Ψωμί, Παιδεία… εξουσία!

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσλαμβάνει το ζήτημα της Παιδείας, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά και κατηγορίες, ενώ τα αιτήματα καθηγητών, δασκάλων κ.ά. περνούν σε δεύτερη μοίρα. Από την κυβέρνηση καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και νʼ αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Η Κουμουνδούρου απαντά ότι η πολιτική που εφαρμόζεται κατʼ επιταγή της «τρόικας» βάζει «πυρηνική βόμβα» στα θεμέλια της Παιδείας και την οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση. Χαρακτηρίζει «χοντροκομμένες» τις επιθέσεις της κυβέρνησης, που –όπως σημειώνει– δεν θα την απαλλάξουν από τις «εγκληματικές ευθύνες» για την κατάσταση στην εκπαίδευση. Αποδέχεται ωστόσο, ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ενδεχόμενο που απορρίπτουν τα κυβερνητικά κόμματα, ενώ προ ημερών ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι αν κυβερνητικοί βουλευτές δεν ψηφίσουν κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο με συνέπεια να πέσει η κυβέρνηση, αυτό δεν θα είναι «ατύχημα», αλλά… δολιοφθορά! Κατά των πρόωρων εκλογών υπό το βάρος των δημοσκοπικών ευρημάτων είναι και η ΔΗΜΑΡ, με τον Φ. Κουβέλη να επαναφέρει τη γνωστή πρότασή του για ανασύνθεση της κυβέρνησης και αλλαγή πρωθυπουργού.

Διακεκαυμένη ζώνη

Στη «ζώνη του πυρός» μπαίνει από αύριο η χώρα, καθώς οι καθηγητές ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για την κινητικότητα και τις μετατάξεις. Που σημαίνει ότι θα κλείσουν επʼ αόριστον γυμνάσια και λύκεια, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα δημοτικά καθώς στον χορό των κινητοποιήσεων θα μπουν και οι δάσκαλοι. Αναβρασμός επικρατεί και στα ΑΕΙ, καθώς οι πρυτάνεις αρνούνται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση του προσωπικού όπως έχει ζητήσει το υπουργείο Παιδείας – η προθεσμία λήγει αύριο. Επίσης οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, ύστερα από δύο 48ωρες απεργίες την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινούν αύριο πενθήμερη απεργία. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει 48ωρη απεργία για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ενώ από αύριο κατεβαίνουν σε απεργία οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Στο μεταξύ, νεότερα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζει η οικονομική κατάσταση των Ταμείων, γεγονός που κατά την εκτίμηση πολλών θα φέρει νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

Ούτε συζήτηση…

Στη σκιά της μεγάλης έντασης που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας στην κυβέρνηση έχουν αποδυθεί –εν όψει της άφιξης της «τρόικας»– σʼ έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. Ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι το ζήτημα της κινητικότητας και οι συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, η πορεία των εσόδων και η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Προς διευθέτηση είναι και το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, με την κυβέρνηση να έχει έτοιμο σχέδιο, κόντρα στην απαίτηση της «τρόικας» για λουκέτο όλων των εταιρειών και απόλυση όλων των εργαζομένων. Στις διαπραγματεύσεις θα εξεταστεί η πορεία του προϋπολογισμού και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-16, με την κυβέρνηση να μη θέλει νʼ ακούσει για νέα μέτρα. Επίμονα το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, ενώ τονίζει ότι τυχόν νέα βοήθεια από τους δανειστές δεν θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην καταστροφή, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε ότι ως κυβέρνηση, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους και στάση πληρωμών προς τους δανειστές.

Δημιουργικός… καβγάς!

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η πορεία του προϋπολογισμού, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να αναγγέλλει ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τα 3 δισ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για… οφθαλμαπάτη και ότι πρόκειται για αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, ενώ την ανακοίνωση της κυβέρνησης αμφισβήτησαν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ. Επιφυλάξεις εκφράσθηκαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με τον Φ. Σαχινίδη να παραπέμπει στο τέλος του χρόνου οπότε θα υπάρξουν τα τελικά συμπεράσματα. Τα πράγματα περιέπλεξε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, που σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα. Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η διοίκηση της Τράπεζας υπολογίζει με διαφορετικό τρόπο τα υπάρχοντα στοιχεία. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 70% του πλεονάσματος θα διατεθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Πυρ κατά πάντων…

Την ενοχή των 17 από τους 19 κατηγορούμενους για τις μίζες με τα εξοπλιστικά προγράμματα πρότεινε η Εισαγγελέας του Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία ήταν καταπέλτης κατά των πρωταγωνιστών του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς. Για τον Ά. Τσοχατζόπουλο σημείωσε ότι η δωροδοκία του αποδείχθηκε ολοκληρωτικά, ότι ήταν αποδέκτης μιζών εκατ. ευρώ, ότι γνώριζε και αποδέχθηκε ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες πολεμικών εξοπλισμών θα μετακυλούσαν τα βάρη από τις μίζες στο κόστος και κατʼ επέκταση στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η Εισαγγελέας τόνισε ότι η Β. Σταμάτη γνώριζε επακριβώς τις εγκληματικές δραστηριότητες του συζύγου της, ότι χρήματα από τις μίζες πήγαιναν στους λογαριασμούς που είχε σε τράπεζες της Ελβετίας. Είπε ακόμη ότι επίσης γνώριζαν τόσο η κόρη του Αρετή, όσο και η πρώην σύζυγός του, Γκούντρουν. Για τον Ν. Ζήγρα υπογράμμισε ότι κατʼ εντολή του Ά. Τσοχατζόπουλου είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν τα χρήματα από τις μίζες σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ για τον Γ. Σμπώκο επισήμανε ότι ήταν στη βασική ομάδα των ανθρώπων που διακινούσαν το «μαύρο χρήμα».


Σχολιάστε εδώ