Νέες δουλειές ανοίγουν…

> Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικάνων, με την Ελλάδα στη μέση! Τυχαίες οι προειδοποιήσεις της Fitch ότι θα υποβαθμίσει τον ESM, σε περίπτωση που ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις τράπεζες; Δεν νομίζουμε και αυτό δυσχεραίνει,τα όποια, φιλόδοξα σχέδια για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

> Ποιον να πιστέψουν οι μικροεπενδυτές; Τους ντόπιους αναλυτές, που παίζουν το παιχνίδι των εντολοδόχων τους και κάνουν λόγο για φθηνές αποτιμήσεις μετοχών στο ΧΑ ή τους αλλοδαπούς investment managers, οι οποίοι λένε το αντίθετο, καθώς ως αγοραστές θέλουν να τοποθετηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών;

> Μιλάμε για τον ορισμό της καταδολίευσης! Με δεδομένο ότι τα κόκκινα δάνεια επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, οι τελευταίες κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να απεμπλακούν από αυτά. Η λύση αναζητείται στην εκχώρησή τους σε επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού, προκειμένου οι απαιτήσεις να είναι πλέον υγιείς. Μέχρις εδώ όλα κινούνται οριακά στα πλαίσια του νόμου, τι γίνεται όμως όταν ο αγοραστής τους, εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον πωλητή τους;

> Τι είδους πιέσεις είναι αυτές; Με το πιστόλι στον κρόταφο οι εθνικοί μπετατζήδες προσπαθούν να εκβιάσουν τη Βουλή, για άμεση έγκριση των αναθεωρημένων συμβάσεων παραχώρησης των έργων θέτοντας το δίλλημα της ενίσχυσης του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη ενίσχυση των θέσεων εργασίας.

> Πάνω στην πρεμούρα του να κρατήσει την καρέκλα του, κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο! Αν η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, περί μη εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γινόταν πριν από ένα χρόνο, τότε θα λέγαμε ότι είχε νόημα, σήμερα όμως κακώς επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα θέμα που θα έπρεπε να θεωρείται λήξαν.

> Αυτό που δεν κατάφερε το πολυδιαφημισμένο Roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο, έκανε πράξη λίγα 24ώρα μετά στην Αθήνα η αλλοδαπή UBS! Παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα, έναντι μελλοντικής αδράς αμοιβής, προσέλκυσε fund managers του εξωτερικού, για να κλείσουν δουλειές με έλληνες επιχειρηματίες.

> Σαφώς και είναι καλοδεχούμενες οι προσφορές, αλλά το να επικαλείστε εκ των υστέρων τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής, μάλλον προκαλεί… τη νοημοσύνη μας! Αφού μας τελείωσε η καλοκαιρινή περίοδος, τουλάχιστον για τους πολλούς έλληνες τουρίστες, είπε η ΑΝΕΚ Lines να προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις για το επιβατικό κοινό της γραμμής των Χανίων.

> Να μας συγχωρήσετε κυρίες και κύριοι της S&B, αλλά με ένα πρόγραμμα 9μηνης αμειβόμενης απασχόλησης δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα! Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος, αλλά δεν υπάρχουν πλέον ιθαγενείς που θα ενθουσιαστούν από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια σας. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας, αλλά ως έργο προσφοράς με απτά, μετρήσιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

> Μόνο προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι είναι και το ζητούμενο, δεν κινείται η αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας απέναντι σε αγοραστές χωρών εκτός ζώνης του ευρώ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα πολλά προβλήματα, νομικής κυρίως φύσεως, που αντιμετωπίζει η Socar στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.

> Έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς! Είναι ποτέ δυνατόν το διοικητικό συμβούλιο μιας εισηγμένης να κρίνει, ποια εφημερίδα έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, έτσι ώστε να δημοσιεύσει σε αυτή τη συνεδρίαση της γενικής του συνέλευσης; Αυτό τουλάχιστον εμείς καταλάβαμε από την αντικατάσταση του άρθρου 13 παρ. 3 του καταστατικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

> Τα διαπιστευτήριά του, στην πανίσχυρη διοίκηση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, έσπευσε να δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης! Πήγε, όχι για να πάρει κάτι από αυτούς υπέρ της χώρας (επενδύσεις, φόρους, θέσεις εργασίας, κλπ), αλλά για να τους υποσχεθεί ότι θα δώσει μάχες ώστε να μην περάσουν αντιναυτιλιακές νομοθεσίες στην ΕΕ, καθώς όπως δήλωσε «… τα πλοία έχουν προπέλα και μπορούν εύκολα να αλλάξουν σημαία και λιμάνι…».

> Άντε τώρα ένας αλλοδαπός τεχνοκράτης, να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι! Ο λόγος για τον νέο γενικό διευθυντή της Δωδώνης, κο Tom Seepers που αναμένεται να χύσει το γάλα από την καρδάρα. Και αυτό την ώρα που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, λόγο απόσυρσης Αγορανομικής Διάταξης σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης.

> Δυσαρέσκεια ή επιφυλακτικότητα; Ο πρωθυπουργός απέφυγε να επισκεφθεί το περίπτερο του μέγα χορηγού ΟΠΑΠ, στον χώρο της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει το χουνέρι που έπαθε από τον εκλεκτό του.

> Άθελά της, η «τρόικα» κάρφωσε έναν από τους δικούς της μνημονιακούς υπουργούς…, τον κ. Χατζηδάκη! Η αναποτελεσματική χρήση των νέων διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, αλλά και η απώλεια κάποιων παλιών κονδυλίων, ευθύνονται για την αδυναμία ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

> Μικρό ή μεγάλο, όλο και κάποιο έργο προωθεί ανά μήνα η διοίκηση του ΟΛΠ! Αυτή τη φορά, μέχρι την επόμενη, ενέκρινε τη διεξαγωγή ανοιχτών πρόχειρων διαγωνισμών για τη συντήρηση των μόνιμων δεξαμενών του κεντρικού λιμένα.

> Με αφορμή την προσφυγή της στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα! Από τους πολύ τυχερούς, για να μην πούμε τίποτε άλλο, της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ο πρώην βασικός της μέτοχος, που πήρε ζεστό χρήμα στο χέρι από το νέο αφεντικό, αφήνοντας την εταιρεία στο έλεος των προβλημάτων της.

> Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά! Τελικά ποιος λέει την αλήθεια για τη νομιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Attica Group; Τα ναυτεργατικά σωματεία που υπογράφουν την σχετική ανακοίνωση ή η εταιρεία που κάνει λόγο για παρεξηγήσεις και εσφαλμένες ερμηνείες;

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία του όλου εγχειρήματος! Για να δούμε, αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα αποδεχθεί και τους έξι Ρώσους, που εξελέγησαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο της νέας Τράπεζας Κύπρου;

> Τι μήνυμα στέλνει στο retail; Αντί o διευθυντής του τομέα Αμερικής της Τιτάν κ. Παπαδόπουλος, να αγοράζει μετοχές της εταιρείας τους, αντισταθμίζοντας έστω και επικοινωνιακά τις εν εξελίξει πωλήσεις τράπεζας, εντούτοις εξακολουθεί να προχωρά σε ρευστοποιήσεις.

> Για αυτούς που ξέρουν και δεν πέφτουν θύματα της προπαγάνδας! Τι και αν κάποιοι εντός των τυχών πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να μας την εμφανίσουν ως το μαύρο πρόβατο των ιδιωτικοποιήσεων, εντούτοις το επενδυτικό ενδιαφέρον από την αλλοδαπή παραμένει μεγάλο. Η αναφορά μας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολυεθνικών από τη Γαλλία, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ιταλία αλλά και τις ΗΠΑ.

> Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας; Μόνο ως ανθυγιεινή για τους επιβάτες μπορεί να χαρακτηριστεί η εκχώρηση υπερεξουσιών από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών.

> Άκουσον άκουσον! Στις δικαστικές διαμάχες, που παρεμπιπτόντως κοστίζουν ακριβά, ρίχνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το μπαλάκι των όποιων καθυστερήσεων. Δηλαδή κ. Εμίρη τί ακριβώς θέλετε; Να μη σας ελέγχει κανείς; Να καταργηθούν οι προσφυγές;

> Είναι να απορεί κανείς με την οργανώτρια ΔΕΠΑ! Από τη στιγμή που ο πρώτος διαγωνισμός για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου πριν μερικά χρόνια κηρύχθηκε άγονος, λόγω ελάχιστου επενδυτικού ενδιαφέροντος, γιατί ο δεύτερος δεν διαφέρει σημαντικά ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις του;

> Λες και απευθύνεται σε κάποιους λίγους! Γιατί τόσο μικρή η χρονική διάρκεια που μεσολαβεί από την έναρξη (11 Σεπτεμβρίου) έως τη λήξη της προθεσμίας ( 25 Σεπτεμβρίου), της προαιρετικής πρότασης της Attica Bank για την επαναγορά, έναντι μετρητών, Εγγυημένων Τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 100.000.000 ευρώ;

> Αλήθεια σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις (τρόπος του λέγειν αφού οι τεχνοκράτες αποφασίζουν και οι πολιτικοί επικυρώνουν ) μεταξύ ΟΑΕΔ, Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και υπουργείων Εργασίας – Ανάπτυξης, σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για τα δάνεια 15ετους διάρκειας και επιδότησης του επιτοκίου από το Δημόσιο;

> Από το τίποτα, καλό είναι και το κάτι! Με το ύψος του τρέχοντος ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων στο μηδέν, η διοίκηση της Προοδευτικής προσανατολίζεται κυρίως στην ανάληψη υπεργολαβιών από διαγωνισμούς Δημοσίων Έργων.

> Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, τείνουν να καταντήσουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ! Οι τιμές τους, μεταξύ άλλων, εξαρτώνται από τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών σταθμών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού και τις οικονομικές επιπτώσεις για τον καταναλωτή.

> Τζιζ, το θέμα καίει! Τι μέλλει γενέσθαι με τις αρνητικές καθαρές θέσεις των τραπεζών, που καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με εγγύηση των ελλήνων φορολογουμένων; Αποτελούν τελεσίδικες απώλειες ή θα αναζητηθεί τρόπος να ανακτηθούν;

****

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ που αναμένουν απαντήσεις… αρμοδίως!

Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων η Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών, επιλέγει τους φορείς που θα ελεγχθούν; Είναι κοινοί για όλους; Αλλάζουν κάθε φορά, ανάλογα με το ποιους θέλουν να βγάλουν από το κάδρο;

***

• Και όμως παρά τον ερχομό της «τρόικας», την ίδρυση τόσων Ανεξάρτητων Αρχών, τους διαρκείς ελέγχους, κάποια αξίες παραμένουν σταθερές σε βάθος χρόνου! Αληθεύει ότι πίσω από τα περισσότερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα, όλως τυχαίως βρίσκονται άμεσα ή έμμεσα μπλεγμένα τα ίδια νομικά γραφεία, που φαίνεται να αποτελούν τους στυλοβάτες του συστήματος διαπλοκής που έχει στηθεί από την παραοικονομική ελίτ του τόπου;

• Με αυτό τον τρόπο, δεν προμοτάρετε, τις κάτω από το τραπέζι, συναλλαγές; Ποιος θα κρίνει, κυρίες και κύριοι του ΥΠΟΙΟ, εάν ο λήπτης εικονικών φορολογικών στοιχείων έλαβε το τιμολόγιο καλόπιστα από εικονικό εκδότη, έτσι ώστε να μη του επιβληθεί πρόστιμο;

• Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Με αφορμή την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων του Αποθετηρίου, βάσει των οποίων, στο νούμερο πέντε της λίστας των τοποθετήσεων στο Χ.Α. βρίσκονται κεφάλαια προερχόμενα από τα νησιά Κάϋμαν ύψους 23,09 εκατ. ευρώ, αναρωτιόμαστε αν κάποιοι από το ΥΠΟΙΟ ενδιαφερθούν να μάθουν μήπως πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες κρύβονται ντόπια φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θέλουν να νομιμοποιήσουν το μαύρο χρήμα τους.

• Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης! Μα καλά δεν γνωρίζει πώς καλώς ή κακώς το Carlyle Group, το οποίο καλεί για επενδύσεις στη χώρα μας, έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία της Νεοχημικής με τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη;


Σχολιάστε εδώ