Απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από τα παιγνίδια του Μαξίμου…

Εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες για μια ακόμα φορά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος καλείται, υπό την πίεση των εξελίξεων που δρομολόγησε η δολοφονική επίθεση κατά του Φύσσα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής, να δώσει ένα διακριτό στίγμα για το ΠΑΣΟΚ και να αποφύγει την ταύτιση και στο κρίσιμο αυτό θέμα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη στο ΠΑΣΟΚ και σε ότι έχει απομείνει από την οργανωμένη βάση του, υπάρχει μεγάλη γκρίνια και προβληματισμός, καθώς πολλά στελέχη και απλά μέλη απαιτούσαν και απαιτούν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο υψηλούς τόνους κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και «απεμπλοκή από τα παιχνίδια που παίζει ένας πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Χρυσαυγίτες» και κυρίως να αποφεύγονται οι αναίτιες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται να είναι «παγιδευμένος» στη ρητορική του κ. Σαμαρά και του επιτελείου του που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με αφορμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας, εξακολουθούν να έχουν στο στόχαστρο της κριτικής τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημείωναν πως «έστω και κάτω από το τραγικό γεγονός, είναι αναγκαίο να διαφυλαχτεί η κυβερνητική σταθερότητα και η βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος».

Ωστόσο, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται προβληματισμένα, επισημαίνοντας πως «μη διαχωρίζοντας σαφώς τη στάση του το ΠΑΣΟΚ από την τακτική του Μαξίμου, να στοχοποιεί ακόμα και σε αυτή την τραγική εξέλιξη τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο φαίνεται σαν συμπλήρωμα της ΝΔ, αλλά κόβει οριστικά και αμετάκλητα τις όποιες γέφυρες είχαν απομείνει με μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων του που έχουν ήδη στραφεί στην Αριστερά».

Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου δημιούργησαν μούδιασμα και προβληματισμό καθώς επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης και έχει κάνει την επιλογή του μίσους και απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τη θεωρία των δύο άκρων, υποστηρίζοντας όμως κάτι εξίσου βαρύ, απλουστευτικό και εμπρηστικό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχει μέσα στο «αμάλγαμα» του «λεγόμενου» αντιμνημονιακού μετώπου με τη Χρυσή Αυγή.

Ως διαφοροποίηση από τις δηλώσεις Λαζαρίδη λαμβάνονται οι επισημάνσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο συνταγματικό τόξο και δεν ταυτίζεται με την ηγεσία του νεοναζιστικού μορφώματος. Οι γκρίνιες και η κριτική που υπήρξαν φαίνεται ότι ανάγκασαν τη Χαριλάου Τρικούπη να επιχειρήσει να μαζέψει έστω και λίγο το αρχικό κλίμα, χωρίς όμως να μεταβάλλει αισθητά την αρχική στάση της.

Σε μια πρώτη φάση και κάτω από την πίεση της βάσης και των στελεχών, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να οριοθετηθεί και να πάρει κάποιες αποστάσεις από τη «θεωρία των δύο άκρων». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης – ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – μιλώντας την Παρασκευή στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), κατήγγειλε όσους επιχειρούν την ταύτιση της Χρυσής Αυγής με την αριστερά ότι δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Παράλληλα σε non paper (με τη μορφή άτυπης ενημέρωσης) το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με προσεκτικό τρόπο να τηρήσει αποστάσεις από την περιβόητη «θεωρία των δύο άκρων», καθώς υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει ταύτιση της Αριστεράς με τη Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι άλλο πράγμα η ναζιστική επιλογή, η επιλογή της βίας και η λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης με μανδύα κόμματος και άλλο ένας πολιτικός λόγος που με μικροκομματικά κριτήρια καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού και πολιτικού μίσους».

Ωστόσο φροντίζει να προειδοποιήσει πως «όποιος καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα βρει το πρόβλημα μπροστά του. Και δεν είναι ούτε ριζοσπάστης ούτε ασυμβίβαστος, όποιος καλλιεργεί την ένταση και το μίσος. Μόνο κινδύνους δημιουργεί για την κοινωνία και τους πολίτες. Και εν τέλει με την οξύτητα και τον διχασμό κανείς δεν θα «κερδίσει» – εκτός από τους επικίνδυνους ακραίους – και η προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον, θα αποδυναμώνεται».


Σχολιάστε εδώ