Συναγερμός στην αυλή του Μαξίμου

Άλλωστε ήταν και οι δύο μέσα στις λίστες των επιχειρηματιών που θα συνόδευαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κατάρ και στην Κίνα. Ούτε ο Μαρινάκης, βέβαια, ούτε ο Μελισσανίδης ακολούθησαν την ελληνική αποστολή. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να εικάσουμε ότι απλά ήθελε ο ένας να αποφύγει τον άλλον. Τη μετωπική σύγκρουσή τους, όμως, δεν την απέφυγαν. Αντίθετα, έδειξαν ότι την επεδίωκαν μέσω της ενασχόλησής τους με δύο από τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Ο Μαρινάκης με τον Ολυμπιακό και ο Μελισσανίδης με την ΑΕΚ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση ήταν ότι ενώ οι σπίθες φαίνονταν στα ΜΜΕ από τον περασμένο Ιούνιο, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι συνεργάτες του κατάφεραν να αποτρέψουν τον πόλεμο. Με συνέπεια οι φλόγες να έχουν ήδη φτάσει στην αυλή του Μαξίμου και να απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Η έκταση που πήρε η αντιπαράθεση των δύο επιχειρηματιών ξάφνιασε ακόμα και όσους βρίσκονται κοντά τους. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αποτελούν τη βιτρίνα για το ξεκαθάρισμα των προσωπικών λογαριασμών που άνοιξαν, όμως, με φόντο το ποδόσφαιρο. Το λάδι στη φωτιά έπεσε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που αποκάλυπταν την πρόθεση του Μελισσανίδη να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ‘χει ο ΟΠΑΠ καθαρό προϊόν χωρίς σκιές και καχυποψία. Ο Μαρινάκης ερμήνευσε τις διαρροές ως προσωπική προσβολή. Έστειλε μάλιστα τα σχετικά μηνύματα προς τον Μελισσανίδη ότι δεν θα ανεχόταν άλλη πρόκληση όταν «είμαι ο μόνος που βάζει λεφτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Στο κάδρο και ο Κόκκαλης

Η παρασκηνιακή αντιπαράθεση φούντωσε όταν πήγαν σε μετωπική ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Σωκράτης Κόκκαλης για την επέκταση της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και στην Ιντραλότ. Οι νέοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, δηλαδή, η Emma Delta άρχισε να στέλνει εξώδικα και να καταγγέλλει τη σύμβαση με συνέπεια να φτάσει η υπόθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μέχρι την εντολή για προκαταρκτική εξέταση που δόθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Μελισσανίδης και ο Κόκκαλης έλυσαν τους λογαριασμούς τους μέσω των ΜΜΕ. Βγήκε δημοσίευμα στο περιοδικό Crash με δηλώσεις του Μελισσανίδη ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τέτοιο φαινόμενο, να εξαρτάται μία εταιρία κολοσσός όπως ο ΟΠΑΠ από την Ιντραλότ χωρίς να διαθέτει ο εργοδότης το μπακ απ του συστήματος στο οποίο βασίζει τη λειτουργία του.

Στα επιχειρηματικά στέκια ακούγεται ότι ο Κόκκαλης ζήτησε τη βοήθεια του Μαρινάκη, ο οποίος φέρεται να επηρεάζει κάποια Μέσα. Γυάλιζε ήδη το μάτι του τελευταίου από την επιθυμία του Μελισσανίδη για κάθαρση στο ποδόσφαιρο και ενδεχομένως να είπε μια κουβέντα για να βοηθήσει τον άνθρωπο από τον οποίο αγόρασε την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

«Πήρα τηλέφωνο και ζήτησα εξηγήσεις για την επίθεση που μου έκαναν και μου είπαν ότι τους ζήτησαν χάρη από την Ιντραλότ», έλεγε σε φίλους του δημοσιογράφους ένας από τους στενούς συνεργάτες του Μελισσανίδη που βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων ΜΜΕ. Συμπτωματικά, η μεγάλη σύγκρουση άρχισε την ημέρα της εισαγγελικής παραγγελίας για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα εξώδικα της Emma Delta για τη σχέση της Ιντραλότ, του ΟΠΑΠ και τη μετοχική σύνθεση για τα Κρατικά Λαχεία.

Θα πάνε μέχρι τέλους

Οι βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν ο Μελισσανίδης και οι κύκλοι του Ολυμπιακού σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έψαχναν τρόπο για να αποτραπεί η συνέχιση της αντιπαράθεσης μέσα από τα ΜΜΕ. Άλλωστε εξ αρχής και οι δύο επιχειρηματίες επικοινωνούσαν με πολιτικούς φίλους τους και ζητούσαν στήριξη. Δείχνουν αποφασισμένοι να πάνε σε οριστικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τους και χρειάζονται τη συσπείρωση των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην πολιτική, όσο και στο πεζοδρόμιο, δηλαδή, στους οπαδούς που μπορούν να λειτουργήσουν ως στρατός.

Όλα αυτά, βέβαια, θα είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Ή αν δεν υπέκυπτε στους εκβιασμούς της «τρόικας» να πουλήσει ένα από τα φιλέτα της ελληνικής οικονομίας, η τιμή του οποίου είναι πολλαπλάσια. Ο Οργανισμός θα λειτουργούσε κάτω από την ομπρέλα του κράτους, με τα όποια λάθη ή τις όποιες παραλείψεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ζούσαμε φαινόμενα σαν κι αυτά της Πέμπτης με τις «αλβανικές κουράδες», τα «φουρό» και τις προβλέψεις ότι «θα σβήνει τα φώτα του κελιού του». Έσπειρε ανέμους η κυβέρνηση και τώρα υποχρεώνεται να θερίσει θύελλες. Με επιπτώσεις και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική, αλλά και στην οικονομία.


Σχολιάστε εδώ