Εκτός ορίων…
ΟΡΑΤΟΣ είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας μετά τα δραματικά, πρωτοφανή γεγονότα με τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής και την αναταραχή που έχει προκληθεί σε όλα τα επίπεδα. Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη προχώρησε στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Στον απόηχο της δολοφονίας ο Αντ. Σαμαράς με «διάγγελμά» του σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επίγονους των Ναζί να εγκληματούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας. Το αποτρόπαιο γεγονός καταδίκασαν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος επανέλαβε την παλαιότερη πρότασή του να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα πιο πέρα καταγγέλλοντας απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας από ακροδεξιά κέντρα, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό για τη θεωρία του περί δύο άκρων. Διά του υπουργού Δημ. Τάξης, η κυβέρνηση προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατείνει στην αυστηροποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα για τη σύσταση και τη δράση εγκληματικής οργάνωσης. Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για να τεθεί εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή.
«Ατόπημα»
«Λάδι στη φωτιά» που είχε ανάψει από τις προκλήσεις και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής έριξε ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος στο πλαίσιο της θεωρίας των δύο άκρων ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό μόρφωμα του Ν. Μιχαλολιάκου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το κόμμα της Αριστεράς κινείται εκτός συνταγματικού τόξου κι ότι με την τακτική του συντηρεί την ένταση ώστε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλοι νεκροί. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «βαρύτατο πολιτικό ατόπημα» και τόνισε ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί τορπιλίζουν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκηρύξει τις απόψεις του κ. Λαζαρίδη. Στο διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς περιορίσθηκε να πει ότι «δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες», με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι με μισόλογα δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκάλεσε την Κουμουνδούρου για διχαστικό λόγο, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για συναίνεση και κοινή δράση κατά της Χρυσής Αυγής. Η αντιπαράθεση κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι θα φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ενός κακού…
«Προάγγελος» κατά ένα τρόπο των δραματικών γεγονότων στο Κερατσίνι ήταν η αναταραχή που προκλήθηκε μετά την προτροπή του Π. Καμμένου σε κατοίκους της Χαλκιδικής, που αντιδρούν για τα ορυχεία χρυσού, «να λιντσάρουν» τον δήμαρχο Χρ. Πάχτα. Κάτι που ισοδυναμεί με παράβαση του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα που επισύρει ποινή μέχρι και τρία χρόνια φυλακή για όποιον δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει στη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος. Η κυβέρνηση τον κατηγόρησε ότι διολισθαίνει σε πεδία εκτός συνταγματικού τόξου, ενώ το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρησιμοποιεί φρασεολογία και μεθόδους Χρυσής Αυγής. Πιο μετριοπαθής η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε «πολιτικά άστοχη και ακραία» την αναφορά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε υπερβολική την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα. Με το σκεπτικό ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις (από στελέχη της Χρυσής Αυγής), η δικαιοσύνη παρέμεινε αδρανής. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι μιλούσε για «πολιτικό λιντσάρισμα». Από την πλευρά του ο Χρ. Πάχτας φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί δικαστικά εναντίον του.
Κλιμακώνουν…
Οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο επισκίασαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ μετά την 48ωρη απεργία (18-19 Σεπτεμβρίου), στην οποία μετείχαν και οι δάσκαλοι. Οι καθηγητές από τη πλευρά τους πραγματοποίησαν πενθήμερη απεργία και φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για μαζική συμμετοχή της τάξης του 80%, ενώ το υπουργείο Παιδείας την υπολογίζει σε χαμηλότερα ποσοστά, 45-50%. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με έγγραφό της προς το υπουργείο, σημειώνει ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι που ζητά να βγουν σε διαθεσιμότητα, αλλά τα ΑΕΙ χρειάζονται επιπλέον 2.500 υπαλλήλους για να λειτουργήσουν σωστά. Μετά από αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιλέξει η ίδια τους 1.500. Αναστάτωση επικρατεί και στο χώρο της Υγείας, όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τις μετακινήσεις εργαζομένων.
Όλα στο τραπέζι…
Και μέσα στη…σύγχυση καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Οι πρώτες συναντήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα. Στο τραπέζι των συζητήσεων η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση (ύψους 1 δισ.) του Οκτωβρίου, όπως η κινητικότητα 12.500 δημ. υπαλλήλων, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων κ.ά.), η αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), ενώ θα συζητηθούν ακόμη η εξέλιξη του προϋπολογισμού και των φορολογικών εσόδων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν κυβέρνηση και «τρόικα» θα εξετάσουν το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-16 ή θα μεταθέσουν γι’ αργότερα τη σχετική συζήτηση. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτή οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών για νέα μέτρα. Αυτό, άλλωστε κατέστησε σαφές κι ο Αντ. Σαμαράς στις επαφές που είχε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-16 θα καλυφθεί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι με περικοπές μισθών-συντάξεων και νέους φόρους.