ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

Δύσκολες νύχτες

Κι ενώ ο Ομπάμα δείχνει, με αφορμή την επικείμενη εισβολή στη Συρία, πόσο… λευκός είναι, στην Τουρκία οι νύχτες συνεχίζουν να είναι δύσκολες. Νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν από δακρυγόνα που ρίχνουν οι αστυνομικοί στις πλατείες, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας συνεχίζουν να συγκεντρώνονται με αμείωτη ένταση.

Οι διαδηλωτές επανήλθαν δυναμικά μετά το θάνατο ενός ακόμη νέου ανθρώπου, του Αχμέτ Ατακάι, ετών 22, που σκοτώθηκε όταν ένα δακρυγόνο που έριξαν αστυνομικοί έσκασε στο κεφάλι του.

***

Θέλουν πόλεμο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε για τη «δίχως πόλεμο» λύση που συζητείται για την Συρία, αναφέροντας πως αυτή η πρόταση λύσης θα αυξήσει περαιτέρω τους θανάτους. «Εάν σήμερα με μια τέτοια επιφανειακή μέθοδο, γίνεται προσπάθεια να ξεχαστούν τα μεγάλα εκείνα εγκλήματα ή να κερδηθεί χρόνος απέναντι στην επανάσταση, τότε αυτό θα αποτελεί ουσιαστικά ένα πράσινο φως προς τον Άσαντ για διάπραξη νέων σφαγών».

Παράλληλα υπογράμμισε πως πρόταση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ προς τον σύρο ομόλογό του, να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνείς ελεγκτές, δεν πείθει την Τουρκία.

***

Η άλλη πλευρά

Η πλειοψηφία του κόσμου σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι κατά μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Το ποσοστό αυτό σε Ευρώπη και Τουρκία είναι 72% και στις ΗΠΑ 62%, γράφει η τουρκική εφημερίδα Ταράφ στο φύλλο της 7ης Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα που έκανε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund), αποκάλυψε πως η πλειοψηφία του κόσμου σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι κατά της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η έρευνα της κοινής γνώμης διεξήχθη σε Τουρκία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία Σουηδία και Αγγλία. Η έρευνα έγινε στο διάστημα από 3 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.

***

Θεατράκι…

Κι ενώ η «γειτονιά» βρίσκεται σε αναβρασμό, στη Θράκη η ηγεσία του DEB επισκέφθηκε τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης.

Για ποιο λόγο ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς ξεσηκώθηκε να συναντήσει επισήμως Μέτε και Σερίφ (αφού κάθε μέρα βλέπονται στο προξενείο όπου πίνουν το τσαγάκι τους παρέα με τον Σενέρ);

Μα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο ζήτημα των ιμάμηδων, λες και δεν τις ξέρουν ή δεν τις έχουν συζητήσει…

***

Επισκέψεις…

Ο Τσαβούς πάντως είχε και μια επίσκεψη στα γραφεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μειονότητας Νότιου Έβρου παρακαλώ και του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά στην Κομοτηνή, επισκέφτηκαν τα γραφεία του κόμματος DEB.

Άλλη μια σικέ συνάντηση από αυτές που συνηθίζει ο Τσαβούς για ευνόητους λόγους…

***

Τουρκοφεστιβάλ…

Όλο τον Αύγουστο οι τουρκοκίνητοι είχαν ξαμολυθεί στη Θράκη διοργανώνοντας τουρκοφεστιβάλ –μέχρι και στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής πραγματοποίησαν συναυλία με έναν από τους καλλιτέχνες του τουρκικού συστήματος που ήξερε τι να πει και πώς να το πει– σε μια προσπάθεια να δείξουν (στη μειονότητα κυρίως) ότι αυτή η περιοχή τους ανήκει…

***

Αντ’ αυτού

Στην «ουρά» αυτής της προσπάθειας, αρχές Σεπτέμβρη, εντάσσονται και τα εγκαίνια του φιλανθρωπικού μπαζάρ που οργάνωσε το Μειονοτικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Υγείας (να ‘χαμε να λέγαμε), το οποίο δραστηριοποιείται στην Ξάνθη.

Κι επειδή ο Σενέρ έκανε υπερωρίες όλον τον Αύγουστο και άρα έπρεπε κι αυτός να πάρει την άδειά του, έστειλε τον υποπρόξενο Μουράτ Ερτάς που μια χαρά τα πήγε το παλικάρι, παρέα με τον Μέτε τον Κουρτ και τον πρώην βουλευτή Αχμέτ Φαΐκογλου…


Σχολιάστε εδώ