Στο γήπεδο της Παιδείας, πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση που εξελίσσεται με ανταλλαγή σοβαρών καταγγελιών και βαρύτατων κατηγοριών που φορτίζει έτσι περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Η μεν κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις προκειμένου να εκμεταλλευτεί και να ωφεληθεί πολιτικά από τη κοινωνική αναταραχή. Με σκοπό να εκθέσει την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς στη βάση ότι θέτει τα κομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Η δε Κουμουνδούρου επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι υλοποιεί πιστά τις επιταγές της «τρόικας» που οδηγούν στην υποβάθμιση και τη διάλυση της εκπαίδευσης.
Αποδέχεται ωστόσο ότι στηρίζει (δεν υποκινεί) τις κινητοποιήσεις με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που θα βγάλει «εκτός τροχιάς» την κυβέρνηση και θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Και οι δυο πλευρές επιδιώκουν να πλήξουν η μία την άλλη και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την αναταραχή στα σχολεία.
Η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει -με το μικρότερο δυνατό κόστος- τον «κάβο» της κινητικότητας, έχοντας υλοποιήσει μια από τις πλέον βασικές δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, ούτως ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο αφενός και αφετέρου να συνεχίσει σε άλλη βάση πλέον τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Αν βγούμε από αυτή την κρίση χωρίς απώλειες, η κυβέρνηση θα φτάσει στο 2014 χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Τότε πολλά μπορεί ν’ αλλάξουν», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι δύσκολη, κρύβει και πολλούς κινδύνους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του επισημαίνει ότι οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι οι πλέον κρίσιμοι, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Βασικός στόχος του πρωθυπουργού αυτή την περίοδο είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς θεωρεί ότι αν αυτό καταστεί δυνατό θα αλλάξει τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.
Επιμένει ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός, (οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο αυτή την ώρα είναι στα όρια του επιθυμητού) και τονίζει ότι θ’ αποτελέσει την αφετηρία για να μπει η χώρα σε μια νέα πορεία.
Της ανάκαμψης, της οικονομικής αυτάρκειας, της απαλλαγής από την «τρόικα» και της εξόδου από τον αστερισμό των Μνημονίων.
Θέλοντας, μάλιστα, να υπογραμμίσει την πίστη του για θετική έκβαση των προσπαθειών της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς έσπευσε προ ημερών να διανείμει μεγάλο μέρος (70%) του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Αν και από ορισμένους ακόμη κι εντός κυβέρνησης εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο για τη βιασύνη του πρωθυπουργού, όσο και για το τελικό αποτέλεσμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί βασικό τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που καταλήγει στις… επόμενες εκλογές. Αν ο στόχος επιτευχθεί θα μπορέσει να διαπραγματευτεί σε άλλη βάση με τους δανειστές, να ξεφύγει από τη μέγκενη των Μνημονίων, να βάλει τέλος και στα «πήγαιν’-έλα» της «τρόικας» στην Αθήνα.
Γνωρίζουν καλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα πάντα θ’ αλλάξουν και ο κ. Σαμαράς θα πάει στις επόμενες εκλογές από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση και με σαφώς ευνοϊκότερες προοπτικές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν ήδη σκέψεις για τριπλές εκλογές (εθνικές, ευρωπαϊκές, δημοτικές) τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα, όμως, με άλλες εκτιμήσεις ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να παρατείνει όσο μπορεί τη θητεία της κυβέρνησης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αλλαγή κλίματος, μεταθέτοντας για αργότερα το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Λέγεται μάλιστα ότι έχει στα χέρια του εισήγηση από αρμόδιους παράγοντες του κόμματος που του επισημαίνουν ότι πρέπει πάση θυσία νʼ αποφύγει τις εκλογές εντός του 2013, διότι από την άνοιξη του 2015 οι προοπτικές θα είναι σαφώς καλύτερες.
Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται ότι όσο παρατείνεται ο χρόνος της κυβέρνησης τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του κ. Σαμαρά, ενώ ταυτόχρονα απομειώνονται οι δικές τους για επικράτηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για το λόγο αυτό και με αφορμή το ζήτημα της παιδείας επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής, να οδηγήσουν τη κυβέρνηση σε αδιέξοδο και στην… έξοδο προς τις κάλπες!
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα ένα προβάδισμα, ισχνό ωστόσο και στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ δεν υπάρχουν καν οι ενδείξεις ενός υπό διαμόρφωση πλειοψηφικού ρεύματος. Στην Κουμουνδούρου όμως εκτιμούν ότι μέσα από τη σύγκρουση με φόντο τη κρίση στη παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση και θα διευρύνουν το προβάδισμα. Από την άλλη γνωρίζουν ότι αν ο κ. Σαμαράς βγει αλώβητος από αυτή τη «περιπέτεια» είναι πολύ πιθανό να ανακάμψει.
Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως είναι φυσικό η κυβέρνηση θα φροντίσει να την αξιοποιήσει, ενώ αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές για την μείωση του δημόσιου χρέους.