν νεώτερον από Βρυξέλλες…

Οι επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν χαρακτηρισθεί κρίσιμες και καθοριστικές, εξελίχθηκαν σε τυπικές συναντήσεις και το κυριότερο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Παραμονές του ταξιδιού κυβερνητικοί παράγοντες και στενοί συνεργάτες του εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σαμαράς θα εξασφάλιζε τις ρητές διαβεβαιώσεις των κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ότι, οι διαβεβαιώσεις αυτές θα αφορούσαν τόσο στο ζήτημα του χρέους, όσο και στο νέο πακέτο βοήθειας. Υποστήριζαν ακόμη οι ίδιοι παράγοντες ότι θα έπαιρνε το «πράσινο φως» και για να μην χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα. Επέμεναν, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σπεύσει να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται να παρακάμψουν την «τρόικα» και να μπουν σε ουσιαστικές συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον να αναλάβουν δεσμεύσεις έναντι της χώρας μας. Όπως ακριβώς και συνέβη…

Οι κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς είπαν τα συνήθη καλά λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας, αλλά δεν ανέλαβαν την παραμικρή δέσμευση, δεν έδωσαν καμιά υπόσχεση. Ειδικά δε ο κ. Μπαρόζο αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το νέο πακέτο βοήθειας και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Όσο για τον κ. Σουλτς περιορίσθηκε να πει ότι φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ!..

Μετά το πέρας των συναντήσεων του πρωθυπουργού, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Σημείωναν ότι ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να στείλει σαφές μήνυμα και μάλιστα «εντός έδρας» προς τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι διατεθειμένος να λάβει νέα μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους. Είχε ακόμη την ευκαιρία να ζητήσει από τους δανειστές να τηρήσουν τις συμφωνίες που έγιναν στο Γιούρογκρουπ το Νοέμβριο του 2012 και να στηρίξουν την Ελλάδα, από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της. Στο ερώτημα γιατί κανείς από τους συνομιλητές του δεν έδειξε να αποδέχεται τις θέσεις του πρωθυπουργού, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαν να το κάνουν δημόσια, διότι δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι να το κάνουν. Επιπλέον, ανέφεραν, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει παραμονές των γερμανικών εκλογών. Άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο κ. Σαμαράς στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε και ότι αυτό θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφραζαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την στάση που είχαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ιδίως δε ο Μ. Μπαρόζο, που κάθε άλλο αισιοδοξία δημιουργούν. Πρόσθεταν δε ότι τα «αποτελέσματα» των επαφών του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες θα φανούν στις επαφές με την «τρόικα» που ξεκινούν σήμερα κιόλας. Αν οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανιστούν αδιάλλακτοι και με παράλογες απαιτήσεις σημαίνει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες απέβη άκαρπη.


Σχολιάστε εδώ