στα ενδότερα των ομάδων

• Βγήκαν τα όπλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την κόντρα του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η ένταση ανάμεσα στους παράγοντες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ έχει χτυπήσει κόκκινο και όπως γράφτηκε στον καθημερινό Τύπο «ούτε ο πρωθυπουργός μπορεί να τους οδηγήσει σε ανακωχή».

• Το σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται για τις άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας και όχι μόνο. Οι παράγοντες θα κληθούν άμεσα να επιλέξουν στρατόπεδο για να μη βρεθούν στη μέση χωρίς την παραμικρή ομπρέλα προστασίας στα πυρά που εξαπολύουν οι μεν στους δε και αντίστροφα.

• Το γκρουπ των «ερυθρολεύκων» μοιάζει πανίσχυρο τη δεδομένη χρονική περίοδο με τους δανεικούς ποδοσφαιριστές να μοιάζουν με τις βέρες του αρραβώνα. Αλλά οι ισορροπίες μπορούν να διαφοροποιηθούν άμεσα αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα, τα οποία χαρακτηρίζουν την επένδυση του Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ ως «πυρηνικό όπλο».

• Σε εποχή κρίσης, τα χρήματα από τις χορηγίες αποτελούν σανίδα σωτηρίας για κάθε ομάδα και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο απέφυγαν έως τώρα να αντιδράσουν οι παράγοντες των άλλων ΠΑΕ. Εξαίρεση, βέβαια, αποτέλεσαν ο Απόλλωνας και ο Παναιτωλικός που χάραξαν τον δικό τους δρόμο.

• Από ʼδω και πέρα, όμως, ο Μαρινάκης θα ζητήσει τη στήριξη των ομάδων για να στείλει ένα μήνυμα στον Μελισσανίδη ότι δεν τον χωράει πλέον το ποδόσφαιρο. Αλλά και ο Μελισσανίδης δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και έχει ήδη αρχίσει να χτίζει τις συμμαχίες του, ακόμα και μέσα στο γκρουπ των ομάδων που χαρακτηρίζονται «κόκκινες».

• Τα κλειδιά, πάντως, κρατούν ομάδες που διαθέτουν οικονομική επιφάνεια και μπορούν να χαράξουν τη δική τους ρότα. Με κυριότερα παραδείγματα τον ΠΑΟΚ, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο, ενώ και ο Παναθηναϊκός λόγω κόσμου μπορεί να διαμορφώσει τις ισορροπίες.

• Αν οι τέσσερις ομάδες συμπλεύσουν με την ΑΕΚ, το σκηνικό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μπορεί να ανατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη. Το γνωρίζουν στον Πειραιά και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αντιδρούν τόσο δυναμικά στην παρουσία του Μελισσανίδη στην «Ένωση» και στον ρόλο που οραματίζεται για το άθλημα.

• Τον Βαγγέλη Μαρινάκη ενόχλησαν εδώ και καιρό οι διαρροές από το περιβάλλον του Νικαιώτη ότι επιστρέφει για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Με επιχείρημα ότι λόγω ενασχόλησής του με τον ΟΠΑΠ θέλει καθαρό πρωτάθλημα.

• Διαρροές που ερμηνεύθηκαν από το περιβάλλον του Μαρινάκη ως προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Έτσι, άρχισε να δημιουργείται η πολεμική ατμόσφαιρα που οδήγησε στην πρώτη μετωπική σύγκρουση της περασμένης Πέμπτης, διότι έως τότε οι αντιπαραθέσεις γίνονταν μέσω εφημερίδων και ιστοσελίδων που ελέγχονται από τη μία ή την άλλη πλευρά.

• Στη διαμόρφωση των ισορροπιών θα κριθούν πολλά και από τις ομάδες που θα κερδίσουν την άνοδό τους από τη Φούτμπολ Λιγκ στη Σούπερ Λίγκα. Αν, για παράδειγμα, ανέβει ο Ολυμπιακός Βόλου, τότε θα ενισχυθεί η δυναμική του Μαρινάκη, ενώ αν πάρει το εισιτήριο ο Ηρακλής πιθανότατα θα ενισχυθεί ο Μελισσανίδης, παρά τη φημολογούμενη εμπλοκή του Μάκη Ψωμιάδη με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

• Σε πιο δύσκολη θέση από τους παράγοντες θα βρεθούν αναμφίβολα οι διαιτητές, οι οποίοι αποδεδειγμένα λυγίζουν μπροστά στην πίεση. Την προηγούμενη διετία είχαν ουσιαστικά μόνο έναν πόλο εξουσίας και έτσι μπορούσαν να λειτουργήσουν στη λογική του «όπου φυσάει ο άνεμος» για να μην ακολουθήσουν την τύχη του Γιώργου Δαλούκα, ο οποίος εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας.

• Με τη δημιουργία και νέου πόλου, η πίεση στους διαιτητές αναμένεται αφόρητη, διότι όλα τα μάτια θα ‘ναι στραμμένα πάνω τους. Λογικά απ’ αυτή την αγωνιστική θα αρχίσουν τα όργια, απόρροια της πίεσης και του άγχους για να μη στιγματιστούν.

• Την ίδια πίεση βίωσε και ο Φερνάντο Σάντος στα δύο τελευταία ματς της Εθνικής με το Λιχτενστάιν και τη Λετονία. Ο Πορτογάλος, βέβαια, βρήκε τον τρόπο να οδηγήσει την ελληνική ομάδα στα μπαράζ για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και περιμένει τώρα το δεύτερο δώρο από τη Βοσνία.

• Η πρωτοπόρος του 7ου ομίλου έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο ματς με τη Λιθουανία στο Βίλνιους ή στο Κάουνας και ο Σάντος εξακολουθεί να ελπίζει ότι η πίεση θα φέρει άλλο ένα δώρο στην Εθνική. Το πρώτο ήρθε την προηγούμενη Παρασκευή με την εντός έδρας ήττα της Βοσνίας από τη Σλοβακία.

• Οι παίκτες του Σάφετ Σούσιτς λύγισαν υπό το βάρος του φαβορί επειδή έχουν φτάσει άλλες δύο φορές στην πηγή χωρίς να πιουν νερό. Έτσι, η προοπτική της επιτυχίας προκάλεσε πανικό στον Μισίμοβιτς, στον Τζέκο, στον Σπάχιτς, στον Πιάνιτς και στην παρέα τους.

• Έκαναν, βέβαια, οι Βόσνιοι την ανατροπή στη Ζίλινα, όπου έχαναν 1-0 από τη Σλοβακία το βράδυ της Τρίτης, αλλά τελικά νίκησαν με 1-2 και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων. Αλλά σε αυτό το ματς, ο Σούσιτς και οι παίκτες του μπήκαν στο γήπεδο ως αουτσάιντερ και απέβαλαν την ψυχολογική επιβάρυνση που τους έβαζε σε περιπέτειες.

• Επιστρέφουμε, όμως, στην κόντρα του Μαρινάκη και του Μελισσανίδη με τις προβλέψεις να μιλάνε για «σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης» και κάποια δημοσιεύματα να επιχειρηματολογούν για τους λόγους, για τους οποίους θα χυθεί αίμα. Μεταφορικά, βέβαια, αλλά είναι ενδεικτική φράση για να δείξει σε όλους ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

• Η κόντρα, πάντως, έχει και άλλο στόχο εκτός από την επικράτηση του ενός παράγοντα επί του άλλου. Τόσο ο Μαρινάκης, όσο και ο Μελισσανίδης επιδιώκουν να συσπειρώσουν τους οπαδούς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ που δείχνουν να κρατούν αποστάσεις από τις ομάδες τους όπως προκύπτει από την κίνηση των εισιτηρίων.

• Μόνο 6.000 οπαδοί της «Ένωσης» πήγαν στο ΟΑΚΑ για το φιλικό με την Ομόνοια παρά τη βράβευση του Τόνι Σαβέβσκι. Παραμένουν, εξ άλλου, απούλητα αρκετά εισιτήρια του αγώνα Ολυμπιακός – Παρί για την πρεμιέρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ παρά τα επικοινωνιακά τρικ των «ερυθρολεύκων» που στοχεύουν να συγκινήσουν τον κόσμο.


Σχολιάστε εδώ