Καμία υποχώρηση στην ονομασία των Σκοπίων

Επιθετικός γεωγραφικός προσδιορισμός μπροστά από την λέξη Μακεδονία (και για όλες τις χρήσεις, και αν αυτό δεν γίνει δεκτό από την κυβέρνηση των Σκοπίων λύση δεν υπάρχει, ήταν η κατηγορηματική θέση την οποία ο κ. Βενιζέλος διετύπωσε στον κ. Νίμιτς. Η ονομασία δηλαδή που δέχεται η Ελλάδα είναι π.χ. «Δημοκρατία της Άνω ή Βόρειας Μακεδονίας».

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς είχε ξεκάθαρα στείλει το μήνυμα στον Γκρούεφσκι: «Δεν γίνονται ανεκτές, ούτε προκλήσεις, ούτε αλυτρωτισμοί από γειτονικά κράτη… Εμείς πρώτοι θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Αλλά την ιστορική ταυτότητα της Ελληνικής Μακεδονίας δεν τη διαπραγματευόμαστε!

Εμείς πρώτοι τους τείνουμε χέρι φιλίας και αναζητούμε κοινή προοπτική ανάπτυξης. Αλλά με μονομερείς προκλήσεις, η φιλία δεν μπορεί να σταθεί και συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει. Το λέω όσο γίνεται πιο απλά. Ελπίζω να το καταλάβουν».

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε στείλει τον Απρίλιο επιστολή με προτάσεις αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει.


Σχολιάστε εδώ