Μυρίζει μπαρούτι η εβδομάδα

Αν και η αρχική σκέψη ήταν για μια δυναμική αντιμετώπιση (πολιτική επιστράτευση), στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο όχι απλά δεν θα ήταν αποτελεσματικό, αλλά θα δυναμίτιζε ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα. Με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο απεργιακό μέτωπο, από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που πλήττονται από το μέτρο της κινητικότητας, κάτι που επιδιώκουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και απεύχονται στην κυβέρνηση. Η κατάσταση προμηνύεται εκρηκτική, μετά την «ανταρσία» που προκλήθηκε στις τάξεις των δασκάλων, όπου οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις αποφάσισαν τον συντονισμό των κινητοποιήσεών τους με αυτές των καθηγητών. Σημειώνεται ότι η αρχική απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) ήταν για συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, 18-19 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια να επανακαθορίσει τη στάση του κλάδου. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέα δεδομένα αφού από αύριο κλείνουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στα πανεπιστήμια.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την κυβέρνηση και προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν να κάνουν με την ένταση και τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Από τις «απαντήσεις» που θα «πάρουν» θα καθορίσουν και την περαιτέρω στάση τους. Εκτιμούν (πιο σωστά, ελπίζουν) ότι λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν στις τάξεις των καθηγητών, που αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες ψηφοφορίες, η συμμετοχή δεν θα είναι μαζική. Κι ότι μετά την πρώτη πενθήμερη απεργία θ’ αρχίσουν να εμφανίζονται διαρροές και οι καθηγητές θα επιστρέψουν σταδιακά στις θέσεις τους στα σχολεία. Ένας επιπλέον λόγος για να γίνει αυτό είναι ότι δεν θ’ αντέξουν για μεγάλο διάστημα την απώλεια εσόδων, αφού ως γνωστόν τις ημέρες που απεργούν δεν αμείβονται. Στην κυβέρνηση ποντάρουν και στον κοινωνικό αυτοματισμό, ότι προϊόντος του χρόνου οι γονείς των μαθητών θα στραφούν εναντίον δασκάλων και καθηγητών καθώς θα βλέπουν να χάνεται η χρονιά για τα παιδιά τους. Ειδικά δε για την τελευταία τάξη του Λυκείου, όπου οι μαθητές πρέπει απερίσπαστοι να προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι εξίσου εκρηκτική, αν και καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες ή έστω όχι ταυτόσημες θέσεις και απόψεις. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αρχίζουν αύριο νέα -πενθήμερη αυτή τη φορά- απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της κινητικότητας που θα οδηγήσει 1.500 απ’ αυτούς σε διαθεσιμότητα κι ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό τους από το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό οι πρυτάνεις δεν έχουν ανταποκριθεί στην οδηγία του υπουργείου Παιδείας για αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, ορισμένοι εξ αυτών αρνούνται κατηγορηματικά να το κάνουν, παρά την προειδοποίηση ότι στη περίπτωση αυτή θα ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Η συνάντηση που είχε με τον υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο το Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ωστόσο δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη συμφωνία. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις στη συνάντηση εξήγησαν στον κ. Αρβανιτόπουλο ότι «ο αριθμός των 1.500 υποτιθέμενων πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει προκύψει από καμία αξιολόγηση, δεν είναι αιτιολογημένος και επομένως δεν μπορεί να είναι αποδεκτός». Επίσης του επισήμαναν ότι «τα πανεπιστήμια επιδιώκουν την αξιολόγηση δομών τους», αλλά «η διαδικασία αυτή απαιτεί δόκιμη μεθοδολογία, χρόνο και πόρους». Μεθαύριο (Τρίτη) θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Από τη πλευρά της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ψήφισμά της επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο μέτρο της κινητικότητας. Δηλώνει μάλιστα ότι «εάν εφαρμοστεί οποιαδήποτε απομάκρυνση έστω και ενός υπαλλήλου το ΕΜΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, γεγονός που δεν μπορούν να δεχτούν ούτε οι Πρυτανικές Αρχές, ούτε η Σύγκλητος». Και καταλήγει: «Κατά συνέπεια η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, ότι «κλείνει» εντελώς το Ίδρυμα».

Αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν την εντύπωση ότι οι υψηλοί τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν απήχηση στους κλάδους των καθηγητών και των δασκάλων. Επηρεάστηκαν ίσως και από τη μικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου στη πρώτη γραμμή βρέθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Στην πορεία ωστόσο κατάλαβαν ότι η ένταση φούντωνε συνεχώς, εξ ου και τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέβασαν τους τόνους εξαπολύοντας «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα. Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν εξ αρχής τους φόβους τους ως προς το ρόλο που θα θελήσει να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις. Ότι θα τις αντιμετωπίσει ως την τελευταία του ευκαιρία να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή για να πλήξει την κυβέρνηση και να επωφεληθεί κομματικά. Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στο γραφείου του στο υπουργείο Εξωτερικών με την συνδικαλιστική ηγεσία, μόνο των δασκάλων, αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ΟΛΜΕ είναι… «χαμένη υπόθεση», από τη στιγμή που έχει ταυτιστεί πλήρως με τις επιδιώξεις της Κουμουνδούρου.


Σχολιάστε εδώ