Πυξίδα για τη διάσωση αναζητά ο Κουβέλης

Καταχνιά έχει σκεπάσει το εσωτερικό της παράταξης με τα αλλοτινά χαμόγελα της συγκυβέρνησης στα πρόσωπα βουλευτών και στελεχών να έχουν παγώσει, γιʼ αυτό και στρέφουν πια την προσοχή τους στο να καταστούν στον πολιτικό χάρτη της χώρας «μεταμνημονιακή δύναμη», διεκδικώντας τη συγκρότηση ενός προοδευτικού τρίτου πόλου, μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που θα διατυπώσει κυβερνητική πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όντας αντιπολιτευτικός, αλλά σε ήπιους τόνους, βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, στο πλαίσιο της 78ης Διεθνούς Έκθεσης, απʼ όπου και απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή μία συνεργασία μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο», διεμήνυσε ο κ. Κουβέλης και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τι επιλέγει: «τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, τη στάση πληρωμών;». Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε «καταστροφική» τη λογική των πρώην συντρόφων του, που εκφράζεται με το σύνθημά του «ή αυτοί ή εμείς», τροφοδοτώντας –όπως είπε– έναν «κακέκτυπο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

Ανεβάζοντας αντιπολιτευτικές στροφές και… μαλώνοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους κατηγόρησε ότι κινούνται «σε συντηρητική κατεύθυνση», ενώ ζήτησε την αλλαγή της πολιτικής των Μνημονίων, καθώς αποδείχθηκε «κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική». Αν δεν υπάρξει απαλλαγή από την πολιτική της λιτότητας, τότε η προοπτική ανάπτυξης της Οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι εφικτή», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρά το γεγονός βέβαια ότι το πρόγραμμα … έβγαινε κατά τον ένα χρόνο παραμονής του στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Υποστήριξε πως σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Ως προς τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανέφερε επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως «ο κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί την ορθότητα των επιλογών της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Δεν ασχολούμαι μʼ αυτά που λέει η κυρία…

Διαστάσεις εσωκομματικής αντιπαράθεσης έλαβε στην Αγίου Κωνσταντίνου η πρόταση της Μαρίας Ρεπούση να σταματήσει η διδασκαλία των «νεκρών» –κατ’ εκείνη– γλωσσών στα σχολεία, όπως είναι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος και στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σπύρος Λυκούδης, δήλωσε ότι ο ίδιος έμαθε καλύτερα γράμματα με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, επισημαίνοντας με διακριτικό τρόπο ότι εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν και άλλες απόψεις.

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του κόμματος έλεγαν χαρακτηριστικά πως «η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα σχολεία, όχι όμως και την κατάργηση των συγκεκριμένων μαθημάτων. Σκληρή ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε απάντησε… «Δεν ασχολούμαι με αυτά που λέει η κυρία»! Στον… χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τη συνάδελφό της για ψηφοθηρία.

Βρήκε στήριξη στον Κουβέλη…

Την τελευταία κουβέντα, βέβαια, την είπε ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος παρέχοντας κάλυψη στη Μαρία Ρεπούση ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν φιμώνει τα στελέχη του, ούτε λαμβάνει διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. «Οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν νομίζω ότι συνιστούν πρόκληση. Για παράδειγμα, για τη διδασκαλία των θρησκευτικών έχουμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος. Για δε τα αρχαία, η κ. Ρεπούση δεν ζήτησε την κατάργηση της διδασκαλίας, αλλά τον περιορισμό των ωρών τους. Από πότε δικαιολογείται η όποια άποψη, που έχει στόχευση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, να εντάσσεται σε μια λογική μιας μισαλλόδοξης άποψης και ενός βαθύτατα εθνικιστικού λόγου;», είπε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος κατά καιρούς βέβαια τρέχει για τους καλά γνωρίζοντες να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, καθότι μετά και τις «ρεπούσιες ρήσεις» το κόμμα του τραβά ολοένα προς την κατηφόρα.


Σχολιάστε εδώ