Ευφορία στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις

Έτσι για μια ακόμα φορά ζήτησε εκλογές και κάλεσε σε ανένδοτο αγώνα για την πτώση της κυβέρνησης, αφού οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά θα καθίσταται μη αναστρέψιμο πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά το υπαρκτό ενδεχόμενο να αναγκαστεί να πάρει και νέα μέτρα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου διαφαίνεται και με τις δημοσκοπήσεις και με τις αναπτυσσόμενες κινητοποιήσεις μια «πορεία ανατροπής», ενώ δεν λείπουν και οι πλέον αισιόδοξοι που φτάνουν μέχρι του σημείου να κάνουν λόγο για «δυναμική αυτοδυναμίας»!

Στην Κουμουνδούρου, αναλύοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στέκονται περισσότερο στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούν ότι σηματοδοτούν την καταδίκη της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των Μνημονίων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων το 74% θεωρεί ότι είναι λάθος η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση, το 75% τάσσεται κατά του Μνημονίου, το 55% είναι κατά της ΕΕ και το 47% κατά του ευρώ. Τα παραπάνω, λένε, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν τον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση και η «τρόικα» και ως εκ τούτου αυτή η αποδοκιμασία θα εκφραστεί και στις κάλπες των εκλογών.

Ιδιαίτερα στέκονται στο εύρημα των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ηλικίες μέχρι 59 χρονών και μόνο πάνω από αυτήν την ηλικία χάνει από τη ΝΔ.

Ωστόσο υπάρχουν και στελέχη που συνιστούν ψυχραιμία αφού τονίζουν ότι το προβάδισμα του κόμματος είναι ισχνό και δεν συνιστά μια ξεκάθαρη πορεία νίκης σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία η κυβέρνηση αναγκάζεται να παίρνει αρκετά επώδυνα μέτρα όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Επʼ αυτού ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις «θα διαφοροποιηθούν άρδην τη μέρα της προκήρυξης των εκλογών όταν θα τεθούν τα πραγματικά διλήμματα στον ελληνικό λαό, διότι αυτή τη στιγμή καλείται ένα απογοητευμένο, κουρασμένο, οργισμένο εκλογικό σώμα να απαντήσει σε ένα ερώτημα που δεν αφορά το δίλημμα που θα τεθεί τη μέρα των εκλογών: Ποιός, δηλαδή, θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα.

Θεωρώ απολύτως λογικό σε αυτό το ερώτημα να πλειοψηφεί το «δεν ξέρω, δεν απαντώ» ή «ο κανένας» σε αυτή την φάση της απόγνωσης. Την ημέρα όπως που θα προκηρυχθούν εκλογές το πραγματικό διακύβευμα θα τεθεί μπροστά στον καθένα: Θα συνεχίσουμε με μια κυβέρνηση που λέει «ναι σε όλα»; Και εκεί σε αυτό το ρεαλιστικό διακύβευμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συσπειρώσει μεγαλύτερες δυνάμεις από αυτές που τον υποστηρίζουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Η στρατηγική

Με βάση τα παραπάνω η στρατηγική του κόμματος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι διττή: Από τη μία θα τονίζεται ο κινηματικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη θα αναπτύσσεται η προγραμματική πρόταση του κόμματος προκειμένου να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι διαθέτει ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Η κινηματική διάσταση αναπτύσσεται στην παρούσα συγκυρία με την ανεπιφύλακτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις απεργίες των καθηγητών, παρά την επίθεση της κυβέρνησης ότι το κόμμα υποκινεί και βρίσκεται πίσω από αυτές τις απεργίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ανάπτυξη λαϊκών κινητοποιήσεων και η συνακόλουθη ενεργοποίηση του κόσμου θα δώσει αέρα στα πανιά του κόμματος αφού η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικεί με αξιώσεις την κυβέρνηση επειδή ακριβώς προηγήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις στις οποίες τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος είχαν πρωτοστατήσει.

Με τη δυναμική που έχουν πάρει τα πολιτικά πράγματα και με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την κυβέρνηση, οι επιτελείς του έχουν αρχίσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η προγραμματική-κυβερνητική πρόταση του κόμματος να γίνει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένη και να είναι εύκολα κατανοητή από τους ψηφοφόρους οι οποίοι βομβαρδίζονται από την προπαγάνδα του μονόδρομου των Μνημονίων και την απουσία εναλλακτικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Α. Τσίπρας έδωσε ένα περίγραμμα της πρότασης του κόμματος η οποία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας.

Βασικός κορμός της πρότασης είναι ότι απαιτείται με διαπραγμάτευση ένα «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της τάξης του 40%-50% που θα το καταστήσει βιώσιμο, αφού θα το φέρει στα επίπεδα του 90% του ΑΕΠ εκεί που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πάγωμα των τόκων εξυπηρέτησης των δανείων για τέσσερα χρόνια προκειμένου αυτό το ποσό να διατεθεί για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και στο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι δανειστές της χώρας δεν δεχθούν αυτή την πρόταση, ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε:

«Αν δεν δεχθούν πάγωμα των τόκων θα είναι σαν να θέλουν οι ίδιοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, πράγμα που θεωρώ ανορθολογικό, όχι γιατί θα μας λυπηθούν αλλά γιατί απλά δεν τους συμφέρει μια τέτοια προοπτική που θα θέσει σε διακινδύνευση την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης. Αλλά ακόμα και εάν αυτό συμβεί αρχικά, στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, τότε και εμείς θα απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο.

Οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά εάν μας εξωθήσουν σε αυτές, δεν θα διστάσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια την κυριαρχία της χώρας.

Κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλλει από τη ζώνη του Ευρώ και θα διεξαχθεί μια αληθινά σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί μια αληθινά βιώσιμη λύση για όλους και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή θεωρεί ότι πρόβλημα του δημόσιου χρέους αφορά όλη την ΕΕ, προτείνει μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα αυτής που έγινε στο Λονδίνο το 1953 για την μεταπολεμική Γερμανία, που θα κάνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με αναστολή πληρωμής των τόκων βάσει ρήτρας ανάπτυξης κάτι που σημαίνει ότι μέχρι η ελληνική οικονομία επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα πληρώνονται οι τόκοι εξυπηρέτησης των δανείων.


Σχολιάστε εδώ