Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε…

Κυβερνητικός παράγοντας, σε κουβέντα που είχα μαζί του για το πως έγινε η επιλογή των υπουργών που πήρε μαζί του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπου έμεινε όλο κι όλο τρεις ώρες, μου είπε ότι σημασία δεν έχει το ποιοι πήγαν, οι οποίοι πήγαν για βόλτα, τίποτα δεν έκαναν, αλλά το ποιοι δεν πήγαν, αν και ήταν αρμόδιοι μάλιστα . Και έκλεισε την κουβέντα, ξαναλέγοντάς μου, ψάξε να βρεις ποιοι δεν πήγαν, θα βγάλεις λαβράκι. Το έψαξα και πράγματι, τουλάχιστον ένας, που θα έπρεπε να είναι μαζί με τον πρωθυπουργό, έμεινε στην Αθήνα…

Χαρακτηριστικά… «λευκής απεργίας» παίρνει η παρατεταμένη απουσία από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις του Β. Μεϊμαράκη. Κι αν λόγω της θεσμικής του ιδιότητας πρέπει να αποφεύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ανεξήγητη παραμένει η αποχή του από τα εσωκομματικά δρώμενα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι δυσαρεστημένος με τη στάση που τηρεί απέναντί του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ότι δεν καλείται στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν ζητείται η άποψή του για κάποιο από τα σοβαρά ζητήματα, κυβερνητικά, αλλά και κομματικά, που ενσκήπτουν. Και στα δυο επίπεδα θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη πείρα απ’ όσους είναι αυτή τη στιγμή στα πράγματα.

Στο… καλό σενάριο σχετικά με τις γερμανικές εκλογές επενδύουν στην κυβέρνηση. Ποιο ακριβώς είναι το «καλό σενάριο»; Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα κερδίσει, αλλά να μειωθεί το ποσοστό του σε βαθμό που να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους. Στην περίπτωση αυτή, λένε από την κυβέρνηση, η Άνγκ. Μέρκελ αναγκαστικά θα πάει στη λύση του μεγάλου συνασπισμού, να συμμαχήσει δηλαδή με τους Σοσιαλιστές. Παράλληλα θα υποχρεωθεί να δεχθεί αλλαγές και στην πολιτική που ακολουθεί εντός κι εκτός Γερμανίας και φυσικά έναντι της Ελλάδας. Περιμένουν ακόμη και αλλαγή υπουργού Οικονομικών, οπότε ο σκληρός Β. Σόϊμπλε θα αποτελέσει παρελθόν. Πιθανός διάδοχος ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέερ Σταϊνμπρουκ. Τουλάχιστον αυτά προβλέπει το… καλό σενάριο των κυβερνητικών.

Εκνευρισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι παραφωνίες ορισμένων κυβερνητικών στελεχών στο φλέγον ζήτημα της παιδείας. Ενώ η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι αυτή του κατευνασμού, εκείνοι αντίθετα «ρίχνουν λάδι στη φωτιά»!.. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο στους καθηγητές. Ότι δεν έχουν τύχη οι κινητοποιήσεις τους, διότι είναι ξεκομμένοι από τη κοινωνία. Δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή των καθηγητών. Είχε προηγηθεί ο υφυπουργός Παιδείας Συμ. Κεδίκογλου, που είπε ότι οι καθηγητές θα απεργήσουν για την… τιμή των όπλων! Πληροφορίες λένε ότι τον τελευταίο έσπευσαν να τον «μαζέψουν» από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Γεωργιάδης είναι-ως γνωστόν- ανεξέλεγκτος.

Κατά ανεξήγητο τρόπο ο Φώτης Κουβέλης επιμένει (κι επαναφέρει κάθε τόσο…) στην πρότασή του για αλλαγή (ανασύνθεση) κυβέρνησης με ταυτόχρονη αλλαγή πρωθυπουργού. Ωστόσο, για τους πλέον καχύποπτους, ίσως δεν είναι και τόσο ανεξήγητη η επιμονή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Ίσως -λένε- η συγκεκριμένη πρόταση να μην είναι αμιγώς δική του πρόταση, αλλά να… αρέσει σε ορισμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που κάνουν τα δικά τους σχέδια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ίσως…


Σχολιάστε εδώ