αμυντικά θέματα

Τα αντισταθμιστικά (ΑΩ) ξανά…

= Χρήσιμες παραδοχές και ορισμοί:

– Τα ΑΩ είναι προπληρωμένα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, καπέλο στο πραγματικό κόστος προμήθειας (αν γινόταν η προμήθεια χωρίς ΑΩ, θα κόστιζε από 8% έως 10% φθηνότερα).

– Τα χρήματα των ΑΩ, ενώ προορίζονταν για την αμυντική βιομηχανία και την εισαγωγή τεχνολογίας, εισήλθαν, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στα θυλάκια των αετονύχηδων που τα εκμεταλλεύτηκαν. Τεράστια ποσά και σήμερα ακόμη.

– Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στα «σεντούκια» των κατασκευαστριών εταιρειών εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια (π.χ., PRATT-WHITNEY 50 εκατ. δολ.) που περιμένουν ελληνικό αίτημα, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη, για να επενδυθούν στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, που βρίσκεται υπό πτώχευση. Αν δεν ζητηθούν, θα τα κατασπαράξουν τα «κοράκια».

– Μεγάλος αριθμός ΑΩ που παραδόθηκαν (που ίσως εξυπηρέτησαν ανάγκες του 2000 ή του 2003, όταν υπεγράφησαν οι συμβάσεις), πιθανώς υπερκοστολογημένα, σήμερα είναι εντελώς άχρηστα ή εξυπηρετούν δευτερεύουσες ανάγκες, όταν οι ΕΔ πάσχουν από έλλειψη ανταλλακτικών (παραδείγματα πιο κάτω). Πώς γίνεται αυτό; Μας το «εκμυστηρεύθηκαν» ο πρώην ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών («αθώος» παντός εγκλήματος περί ΑΩ) κ. Ε. Βασιλάκος. Είπαν:

– Υπάρχουν υποκυκλώματα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο ΥΕΘΑ που ελέγχουν τους εξοπλισμούς. Γύρω από τα ΑΩ έχει στηθεί πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

– Τα αντισταθμιστικά είναι οχήματα διαπλοκής. Αμφότεροι, αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υπόθεση, ουδέν έπραξαν πέραν της διαπίστωσης.

Ένα ενδιαφέρον, έστω και όψιμο, σχόλιο

… διά της γραφίδας του διευθυντή της «Καθημερινής» κ. Αλέξη Παπαχελά. Μας αιφνιδίασε, γιατί η εφημερίδα πρώτη φορά ασχολείται με το θέμα. Γράφει:

– «Νταβατζήδες» που λυμαίνονται τον χώρο των στρατιωτικών προμηθειών βρήκαν τη φάμπρικα των ΑΩ. (Σ.σ.: Δεν τη βρήκαν. Τη μαστόρεψαν μαζί με τους πολιτικούς. Από το 1985, την αγορά του αιώνα.)

– Τα αντισταθμιστικά αποδείχθηκαν μια από τις μεγαλύτερες κομπίνες και σε ελάχιστες περιπτώσεις άφησαν απτά οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο. Στην πράξη φαγώθηκαν σε Καγιέν και χλιδάτη ζωή για λίγους, καλά διασυνδεμένους, επιχειρηματίες και τους προστάτες τους. (sic)

– Υπήρχαν χώρες που με ΑΩ έκαναν σημαντικά βήματα. Εδώ δεν έμεινε καθόλου οξυγόνο για τέτοιες προσπάθειες, αφού αντιπρόσωποι και 2-3 διαπλεκόμενοι απομυζούσαν το σύστημα μέχρι τελευταίου ευρώ. (Σ.σ.: Οι διαπλεκόμενοι, κρατικοί αξιωματούχοι, υπήρξαν πολύ περισσότεροι. Μόνο τα μέλη διαβρωμένων επιτροπών να μετρηθούν…)

Η θέση του «Π»

= Η εφημερίδα μας, με αλλεπάλληλα κείμενα και καταγγελίες των τελευταίων τεσσάρων ετών, έθετε το θέμα στη δημοσιότητα. Κραυγάζαμε για συγκεκριμένα σκάνδαλα. Τα λαμόγια, τα κυκλώματα, ενθαρρυνόμενα από την αφασία της πολιτικής εξουσίας, σάρκαζαν.
= Σήμερα, η νόσος έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ΕΔ «παραπατούν», κουτσαίνουν, και τα λαμόγια συνεχίζουν να εργάζονται ανενόχλητα. Το κράτος, το υπουργείο, και ιδιαίτερα η υπεύθυνη υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, δεν απαντά στις καταγγελίες. Σιωπά. Σαρκάζει κι αυτή.

α

Τρεις, μόνο, από τις πολλές περιπτώσεις

= Πρώτη: Πρόγραμμα αξιοποίησης Πυροβολικού Μάχης.

Σύμβαση ΑΩ 22/2003 Ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ. Συνολική ονομαστική αξία 40.010.000 δολ. – πιστωτική 480.120.000 δολ. Οφείλουσα εταιρεία BOEING. Υπάρχουν 4 υποπρογράμματα: 3 σε εξέλιξη, 1 παραδόθηκε. Εταιρεία SONAK AEBE. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τελευταίο από τα τρία. Αφορά 220 Η/Υ γραφείων, 85 φορητούς Η/Υ και λοιπό περιφερειακό υλικό γραφείου. Ονομαστική αξία 979.876 δολ., πιστωτική 7.248.129 δολ. Αυτό σημαίνει ότι το παραπάνω υλικό, που είχε εκτιμηθεί ως χρήσιμο το 2003 (σήμερα μπορεί να είναι τρίτης ή τέταρτης επιλογής λόγω διαφορετικών αναγκών), χρεώθηκε με 979.876 δολ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και ετέθησαν παλαιότερα, χωρίς να απαντηθούν, είναι:

– Υπάρχει ελληνική συμμετοχή, που υποχρεωτικά έπρεπε να υπάρχει;

– Η SONAK είναι σε θέση (με ποιο προσωπικό και σε ποιες εγκαταστάσεις) να κατασκευάσει αυτό το υλικό;

– Το κόστος αντιπροσωπεύει την αληθινή σημερινή αξία ή μήπως υπάρχει υπερκοστολόγηση; (Ένας υπολογιστής γραφείου δεν κάνει περισσότερο από 500 δολ. και οι 200 100.000 δολ. Πώς φτάσαμε τα 979.867;) Έκανε έλεγχο η ΓΔΑΕΕ ή το ΓΕΣ όταν τα παρέλαβε; Όποιον ισχυρίζεται ότι το υλικό έγινε αποδεκτό από το ΓΕΣ θα τον παραπέμψω στη δήλωση Μπεγλίτη ή στο σχόλιο Παπαχελά.

= Δεύτερη: ΑΩ αρμάτων HEL 2 GR.

Σύμβαση 13/03.
Οφείλουσα εταιρεία KMW.
Υλικό: Ομοιώματα αρμάτων και πυροβόλων. Εδώ η καλή μας SONAK AEBE, με μικρά πηδηματάκια, φεύγει από τα ηλεκτρονικά και φέρεται κατασκευάζουσα ομοιώματα! Πιστωτική αξία 101.232.000 ευρώ – ονομαστική (πραγματική) 8.436.000 ευρώ. Αμφότερα τα προγράμματα, σύμφωνα με τη σύμβαση του 2003, έπρεπε να έχουν μεγάλο ποσοστό εγχώριας κατασκευής. Ποιος τα μαστόρεψε ενταύθα; Ο Σύλλογος Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), που ρωτήθηκε, απάντησε ότι δεν έχουν στις λίστες τους τέτοιον κατασκευαστή! Ήρθαν από το εξωτερικό; Τότε, για τι αντισταθμιστικά μιλάμε; Και πλήρωσε το δύστυχο ΓΕΣ, εν έτει 2012, ανέχειας και φτώχειας, 8.436.000 ευρώ για ομοιώματα, ενώ δεν έχει χρήμα να αγοράσει πυρομαχικά αρμάτων και ανταλλακτικά; Αυτοί οι άθλιοι της ΓΔΑΕΕ του 2003, πώς ανέθεταν στην ίδια κατασκευαστική εταιρεία ηλεκτρονικών υλικά Η/Υ και, παράλληλα, ομοιώματα αρμάτων; «Τι ζητάς στη Λάρισα εσύ, ένας Υδραίος;», θα ξαναρωτούσε ο Εγγονόπουλος! Γιατί έγινε αυτό το «κόλπο», θα σας απαντήσουν πάλι οι κ. Μπεγλίτης, Βασιλάκος και Παπαχελάς, χορωδιακά.

= Τρίτη: ΑΩ από την τρελή προμήθεια-λωποδυσία των ελικοπτέρων NH-90 (τα γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο).

Υπόχρεη εταιρεία η EUROCOPTER – NH INDUSTRIES. Εγχώρια ανάδοχος (αναπνεύστε βαθιά…) πάλι η SONAK. Κανονικό μονοπώλιο.
Υλικό: Τηλέφωνα εκστρατείας.
Ονομαστική αξία 5.415.567 ευρώ – πιστωτική 64.943.600 ευρώ.

Τα τηλέφωνα αυτά πρέπει να έχουν σημαντική (εξακριβωμένη με αυστηρούς ελέγχους) ελληνική συμμετοχή, με παράλληλη εξέταση του κόστους. Τα τηλέφωνα, όπως με πληροφόρησαν από το ΓΕΣ, είναι 2.500. Το αν είναι χρήσιμα τώρα και σε ποια προτεραιότητα χρησιμότητας είναι ας το πει το ΓΕΣ. Κάνοντας, όμως, μια απλή διαίρεση, δηλαδή 5.415.567 (ποσό που εισέπραξε η εταιρεία ΤΩΡΑ) διά 2.500, βρίσκω ότι έκαστο τηλέφωνο κοστολογήθηκε με 2.165 ευρώ. Ειδικός που ρώτησα με διαβεβαίωσε ότι είναι τρομερά υπερκοστολογημένα. Δεν τον πίστεψα. Περίμενα, όμως, μια διευκρίνιση από τη ΓΔΑΕΕ, η οποία δεν καταδέχθηκε να τη δώσει. Το ίδιο έκανε και για τα προηγούμενα ΑΩ.

Όταν στις 12.12.12 το έγκυρο κανάλι ON ALERT του διαδικτύου αποκάλυψε, με ντοκουμέντα, ότι η SONAK, με την πολύπλευρη δράση στα ΑΩ, είναι ένα κτίριο άδειο στα Μεσόγεια, ένα «πουκάμισο αδειανό», η ΓΔΑΕΕ έσπευσε να την «επαναξιολογήσει» και να τη θέσει στον πίνακα των διαπιστευμένων. Ουδέν, πάλι, σχόλιο. Σας γυρίζω στους τρεις προηγούμενους κυρίους. Αν στα παραπάνω υπερβάλλω, θα ζητήσω συγγνώμη.

= Συμπέρασμα:

– Το «πιθάρι» έχει ακόμη πολύ λάδι, που σπεύδουν οι «ειδικοί» να το απομυζήσουν.

– Το ποσό που χρεώθηκε σε ΑΩ (με υπερκοστολόγηση του κυρίου υλικού), κατά τη χρυσή εποχή των ΣημιτοΑκοΓιάννων, υπολογίζεται σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,5 δισ. περίπου μπήκε στις τσέπες λωποδυτών.

= Προτάσεις (προς τον κ. υπουργό, ο οποίος τώρα που πληροφορείται την αλήθεια φέρει βαριά ευθύνη):

– Να διακοπούν, πάραυτα, οι διαδικασίες προώθησης ΑΩ. Να σταλούν στους Αρχηγούς επιτελείων, προσωπικά, κατάλογοι εκκρεμουσών υποθέσεων. Από αυτά να επιλεγούν τα αναγκαία σήμερα (με πλήρη ανάλυση και κοστολόγια) και τα υπόλοιπα να αναθεωρηθούν. Να ζητηθούν στη θέση τους (στη θέση «φυκιών και κομπολογίων») ανταλλακτικά και άλλα επείγοντα υλικά. Όποιος «νομικός» ισχυρίζεται ότι δεν γίνονται αλλαγές να σταλεί να κουρεύει γίδια. Γίνονται και παραγίνονται. Ο τ. Α/ΓΕΑ, πτέραρχος κ. Αυλωνίτης, ομού μετά του πτεράρχου κ. Ι. Πατσαντάρα, απαίτησαν αναθεώρηση των ΑΩ των F-16 (2006) και την επέτυχαν, με συναίνεση του ενταύθα εκπροσώπου κ. Πλέσσα.
– Αυτά, βέβαια, με επίβλεψη του υπουργού. Φτάνουν πια οι λαμογιές μέσω ΓΔΑΕΕ.

Σωστή ενέργεια…

= Πολύ καλά έκανε ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος που ζήτησε, με επιστολή, από τον πρωθυπουργό την υπαγωγή των αμυντικών βιομηχανιών, όταν κάπου καταλήξουν μετά τις χημείες της «τρόικας», στο υπουργείο Άμυνας.

= Ο Στουρνάρας, όπως πληροφορήθηκα, αντέδρασε. Γιατί; Έχει ακούσει να υπάρχει κράτος όπου οι αμυντικές βιομηχανίες να υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών; (Αναφέρομαι στις ΕΛΒΟ και ΕΑΒ.) Ας ρίξει μια ματιά τι γίνεται δίπλα, στην Τουρκία.

Για την αγορά της ΕΛΒΟ από το ΥΕΘΑ

= Υπάρχουν λεφτά. Ειλικρινά…
= Ας εκποιήσει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος τα αχανή στρατιωτικά στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη, που έδωσε ο Βενιζέλος στους δήμους.
= Ας απαιτήσει επιστροφή των χρημάτων της προκαταβολής (150-200 εκατ. ευρώ) για τα αμαρτωλά ελικόπτερα NH-90, που τα κατακρατεί η κατασκευάστρια εταιρεία.
= Θα ψάξω και για άλλες πηγές.

Μπήκανε κλέφτες στο μαντρί

= Και κλέψανε το λάγιο αρνί.

= Βοσκό που μάζευε τα πρόβατα (μίζες) και τα οδηγούσε στο μαντρί του Άκη χαρακτήρισε παράγων της δίκης τον κ. Γιάννη Σμπώκο.

= Όχι μόνο πρόβατα. Ήσαν, κατά βάση, γελάδες με τεράστια μαστάρια.

= Να αποφεύγετε τα εσταυλισμένα κατσίκια και τους πολιτικούς ελευθέρας βοσκής, έλεγε αρχαίος σοφός.

Η Κίνα μάς έλειπε…

Δεν λέω, είναι καλές οι δημόσιες σχέσεις, τα δείπνα, οι διεθνείς επαφές, αλλά η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και οι προϋπολογισμοί των Γενικών Επιτελείων έχουν τόσο πολύ συρρικνωθεί που ακόμη και η επιχειρησιακή εκπαίδευση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Έτσι λοιπόν με εύλογη απορία διαβάσαμε στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ότι από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013, έλαβε χώρα «προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα, αντιπροσωπείας του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής τον πολιτικό διευθυντή Ναυτικού ναύαρχο Liu Xiaojiang, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπαρχηγό Ναυτικού υποναύαρχο Song Xue, καθώς και ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς». Μάλιστα στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και συζητήθηκαν «διμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Στοίχημα βάζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα διαβάσουμε άλλη ανακοίνωση που θα μιλάει για την ανταποδοτική επίσκεψη του Α/ΓΕΝ στην Κίνα… Ωραία και εποικοδομητικά είναι αυτά, αλλά όταν δεν έχουμε ούτε καύσιμα, καλά καλά, για να κινήσουμε τα καράβια μας, τα μακρινά ταξίδια είναι μάλλον πολυτέλεια…

Μια καλή πρωτοβουλία

Νέο ιστότοπο, πιο φιλικό στον χρήστη, απέκτησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ύστερα από οκτώ χρόνια. Την απόφαση για τη δημιουργία του είχε λάβει τον Απρίλιο του 2012 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος ιστότοπος υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το στρατιωτικό προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών του ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου. Είναι δε προσαρμοσμένος στα πρότυπα που καθορίζει το ελληνικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Αναμφίβολα μια πολύ καλή πρωτοβουλία…


Σχολιάστε εδώ