ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Είπε ακόμα ότι ο δημοτικός ραδιοσταθμός έχει περιορίσει δραματικά το κόστος λειτουργίας του και είναι από τις πλέον νοικοκυρεμένες δημοτικές επιχειρήσεις του είδους. Την απόφασή του να παραμείνει ανοιχτό το Κανάλι 1 την επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη σε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

// Την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έγινε ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ στην Αμφίκλεια. Στον έβδομο όροφο που είναι η αίθουσα συνεδριάσεων, το «κούνημα» ήταν ιδιαίτερα αισθητό και κάποιοι ανησύχησαν. Ο Κυριάκος Σιγαλάκος είπε χαριτολογώντας ότι μ’ αυτό που έλεγε ο δήμαρχος (σ.σ.: ήταν στο βήμα εκείνη την ώρα) προκάλεσε σεισμό! Ο Β. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γιατί το κτίριο έχει άριστη στατικότητα και ζήτησε μάλιστα να έρθει και κάποιος από τους μηχανικούς του δήμου για να το βεβαιώσει. Όμως, λόγω του προχωρημένου της ώρας, οι μηχανικοί είχαν φύγει. Όταν το πληροφορήθηκε είπε κι αυτός χαριτολογώντας: «Οι μηχανικοί έφυγαν πρώτοι από το κτίριο. Λέτε να ξέρουν κάτι που δεν το ξέραμε εμείς;». Μετά από αυτές τις ατάκες που ελάφρυναν την ατμόσφαιρα η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.

// Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» η ανακατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου του Πειραιά προκειμένου να γίνουν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 2 εκατ. ευρώ και οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα.

// Απομακρύνεται οριστικά το θέμα της μεταφοράς του λιμανιού της κρουαζιέρας στο Φάληρο. Σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε να γίνει η επέκταση του λιμανιού του Πειραιά και να δημιουργηθούν έξι νέες θέσεις για την προσόρμιση κρουαζιερόπλοιων. Το έργο θα στοιχίσει 200 εκατ. ευρώ και τα 194 θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρηματοδοτεί δημόσιες επενδύσεις. Και το έργο του ΟΛΠ χρηματοδοτείται γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών του το κατέχει το Δημόσιο. Αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ και πάρει το πλειοψηφικό πακέτο η Cosco, όπως ακούγεται, ή κάποιος άλλος ιδιώτης, τι θα γίνει; Τα χρήματα θα χαθούν ή θα υποχρεωθεί να τα καταβάλλει ο νέος αγοραστής;

// Για τρίτη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στηρίζουν το Φεστιβάλ Φυστικιού της Αίγινας. Χθες διοργάνωσαν μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και σήμερα διοργανώνουν τον Διεθνή Ημιμαραθώνιο Αίγινας. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημ. Κατσικάρης, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Περιφέρειας στο φεστιβάλ, δήλωσε ότι η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων ανταποκρινόμενες στο χρέος τους απέναντι στην Αίγινα, στηρίζουν ενεργά το Φεστιβάλ Φυστικιού που μέσα σε λίγα χρόνια, με το έργο και τις δράσεις του, έδωσε προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή προσπάθεια του νησιού.

// Ο Δήμος Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, με τη στήριξη της Google και του Saferinternet.gr, φιλοξενεί την παιδική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου», σήμερα το βράδυ στις 9, στο Βεάκειο, με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση έχει στόχο να ενημερώσει παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού, δασκάλους και γονείς για τα πολλαπλά οφέλη του διαδικτύου αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την αλόγιστη και χωρίς κριτική σκέψη χρήση του. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος πανελλήνιας εκστρατείας σε δέκα ελληνικές πόλεις και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

// Πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και για γενικότερα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Κοινή θέση και άποψη του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των επτά καθορισμένων από το Νόμο. Μάλιστα υπήρξε προβληματισμός για τη σκοπιμότητα του ανοίγματος ακόμη και αυτών των επτά Κυριακών και προτάθηκε να υπάρξει συνεννόηση των Εμπορικών Συλλόγων για προσδιορισμό ενιαίου ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές σε όλη την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο δεύτερο θέμα της συνάντησης που αφορούσε τον έλεγχο του παραεμπορίου και τη λειτουργία των κλιμακίων ελέγχου (ΚΕΑΥΕ). Στο σημείο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά υπενθύμισε ότι από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό έχει κατατεθεί πρόταση για δημιουργία Περιφερειακής Αστυνομίας, η οποία εκτός από την πάταξη του παραεμπορίου θα έχει αρμοδιότητα και για άλλες παραβατικές πράξεις όπως τα μπαζωμένα ρέματα και η φύλαξη συγκεκριμένων χώρων που θα έφερναν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

// Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα τιμήσει σε ειδική τελετή στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου τον πειραιώτη λογοτέχνη Γιάννη Κακουλίδη, την προσεχή Τρίτη στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, που πραγματοποιείται με την οργανωτική συμπαράσταση του Δήμου Πειραιά, του Δήμου Αθηναίων, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσείου Μπενάκη, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Στο Φεστιβάλ Ποίησης συμμετέχουν 69 Έλληνες και ξένοι ποιητές, σε 22 εκδηλώσεις, στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Καισαριανή, κ.λπ.

// Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και οι εκδόσεις «Ιωλκός» διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα εκδήλωση προς τιμήν του γαλλόφωνου ποιητή, συγγραφέα και δοκιμιογράφου Δημήτρη Τ. Άναλι με αφορμή την πρόσφατη έκδοση των πολιτικών άρθρων του με τίτλο Επίκαιρα εσωτερικού και εξωτερικού (2013). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή πριν από λίγες ημέρες στο νέο Πολιτιστικό Πολυκέντρο του Ομίλου στο Γκάζι. Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της λογοτεχνίας ήταν οι ομιλητές. Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, η πανεπιστημιακός Αντιγόνη Βλαβιανού, ο διευθυντής σύνταξης της Deutsche Welle & μεταφραστής Σπύρος Μοσκόβου και άλλοι. Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής των εκδόσεων «Ιωλκός» Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Ιωάννης Μαρωνίτης, ο οποίος τόνισε: «Η μοναδική και ιδιαίτερα διορατική πένα του μεγάλου Έλληνα Δημήτρη Άναλι έδωσε από πολύ νωρίς το στίγμα του στην εποχή που διανύουμε. Ένα από τα πολλά στοιχεία που συνθέτουν μία εκλεκτή προσωπικότητα, η οποία άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στη λογοτεχνική πραγματικότητα».


Σχολιάστε εδώ