Η αισιόδοξη αφήγηση

Το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα», «βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή», πυροδότησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβήτησε έντονα την αισιόδοξη αφήγηση του πρωθυπουργού, ως εξωπραγματική. Ωστόσο πράγματι στο οκτάμηνο καταγράφεται σε εθνικολογιστική βάση πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, που οφείλεται και στη συρρίκνωση των δαπανών του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ. Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του οκταμήνου, καθότι η «τρόικα» ελέγχει ασφυκτικά όλα τα εθνικολογιστικά στοιχεία αποτρέποντας οποιαδήποτε λογιστική αλχημεία. Πάντως μόνο όταν κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός, θα γνωρίζουμε εάν έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Από τώρα όμως μπορούμε να πούμε ότι η αισιόδοξη αφήγηση του πρωθυπουργού στηρίζεται σε υπαρκτά δεδομένα. Καταγράφεται ανάσχεση της ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 η ύφεση μετρήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία στο -3,8 της ύφεσης, εξαιτίας της βελτίωσης των τουριστικών εισπράξεων.

Έτσι, η ανάσχεση της ύφεσης δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάπτυξης. Επʼ αυτού συμφωνούν και οι Διευθύνσεις Μελετών των τραπεζών. Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες της Alpha Bank πρόσφατα αναθεώρησαν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ, τόσο του 2013 όσο και του 2014, προβλέποντας ότι το 2013 θα κυμανθεί μεταξύ του -3,7 έως -3,9, ενώ το 2014 στο +1,5. Με άλλα λόγια η αισιόδοξη αφήγηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, εάν διατηρηθούν οι υπάρχουσες τάσεις, μπορεί να επαληθευτεί πλήρως.

• Προφανέστατα σε κάθε αισιόδοξη αφήγηση που οδηγεί στο «τέλος την εποχή των Μνημονίων» όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις αντιδρούν, καθότι στηρίζουν την πολιτική τους ύπαρξη «στην εποχή των Μνημονίων». Καταλαβαίνουν ότι «χωρίς Μνημόνια», «χωρίς νέες περικοπές μισθών και συντάξεων», το πολιτικό τους οπλοστάσιο συρρικνώνεται και αποσαθρώνεται η εκλογική τους βάση. Γιʼ αυτό τα «καλά νέα» είναι εχθρός τους και τα «κακά νέα» φίλος τους. Όμως ο ελληνικός λαός που υπέστη τις θυσίες, χρειάζεται απεγνωσμένα τα «καλά νέα». Κι ακριβώς η αφήγηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ εμπεριέχει μια σειρά από καλά νέα, τα οποία εάν επαληθευτούν θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικοκοινωνικό τοπίο, το οποίο θα εκπέμπει ήχους ασφυξίας για το αντιμνημονιακό μπλοκ.


Σχολιάστε εδώ