Στις Βρυξέλλες θα παιχθεί η επόμενη μέρα

Πληροφορίες από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στις συνομιλίες που θα έχει με τους κ. Χ. Μ. Μπαρόζο, Χ. Β. Ρομπέϊ, αλλά και του Μ. Σουλτς, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του δημόσιου χρέους, είτε με τη μορφή διαγραφής μεγάλου μέρους, είτε με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής με ταυτόχρονη μείωση (ή και «πάγωμα») των επιτοκίων. Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ως πιο πιθανό θεωρείται το δεύτερο σενάριο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός θα συζητήσει και το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας, όπου η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το όποιο νέο πρόγραμμα δεν θα συνοδεύεται με από νέους όρους και πολύ περισσότερο με νέα μέτρα.

Οι κινήσεις και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο κ. Σαμαράς σηματοδοτούν «αλλαγή πλεύσης» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Τραβάει «κόκκινη γραμμή» στο θέμα των μέτρων με το επιχείρημα ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε και οι πολίτες, αλλά κυρίως δεν τα αντέχει η… κυβέρνηση, που δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις από την κοινωνία. Επιπρόσθετα διαμηνύει προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όλα όσα έχει δεσμευτεί, οφείλουν κι εκείνοι να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς νέες απαιτήσεις κι επιβαρύνσεις. «Την άνοιξη του 2014, το αργότερο, θα έχουμε απαλλαγεί και από την «τρόικα» και από τα Μνημόνια», λένε με ισχυρή δόση αισιοδοξίας κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αισιοδοξία, την οποία ωστόσο συμμερίζεται κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτή την εντύπωση δίνει τουλάχιστον στις δημόσιες και μη παρεμβάσεις του. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι αν ο προϋπολογισμός του 2013 κλείσει με καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα. Θα είναι οικονομικά αυτάρκης, θα συνεχίσει μεν να έχει ανάγκη από χρηματοδότηση, αλλά θα μπορεί να την εξασφαλίσει βγαίνοντας στις αγορές και δανειζόμενη με συμφέροντες όρους (επιτόκιο). Ακόμη, θ’ αλλάξει διεθνώς το κλίμα, που σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για ξένες επενδύσεις καθώς το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας θα είναι σαφώς πιο ασφαλές.

Η «απειλή» του Τσίπρα!

Στις επαφές που θα έχει στο εξής ο πρωθυπουργός με τους ευρωπαίους εταίρους του θα επισείει την… «απειλή» του Αλ. Τσίπρα, και θα τους προειδοποιεί για τις συνέπειες (πολιτικές και οικονομικές) που θα προκληθούν από μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα είδαν ως «μάνα εξ ουρανού» τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ότι αν χρειαστεί δεν θα διστάσει, ως πρωθυπουργός, να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους, αλλά και σε στάση πληρωμών. Στην κυβέρνηση πάντως αναμένουν σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, τουλάχιστον στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. «Καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος τους τελειώνει και πρέπει να πιέσουν τώρα να γίνουν όσο περισσότερα γίνονται», σημειώνουν. Και προσθέτουν: «Την άνοιξη τελειώνει το πρόγραμμα κι αν στο μεταξύ έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσουμε να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στον Τόμσεν και την παρέα του».

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ