Έσπειρε θύελλες ο Χρύσανθος

Ο ισχυρισμός του, μάλιστα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται εκτός του συνταγματικού τόξου προκάλεσε απορίες, ερωτηματικά και ποικίλα σχόλια, στην πλειοψηφία τους έντονα επικριτικά. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που θεωρεί ότι τέτοιου είδους αναφορές πυροδοτούν το πολιτικό κλίμα και δεν συμβάλλουν στη κοινωνική ηρεμία. Βουλευτές της παράταξης εξέφραζαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους με τις απόψεις του κ. Λαζαρίδη και τη δυσφορία τους για την στιγμή που επέλεξε να τις δημοσιοποιήσει. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι όχι μόνον βλάπτουν την παράταξη, αλλά τροφοδοτούν με ένταση το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Δεδομένου ότι ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επανέλαβε αρκετές φορές τις απόψεις του, με μικρές έστω παραλλαγές, κάνει τους βουλευτές να πιστέψουν ότι δεν επρόκειτο για «στιγμιαίο λάθος», αλλά για μέρος στρατηγικής με την οποία είναι σύμφωνος και ο κ. Σαμαράς.

Άλλωστε, κατ’ επανάληψη ο τελευταίος έχει διατυπώσει τη γνωστή θεωρία περί των «δύο άκρων», εξ ου και στο «διάγγελμά» του απέφυγε επιμελώς να αποδοκιμάσει, όπως ενδεχομένως ανέμεναν ορισμένοι, τον στενό του συνεργάτη. Περιορίσθηκε σε μια γενικόλογη αναφορά ότι «δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες», που από κάποιους, ελάχιστους, θεωρήθηκε ως προσπάθεια ανασκευής των λεγόμενων του κ. Λαζαρίδη.

Ο κατάλογος των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί με τον βουλευτή Επικρατείας μακρύς και… ατέλειωτος. Αρκετοί εξ αυτών προέβησαν σε δημόσια αποδοκιμασία των απόψεών του. «Ο κ. Λαζαρίδης είπε μια προσωπική άποψη, δεν εκπροσωπεί ούτε την παράταξη, ούτε το κόμμα κι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντ. Σαμαρά» σημείωσε ο Ν. Κακλαμάνης. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι «οφείλουμε να σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις τέτοιου τύπου». Ακόμη πιο σκληρός στην κριτική του για τον κ. Λαζαρίδη ήταν ο Ευ. Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, που τόνισε ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα είναι επικίνδυνος, ανιστόρητος και πολιτικά ανόητος». Πιο ήπιος ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι η πολιτική βία μπορεί να εκπορεύεται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, αλλά «δεν εξισώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή». Υπήρξαν ωστόσο και υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ που έσπευσαν να επικροτήσουν τις απόψεις του κ. Λαζαρίδη. Πρώτος εξ όλων ο Άδ. Γεωργιάδης που ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες και στην άκρα Αριστερά» τις οποίες «χαϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ» και ως εκ τούτου «καλά έκανε και είπε όσα είπε» ο κ. Λαζαρίδης. Ενώ ο πάλαι ποτέ συνοδοιπόρος του στον ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υιοθετεί απαράδεκτο και εμπρηστικό πολιτικό λόγο και ενθαρρύνει με τη στάση του πράξεις πολιτικής βίας». Σαφώς μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σύμφωνος με τα λεγόμενα του κ. Λαζαρίδη εμφανίζεται ο γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Π. Μπαλτάκος, ο οποίος δήλωσε ότι «Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο πράγμα».

Τι ρόλο παίζει;

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα επανήλθε στις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το ζήτημα ως προς τον πραγματικό ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Λαζαρίδης στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται με ποια ακριβώς ιδιότητα, ή αρμοδιότητα, ο βουλευτής Επικρατείας μετέχει σε κυβερνητικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητική θέση δεν έχει, στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν έχει ενταχθεί οργανικά –καμία τέτοια απόφαση του πρωθυπουργού, που να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν υπάρχει– και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές είναι εύλογα κι έχουν πραγματική βάση. Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του ότι ο κ. Λαζαρίδης ήταν «παρών» σε κρίσιμες συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους στη Γερμανία, στις ΗΠΑ κ.α. Η εξήγηση που δίνεται από παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, ότι είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, δεν απαντάει με ικανοποιητικό τρόπο στα ερωτήματα των βουλευτών ούτε καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του κ. Λαζαρίδη, και σε πρώτη ευκαιρία θα το θέσουν δημόσια. Περιμένοντας τις σαφείς απαντήσεις, αυτή τη φορά, του ίδιου του πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ