Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Οι πολυδιαφημισμένες πωλήσεις μη εξυπηρετουμένων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια φαίνεται ότι ναυαγούν οριστικά. Και τούτο γιατί τα ξένα «κοράκια» ήθελαν να αγοράσουν τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια στο 10% της ονομαστικής τους αξίας! Αισχρή εκμετάλλευση σε βάρος των ελληνικών τραπεζών. Τα «κοράκια» με την ακόρεστη κερδοσκοπία τους έχουν κυριαρχήσει στη χρηματιστηριακή αγορά και δυστυχώς τα κράτη και οι δικαστικές αρχές έχουν ξεχάσει ότι η αισχροκέρδεια διώκεται, καθώς αποτελεί βαρύτατο ποινικό παράπτωμα. Είναι γεγονός ότι αυτά τα κεφάλαια «ψαρεύουν» απελπισμένους δανειστές, που δεν μπορούν να εισπράξουν τα δάνεια από τους απένταρους οφειλέτες και τους μεταχειρίζονται με μια εκβιαστική αισχροκέρδεια. Όμως οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι απελπισμένες, και ειδικά τώρα μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση. Έτσι τα αρπακτικά αυτά όρνεα της χρηματοπιστωτικής αγοράς ήρθαν στη χώρα μας με την αναίδεια των κερδοσκόπων, διαπραγματεύτηκαν με τις τράπεζες και πήραν την απάντηση που τους ταίριαζε. Και ενώ περίμεναν ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν θριαμβευτές και κατακτητές παράνομου πλούτου έφυγαν με σπασμένα τα μούτρα τους και με αδειανές βαλίτσες. Η χρηματοπιστωτική αγορά είναι καιρός ή να αποκτήσει σύνεση και σωφροσύνη (πράγμα απίθανο), ή να ελέγχεται αυστηρά από τα κράτη, ή να διαλυθεί με επέμβαση (αυτεπάγγελτα) της Δικαιοσύνης. Γιατί διαφορετικά θα προκαλέσει και πάλι σοβαρή διεθνή οικονομική κρίση.
2
Η μεγάλη «μεταρρύθμιση» του μνημονιακού ανακαινιστή Λοβέρδου, ο πολύ γνωστός μας ΕΟΠΥΥ, που καθημερινά μας βομβαρδίζει με τηλεοπτικές διαφημίσεις, βουλιάζει στα χρέη και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το ίδιο συνέβαινε και στην Πορτογαλία το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, τη χρονιά εκείνη η χώρα αυτή παρουσίαζε τις υψηλότερες δαπάνες υγείας, 10,7% του ΑΕΠ, έναντι 9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (στην Ελλάδα 10,2% του ΑΕΠ). Στην Πορτογαλία η «τρόικα» έλαβε μέτρα παρόμοια με αυτά που εφαρμόστηκαν και εδώ. Υπενθυμίζουμε για όσους τυχόν τα έχουν ξεχάσει: μείωση τιμών φαρμάκων, μείωση δαπανών για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αύξηση των επιβαρύνσεων στους ασφαλισμένους, πολιτικές προώθησης γενοσήμων, μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και ίδρυση κεντρικής αρχής προμηθειών. Με τα μέτρα αυτά στην Πορτογαλία οι δαπάνες υγείας έφτασαν τώρα στο 1,25% του ΑΕΠ. Εάν εξαιρέσουμε την πολιτική προώθησης των γενοσήμων, τα υπόλοιπα μέτρα εφαρμόστηκαν και στη χώρα μας. Και επιπλέον έφυγαν από το ΕΣΥ σχεδόν όλοι οι γιατροί και τώρα κλείνουν και ορισμένα δημόσια νοσοκομεία. Και τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Με όλες αυτές τις «εθνοσωτήριες μεταρρυθμίσεις» σε ποιο ποσοστό θα φτάσει άραγε εφέτος το ύψος των δημοσίων δαπανών υγείας; Μήπως η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας τους ασθενείς και τους υπερήλικες, σκοπεύει να κερδοσκοπήσει και από την υγεία; Μπορεί ο κ. υπουργός Υγείας ή άλλος αρμόδιος να μας λύσει αυτές τις απορίες;
3
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρεί όπως το ονειρεύονται τα «κοράκια» Ανατολής και Δύσης, που βάλθηκαν να μας «σώσουν» και όπως θα το ήθελαν και οι εν Ελλάδι Μνημονιάδες… κυβερνητικοί αξιωματούχοι και καραδοκούντες ντόπιοι επενδυτές. Ο στόχος (και οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης) έχει υλοποιηθεί κατά το ήμισυ περίπου, κυρίως γιατί η ΔΕΠΑ προς το παρόν δεν πέρασε σε ξένα χέρια. Έτσι με το επιχείρημα της καθυστέρησης του προγράμματος η «τρόικα» βρήκε αφορμή για να χτυπήσει. Ζητάει τώρα την αλλαγή της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με την πρόσληψη ξένων (αλλοδαπών) με διεθνή διαγωνισμό και φυσικά με «χρυσές» αποδοχές. Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει «πείθοντα» την «τρόικα» επιχειρήματα. Και αν έχει, ποιος τα υπολογίζει από τους αξιωματούχους της Ευρώπης. Η «τρόικα» προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα προτείνει τη λύση της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τα υπό εκποίηση ακίνητα του Δημοσίου. Δεδομένου ότι η τωρινή οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της τιμής πώλησης των ακινήτων, η τιτλοποίηση ελάχιστα θα αποδώσει για το ελληνικό Δημόσιο. Απλά θα εισπράξει λίγα ψίχουλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας προβλέπουμε ότι σύντομα το Ταμείο Αξιοποίησης θα μετατραπεί σε Ταμείο Εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Τρέξτε «εκποιείται η Ελλάς» και μάλιστα μπιτ παρά!