Στα κάγκελα για τις απολύσεις στα δημοτικά ραδιόφωνα
«Ο αριθμός των εργαζομένων δεν ξεπερνά τους 450, επομένως οι αριθμοί που λέγονται ανήκουν στη φαντασία των αυτόκλητων εκκαθαριστών της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε εξοργισμένος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά την επιβεβαίωση της σχετικής πρόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Εξίσου αρνητικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δήλωσε στον Αθήνα 9,84 πως η κυβέρνηση «θα προσκρούσει στην κατηγορηματική άρνησή μας», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό».
Ο καβγάς για τις 700 απολύσεις έφερε στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία για τη «σφαγή» στα δύο μεγάλα δημοτικά ραδιόφωνα Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έκαναν οι δύο προαναφερθέντες δήμαρχοι. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, η «σφαγή» αυτή δεν τους έσωσε από τις «απαιτήσεις» της «τρόικας», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αρμόδιου υπουργείου. «Ανεπάρκεια» ήταν ο χαρακτηρισμός του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε πως υπό το πρόσχημα των επιταγών της «τρόικας» είναι αδιανόητο να πλήττονται απροκάλυπτα οι δήμοι και οι δομές που προχώρησαν έγκαιρα σε εξυγίανση. Όπως μάλιστα σημειώνει, τα στοιχεία του «εκσυγχρονισμού», που παρουσιάζει ως απαιτούμενο ο Γ. Μιχελάκης, έχουν αποσταλεί από τις αρχές του Ιουλίου του 2013 στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι αριθμοί και οι περικοπές
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο δημάρχων αλλά και από την κοινή δήλωση των διευθυντών του Αθήνα 9,84 και του συγκροτήματος TV 100, Τάκη Καμπύλη και Φίλιου Στάγκου, το κόστος λειτουργίας τους μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%.
Στον Αθήνα 9,84 η επιχορήγηση μειώθηκε από 16 εκατ. το 2010 σε 4,3 εκατ. το 2013. Ο σταθμός απασχολεί 114 εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, 6 συμβασιούχους και 71 με συμβάσεις έργου. Τα δύο αυτά χρόνια απολύθηκαν 111 εργαζόμενοι. Στο TV 100 για ένα τηλεοπτικό κανάλι και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς η επιχορήγηση μειώθηκε από 6,6 εκατ. ευρώ σε 3,5 εκατ. το 2013, ενώ απολύθηκαν 65 εργαζόμενοι. Σήμερα εργάζονται 118 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, 1 με σύμβαση ορισμένου χρόνου και 2 με συμβάσεις έργου.
Στις απολύσεις των «700» από δημοτικά ραδιόφωνα αντέδρασε και η ΚΕΔΕ. Στην Αττική εκτός από τον Αθήνα 9,84 λειτουργεί μόνο το Κανάλι 1 του Πειραιά, ενώ υφίσταται χωρίς να πληρώνει τους εργαζομένους το Ράδιο Επικοινωνία. Στην υπόλοιπη χώρα έχουν βάλει ήδη λουκέτο τρεις δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ οι υπόλοιποι υπολειτουργούν, με ελάχιστο προσωπικό. Στην πρόθεση για απολύσεις αντέδρασε και η ΠΟΕΣΥ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ ολοκληρώνει την επιχείρηση φίμωσης της ελεύθερης δημοσιογραφίας και πληροφόρησης.