Μέσα στον Οκτώβρη η τάση Λαφαζάνη

Για τον λόγο αυτό, ήδη πολλές από τις διαλυμένες συνιστώσες βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά μέτωπα και να περάσουν στη λογική των τάσεων.

Έτσι μετά τη Σοσιαλιστική, σειρά παίρνουν άλλες δύο συνιστώσες για να μετεξελιχθούν σε τάσεις. Η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία αναμένεται μέσα στον Οκτώβρη να κάνει τα αποκαλυπτήριά της, καθώς και η πλατφόρμα 2010 (Δούρου, Μπαλάφας, Παπαδημούλης κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση ο έντονος εσωκομματικός ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζει αγώνα δρόμου, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την κρίσιμη στιγμή της επόμενης μέρας. Άλλωστε είναι πολλοί στην Κουμουνδούρου που θεωρούν κάτι περισσότερο από δεδομένη την πρωτιά στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν (οι δημοσκοπήσεις που έχουν τους φέρνουν σταθερά πρώτους και με διαφορά από τη ΝΔ), με μοναδικό, όπως λένε, ζητούμενο την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν συμβεί, τα βλέμματα στρέφονται στην αναζήτηση συμμαχιών που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό της κυβερνητικής συνεργασίας.

Πάντως το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και τίθεται από εκείνους που θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες, αφορά στον χρονικό προσδιορισμό της αυτοδιάλυσης των τεσσάρων συνιστωσών που παραμένουν ως έχουν. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί σε ένα αόριστα «εύλογο χρονικό διάστημα» που σύμφωνα με ορισμένους δεν είναι άλλο από τα τέλη Οκτώβρη.

Μέτωπο

Παράλληλα, στο αμέσως προσεχές διάστημα (πιθανότατα την εβδομάδα που έρχεται), θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του «Μετώπου» που στην πράξη θα αποτελέσει ένα συγκεντρωτικό σχήμα κινήσεων και τάσεων, με στελέχη που παλαιότερα άνηκαν στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ και την οικολογία.

Οι πληροφορίες λένε, ότι στο σχήμα θα προσχωρήσουν η Λούκα Κατσέλη με το τμήμα της Κοινωνικής Συμφωνίας που την ακολούθησε, η Κοινωνία Μπροστά (των Μουτσινά- Βουδούρη), η Αριστερή Προοπτική, ο Νέος Αγωνιστής, αλλά και η Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους.

Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή, είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και ο Λάμπρος Μίχος που μέχρι πρότινος στήριζε τον Χάρη Καστανίδη, διαχώρισε όμως την θέση του, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ.

Το νέο αυτό σχήμα θα επιχειρήσει να κάνει ένα μάζεμα όλων των διάσπαρτων κινήσεων και τάσεων του χώρου με στόχο να διαμορφωθεί κοινή συνισταμένη αλλά και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα επικοινωνίας που εμφανίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βασικές θέσεις του Μετώπου θα κινούνται γύρω από την ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και την ανατροπή της υπάρχουσας μνημονιακής κατάστασης.

Θέσεις

Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΟΚογενής σοσιαλιστική τάση των Γ. Μιχελογιαννάκη, Κώστα Χρυσόγονου, Π. Κουρουμπλή, Αλ. Μητρόπουλου, που προχώρησε πρώτη μέσα στο καλοκαίρι στο μετασχηματισμό της, θα παρουσιάσει στα τέλη του μήνα τις πολιτικές της θέσεις από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις αυτές θα κινούνται- σε σειρά ζητημάτων- σε διαφορετική κατεύθυνση από τις κεντρικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο χαρακτηριστικό την έννοια της πατριωτικής αριστεράς και όλα τα συνακόλουθα παράγωγά της. Οι διαφοροποιήσεις θα αφορούν στις θέσεις για τις σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία (δεν είναι τυχαία η αντίδραση του Γ. Μιχελογιαννάκη στη πρόταση Ρεπούση για τα θρησκευτικά), τα ελληνοτουρκικά, την ΑΟΖ, φτάνοντας ακόμα και σε ευαίσθητα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.


Σχολιάστε εδώ