Οι… κουτόφραγκοι κυνηγούν πολυεθνικές

Όπως αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα οι «Financial Times», μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα με τη φοροδιαφυγή πολυεθνικών στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, η Κομισιόν άρχισε ειδική έρευνα για τα φορολογικά καθεστώτα της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής ζήτησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από αυτές τις τρεις κυβερνήσεις να εξηγήσουν αν και σε ποιο βαθμό παρέχουν στις πολυεθνικές ιδιαίτερα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου αυτές να αποφεύγουν φόρους στα κράτη όπου εδρεύουν.

Βεβαίως, αυτή η έρευνα εξηγείται και με πολιτικό τρόπο: δεν είναι ότι ξαφνικά η Κομισιόν δείχνει τέτοια ευαισθησία στη φοροδιαφυγή των μεγάλων, λένε αναλυτές, αλλά κινείται λόγω των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται από κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η γερμανική, οι οποίες βλέπουν φορολογικά έσοδα από δικές τους εταιρείες να… κάνουν φτερά, λόγω διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αδύνατο να εξηγηθεί πώς η Κομισιόν, με το «καπέλο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προσπαθεί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων, ενώ όταν έρχεται στην Ελλάδα με το «καπέλο» της «τρόικας» επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόζει άκρως σκανδαλώδεις πρακτικές εύνοιας στις μεγάλες επιχειρήσεις, που καταλήγουν όχι μόνο να στερούν έσοδα από το Δημόσιο, αλλά και να ρίχνουν συνεχώς στα… βράχια τις προβλέψεις του Μνημονίου, που υποτίθεται ότι η «τρόικα» εφαρμόζει με σκληρότητα (μόνο, όμως, όταν πρόκειται για φοροδιαφυγή των… τυροπιτάδικων, αλλά ποτέ για τους μεγάλους).

Εκτός εάν ισχύει αυτό που λένε άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών: ότι, πολύ απλά, ούτε η «τρόικα» έχει «πάρει χαμπάρι» την αυγουστιάτικη εγκύκλιο του υπουργείου και έχει ήσυχο το κεφάλι της, πιστεύοντας ότι στην Ελλάδα κυνηγάμε με αυστηρότητα τους ισχυρούς φοροφυγάδες. Αν αυτό ισχύει, θα πρόκειται για άλλη μία, από τις ουκ ολίγες, περιπτώσεις εξαπάτησης της «τρόικας» από τις ελληνικές αρχές: άλλα συμφωνούνται, άλλα νομοθετούνται, άλλα εφαρμόζονται…


Σχολιάστε εδώ