Διεθνής ποινική έρευνα για τον «μνηστήρα» της ΛΑΡΚΟ!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσα από τις εκδόσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, των Financial Times, του Bloomberg και πολλών άλλων έγκυρων διεθνών Μέσων:

> Πριν από λίγες ημέρες, ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετς (φωτό), ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού «Forbes», δέχθηκε… επίσκεψη της Ελβετικής Αστυνομίας στην κατοικία του στην Ελβετία, ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Γουινέας, που αναζητεί στοιχεία για να τεκμηριώσει τις αιτιάσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ο Στάινμετς πλήρωσε μίζες σε αξιωματούχους της αφρικανικής χώρας, προκειμένου να κλείσει μεγάλη συμφωνία, που του έδωσε πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

> Ο Στάινμετς ελέγχει μέσω του ομίλου του την εταιρεία Cunico Resources, η οποία, με τη σειρά της, ελέγχει τη βιομηχανία σιδηρονικελίου της ΠΓΔΜ, που αποτελεί τον μοναδικό ανταγωνιστή της ΛΑΡΚΟ στον ευρωπαϊκό χώρο. Η βιομηχανία της γειτονικής χώρας διοικείται, για λογαριασμό της Cunico, από έναν Έλληνα, ο οποίος γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα στους υψηλούς κύκλους των Αθηνών, τον κ. Κ. Δασκαλάκη, που κατά το παρελθόν πέρασε και από το «τιμόνι» της ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο της Cunico είναι, κατά τις πληροφορίες που έχει αποκαλύψει το «Π», να κλείσει η παραγωγική μονάδα της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και η Cunico να «βάλει στο χέρι» τα πλούσια κοιτάσματα που αξιοποιεί σήμερα η ΛΑΡΚΟ, ιδιαιτέρως στα ορυχεία της Καστοριάς, που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ΠΓΔΜ. Έτσι, η ιστορική, καθετοποιημένη βιομηχανία νικελίου της Ελλάδας θα περάσει στην ιστορία, μαζί με τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί και τον πλούτο που παράγει, για να περιορισθεί σε ρόλο… προμηθευτή της σκοπιανής βιομηχανίας!

> Βασικός εταίρος του Στάινμετς στην Cunico είναι ο ολιγάρχης από το Καζακστάν, Αλεξάντερ Μάσκιεβιτς, επίσης πάμπλουτος, αλλά και αμφιλεγόμενος. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης μπήκε στον στενό κύκλο των προσώπων που εκμεταλλεύθηκαν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο του Καζακστάν. Στο Βέλγιο, οι εκεί δικαστικές αρχές διεξήγαγαν εις βάρος του μια από τις μεγαλύτερες έρευνες, για ξέπλυμα χρήματος και πλαστογραφία, η οποία κράτησε 15 χρόνια και ολοκληρώθηκε μόλις το 2011, με την αρχειοθέτηση του σχετικού φακέλου.

Οι ανησυχίες, με αφορμή και την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, ότι το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα σε διεθνείς «κλεπτοκράτες» είναι πλέον διάχυτες διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μιλώντας σε συνέδριο του «Euromoney», ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, προειδοποίησε ανοικτά για τους κινδύνους που δημιουργεί, εν όψει μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, η ελλιπής θεσμική θωράκιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξουν θεσμικές αλλαγές και δικλίδες ασφαλείας, η Ελλάδα μπορεί να ζήσει φαινόμενα κλεπτοκρατίας, ανάλογα με αυτά που απασχόλησαν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Το Μαξίμου σε εγρήγορση

Πάντως, ενώ αρχικά το Μαξίμου εμφανιζόταν αμέτοχο στις διεργασίες για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που συνδυάσθηκαν με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για διαμελισμό της εταιρείας, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, πλέον, παρακολουθεί πολύ στενά τη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιχειρεί να αποφύγει το κλείσιμο της παραγωγικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, που νομοτελειακά οδηγεί το μετάλλευμα των ορυχείων της στην… αγκαλιά της σκοπιανής, ανταγωνιστικής βιομηχανίας. Εξάλλου, το θέμα της ΛΑΡΚΟ ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά με τον ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού, Χ. Αλμούνια, στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, πάντως, ο αγώνας των εργαζομένων να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοικτή αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με ακραίες επιχειρήσεις καταστολής από τα ΜΑΤ. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι -και επιβεβαιώνεται από τα πλάνα τοπικού καναλιού-, την Παρασκευή τα ΜΑΤ «έπνιξαν» στα χημικά την ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, όταν επιχείρησαν συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στη διασταύρωση του Μαρτίνου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι άνδρες των ΜΑΤ δεν δίστασαν να «βομβαρδίσουν» με χημικά ακόμη και ανήλικα παιδιά, που μετείχαν με τους γονείς τους στη συγκέντρωση, έστειλαν αρκετούς διαδηλωτές στο νοσοκομείο, ενώ άνδρες της Ασφάλειας, που βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρότι «με το καλημέρα» η κυβέρνηση έκανε ακραία επίδειξη πυγμής. Και επιμένουν να προειδοποιούν ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν δωρίζεται, δεν εκποιείται, είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι η εθνική μας οικονομία»!


Σχολιάστε εδώ