Το δίλημμα Σαμαρά – Βενιζέλου
Κορυφαία στελέχη στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως «όσο και αν επισήμως ξορκίζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αυτό παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί ένα χαρτί στα χέρια πρωτίστως του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου».
Τις ίδιες ώρες, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανή τη συζήτηση για την δημιουργία ενός πόλου της Κεντροαριστεράς, καθώς αυτό φαίνεται να συνιστά ένα «σωσίβιο» για την εκλογική του επιβίωση.
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς αντιλαμβάνονται πως με τη συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία των Γερμανών και των Ευρωπαίων, για νέο πακέτο στήριξης και συνεπώς νέο Μνημόνιο, δεν μπορεί να περπατήσει το σενάριο του success story στην οικονομία, οπότε αδυνατίζει ένα επικοινωνιακό και πολιτικό όπλο που διέθετε η κυβέρνηση.
Παράλληλα δε εκτιμούν πως η στροφή που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, το να δοθεί έμφαση και να προβληθεί το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο συγκυριακά μπορεί να σταθεί, όχι μόνο γιατί τα στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδας δείχνουν το αντίθετο, αλλά γιατί όπως λένε χαρακτηριστικά «ο κόσμος δεν χορταίνει, ούτε βρίσκει δουλειά με το πρωτογενές πλεόνασμα».
Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα το άγχος των επιτελών του ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας του νέου κύκλου κοινωνικών κινητοποιήσεων, με αιχμή την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο και αυτό για δύο λόγους:
– Γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος απρόοπτων εξελίξεων και εντάσεων από τα κοινωνικά μέτωπα
– Γιατί καταρρέουν και τα τελευταία κοινωνικά ερείσματα του ΠΑΣΟΚ, λόγω της δυσφορίας και της διαμαρτυρίας που υπάρχει στους εργαζόμενους στο Δημόσιο για την πολιτική που ακολουθείται και με δεδομένο πως η προσπάθεια (τουλάχιστον στα λόγια) του ΠΑΣΟΚ να αποσυνδεθεί η κινητικότητα στο Δημόσιο από τις απολύσεις δεν πέρασε.
Το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει πλέον ανοίξει όλα τα σενάρια και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. «Αναρωτιέμαι πως θα μπούμε στον χειμώνα με τους φόρους να έρχονται κατά κύματα, τους μισούς εργαζόμενους να μην πληρώνονται, τα λουκέτα να συνεχίζονται και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να είναι ξεσηκωμένες», υπογράμμιζε συνομιλητής του κ. Βενιζέλου και σημείωνε πως «πλέον το δίλλημα των Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται να σχηματοποιείται ως εξής: «Ή να δοκιμάσουμε τώρα κάλπες που μπορούμε τουλάχιστον να συγκρατήσουμε και να ελέγξουμε πολιτικά ακόμα και ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, ή να πάρουμε το ρίσκο να πάμε για εκλογές αργότερα, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές όπου η αβεβαιότητα θα είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το αποτέλεσμα, αφού και η οικονομία δεν θα έχει αισθητή βελτίωση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και άλλα χαρτιά στα χέρια του και πιθανότατα μια πρωτιά του στις ευρωεκλογές».
Η αβεβαιότητα πάντως παραμένει το μεγαλύτερο άγχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως επισημαίνουν συνομιλητές του κ. Βενιζέλου «ναι μεν οι σχέσεις του Α. Σαμαρά με τον Ε. Βενιζέλο είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει τη δική του ατζέντα και τις δικές του επιδιώξεις, οπότε και εκ της θέσεώς του έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί να επιβάλλει την όποια του απόφαση στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο».
Σημείωναν ακόμα πως σε οποιαδήποτε περίπτωση ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο κ. Σαμαράς και αυτό γιατί ως «πολιτική προσωπικότητα είναι επίμονος και το παλεύει μέχρι τέλους». Ακόμα και στο σενάριο που επανήλθε εκ νέου (μετά τον Ιούνιο με το κλείσιμο της ΕΡΤ), για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό, συνεργάτες του Βενιζέλου σημείωναν με έμφαση πως «ο Σαμαράς είναι ως χαρακτήρας και ως πολιτικός διαφορετικός από τον Γ. Παπανδρέου που κάτω από πίεση δέχτηκε να αποχωρήσει και να αφήσει την πρωθυπουργία στον Λ. Παπαδήμο. Ο Σαμαράς θα το παλέψει μέχρι τέλους και πιθανόν δεν θα διστάσει να πάει σε μια εκλογική αναμέτρηση παρά να εγκαταλείψει».
Για την ώρα το ΠΑΣΟΚ και προσπαθώντας να συνεκτιμήσει τις καταστάσεις και εσωτερικά και σε ότι αφορά την δυναμική της «επόμενης μέρας» των γερμανικών εκλογών, προσπαθεί να καταγράφει το δικό του στίγμα μέσα στην κυβέρνηση συνεργασίας, αναδεικνύοντας και προωθώντας θέματα που εκτιμά πως ενισχύουν το κοινωνικό του προφίλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μια έντονη κινητικότητα του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό επίπεδο καθώς αντιπροσωπεία του κόμματος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, παρουσία και των γενικών γραμματέων Άννας Στρατινάκη και Παναγιώτη Κοκκόρη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και τα ζητήματα που υπάρχουν εν όψει της αξιολόγησης του προγράμματος από την «τρόικα».
Για ορισμένα από τα θέματα αυτά, θα κατατεθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες και εξειδικευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε νέα συνάντηση θα συζητηθούν ιδιαίτερα προτάσεις για μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας και ανακούφισης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν οι Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα υπουργείου Εργασίας και τα μέλη της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας.
= Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη με θέμα συζήτησης την πορεία των εσόδων.
= Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για θέματα αρμοδιότητάς τους.
Με βήμα σημειωτόν η Κεντροαριστερά
Στο μεταξύ, αν και στην πρόσφατη διήμερη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη κυριάρχησε το θέμα της Κεντροαριστεράς και της συγκρότησης ενός ενιαίου πόλου που τουλάχιστον θα δοκιμάζονταν στις ευρωεκλογές, τις τελευταίες μέρες η συζήτηση αυτή πάλι «κόλλησε».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει κατ’ αρχάς πως αυτή τη στιγμή επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συστράτευση γύρω από το ΠΑΣΟΚ, ώστε ένα σχετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε με τις εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη, με την παρουσία και τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών (Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου) και ιστορικών στελεχών, να διατηρηθεί και ταυτόχρονα αυτή η επανασυσπείρωση να καταγραφεί και δημοσκοπικά ώστε το ΠΑΣΟΚ να φανεί ότι κερδίζει κάποιους πόντους.
Όπως εξηγούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο να εδραιώσουν την θέση τους στην Κεντροαριστερά και να αποκτήσουν την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων για την συγκρότηση του πόλου.
Υπάρχει η εκτίμηση πως ίσως είναι καταλυτική για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μια κοινή πρωτοβουλία – παρέμβαση που προετοιμάζουν πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι για την Κεντροαριστερά, καθώς όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, αυτή η παρέμβαση πιθανά να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει κόσμο.
Πάντως για τις όποιες εξελίξεις συγκρότησης πόλου της Κεντροαριστεράς στη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν καθοριστική την στάση της ΔΗΜΑΡ. Καθώς, όπως λένε, αν υπάρξει τελικά μια συμφωνία, μια προγραμματική σύγκλιση ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα κινητοποιηθούν και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί αλλά και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την ώρα είναι επιφυλακτική και διαφωνεί σε μια προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως στελέχη (π.χ, οι Σ. Λυκούδης, Α. Παπαδόπουλος, κ.ά. ) που δεν κλείνουν την πόρτα σε μια τέτοια προοπτική.
Ωστόσο δεν είναι λίγες οι προσωπικότητες, αλλά και στελέχη κομμάτων από την Κεντροαριστερά, που υποστηρίζουν πως για να προχωρήσει το εγχείρημα ενός ενιαίου πόλου της Κεντροαριστεράς ή η δημιουργία ενός σχήματος τύπου «ΕΛΙΑ» της Ιταλίας, θα πρέπει να κάνουν από ένα βήμα πίσω οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης και να βγουν μπροστά άλλα πρόσωπα.