Άδεια εθνικής εμβέλειας στο ΑΡΤ TV λόγω «πεποίθησης»!

Με ψήφους 4 υπέρ (αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου, Εύη Δεμίρη, Άρης Σταθάκης, Γιώργος Στεφανάκης) και 3 κατά (πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, Γιάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Αποστολάς), το ΕΣΡ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της ΕΙΤΗΣΕΕ επί της αρχικής απόφασης της Αρχής (24/2013) που επιτρέπει στο AΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη να εκπέμψει αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα ψηφιακά.

Με την 429/2013 απόφασή του το ΕΣΡ δέχεται εμμέσως πως οι άδειες δεν χορηγούνται από το ίδιο αλλά από τη Γενική Γραμματεία, δηλαδή από την κυβέρνηση. Η άδεια που έχει η City News AE (Καρατζαφέρη) βασίζεται στο ΦΕΚ 173/1993, στο οποίο ορίζεται ρητά πως είναι σταθμός τοπικής εμβέλειας στον Νομό Αττικής, χωρίς δυνατότητα δικτύωσης, με διάρκεια 7 ετών. Το ΕΣΡ δέχεται στο σκεπτικό του έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2004, της εποχής του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Στο έγγραφο αλληλογραφίας με αφορμή τον ορισμό επιτροπής για την απόδοση ποσοστού από τον τζίρο των καναλιών στα ΑμεΑ, υπάρχει επισυναπτόμενος πίνακας όπου το ΤΗΛΕΑΣΤΥ καταγράφεται ως εθνικής εμβέλειας. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ δηλώνει πως το έγγραφο «δεν έχει ανακληθεί και εντεύθεν έχει εδραιωθεί η πεποίθηση στον φορέα του τηλεοπτικού σταθμού ότι είναι εθνικής εμβέλειας»!

Πηγές αναφέρουν πως το λάθος αυτό επισημάνθηκε, δεν διορθώθηκε όμως εκείνη τη χρονιά, αλλά το 2007. Πριν όμως από αυτό το «λάθος» της Γενικής Γραμματείας, η ίδια υπηρεσία θεωρούσε το κανάλι σταθμό εθνικής εμβέλειας, όπως και το ΤΗΛΕΤΩΡΑ (νυν Channel 9), και του ζητούσε το ετήσιο αντάλλαγμα 2% επί του τζίρου, όπως προβλέπει ο νόμος. Αντί να ζητηθούν ευθύνες από τη Γενική Γραμματεία και να απαιτηθεί έλεγχος, το έγγραφο αλληλογραφίας αναγορεύεται σε ΦΕΚ αδειοδότησης και συνεπώς η εταιρεία «προικοδοτείται», χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, με άδεια εθνικής εμβέλειας. Η τιμή, όπως προκύπτει από το συμβόλαιο του 902, ανέρχεται σε 3,7 εκατ. ευρώ για κανάλι εθνικής εμβέλειας.


Σχολιάστε εδώ