Κατέπλευσαν… 57 της «τρόικας»

Έχουν διασκορπιστεί στα υπουργεία και σε κρίσιμες υπηρεσίες του κράτους και ξεκίνησαν λεπτομερείς ελέγχους. Όλα δείχνουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση θα είναι και μακρές και επίπονες. Αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Οκτωβρίου, μέχρι την πορεία των εσόδων και του προϋπολογισμού του 2013.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της «τρόικας», οι οποίοι θα έχουν ένα ευρύ κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς που εμπλέκονται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και πιθανότατα θα συναντήσουν και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Από ορισμένες πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι ενδεχομένως να είναι αυτή η τελευταία επίσκεψη της «τρόικας» στη χώρα μας. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η πορεία της οικονομίας θα κινείται σε θετικούς ρυθμούς και η χώρα μας δεν θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια που θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, άρα και νέους όρους.

Επί ποδός στο ΠΑΣΟΚ

Αγχωμένοι ενόψει της έλευσης της «τρόικας» και της νέας αξιολόγησης από την πλευρά των δανειστών είναι στο ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό μεσοβδόμαδα αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ. Στην ατζέντα ήταν η πορεία υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων και κυρίως οι καθυστερήσεις που εμφανίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΠΑΣΟΚ διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών (θέμα που πιθανότατα θα απασχολήσει και την «τρόικα»), αλλά και η δικαιολογημένη αργοπορία σε αυτή της ΔΕΠΑ. Την ίδια στιγμή συζήτηση έγινε και για τη Eurobank, αναφορικά με τη διάθεση μετοχών της τράπεζας στην αγορά που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2014. Για το ζήτημα ενημερώθηκαν πως γίνονται οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ωστόσο όπως άφησαν να εννοηθεί τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ