Δεν έλεγαν τι γνώριζαν για το χρέος της Ελλάδας!

Τρία χρόνια μετά την επιβολή του Μνημονίου, η παραδοχή πως το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αν και στο Mega γνώριζαν εξαρχής τι συνέβαινε και σιωπούσαν.

«Σχεδόν για έναν χρόνο αναπαράχθηκε μάλλον αβασάνιστα το επίσημο παραμύθι ότι το “χρέος είναι βιώσιμο”, ενώ πολλοί ξέραμε πως δεν είναι», παραδέχτηκε ο Γιάννης Πρετεντέρης στο βιβλίο του «Ο ψυχρός εμφύλιος. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διέλυσαν μια χώρα». «Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι το 2010 έλεγαν όλοι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς δεν τους απαντούσαμε: “Όχι, δεν είναι!”. Δεν τους λέγαμε ότι αυτά είναι βλακείες. Αυτό ήταν μια αυτοσυγκράτηση», εξηγούσε, μιλώντας για τη στάση των δημοσιογράφων και του καναλιού στο www.iefimerida.gr.

Πριν από την «αυτοσυγκράτηση» χορηγήθηκε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου 2009, προτού η χώρα μπει στο Μνημόνιο. Για το δάνειο αυτό, που χορηγήθηκε στην αρχή της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, δεν ζητήθηκαν από τις τράπεζες εγγυήσεις! Η πρώτη δόση ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Μαρτίου 2011 (7,5 εκατ. ευρώ) και η τελευταία, 20 εκατ. ευρώ, για τις 13 Μαρτίου 2013. Στις 31.12.2011 η εταιρεία δεν κατόρθωσε να πετύχει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που ορίζονταν στη σύμβαση, πλην όμως το δάνειο δεν έγινε απαιτητό. Η δόση των 10 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί για τις 14.9.2012 δεν καταβλήθηκε.

Τον Οκτώβριο του 2011 ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους μετόχους του Mega, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργο Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη. Προσήλθαν οι δύο τελευταίοι, με τον Σταύρο Ψυχάρη να δημοσιεύει τη δική του εκδοχή για τη συνάντηση, γράφοντας στο «Βήμα» (7.1.2012) πως «για όλα φταίει το Μέγα Τσάνελ! Ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας, αντί να εξυμνεί τον Μεγάλο ηγέτη, ασκεί αντιπολίτευση και τον ενοχλεί αφόρητα». «Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με τους ανθρώπους του χώρου της επικοινωνίας», είχε απαντήσει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε σχετική ερώτηση του «Πρώτου Θέματος» για τις συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Αν και το Mega δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τη δόση του Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες προχώρησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2012 στην έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 98 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά ζήτησαν εγγυήσεις για τη χορήγησή του, όπως την ακίνητη περιουσία του, το λογότυπο του Mega, τις τηλεοπτικές του σειρές κ.ά. Η πρώτη δόση, των 5.880.000 ευρώ, ορίστηκε για τις 28 Δεκεμβρίου 2013 και η τελευταία, των 59.780.000 ευρώ, για τις 16 Δεκεμβρίου 2016. Στο μεσοδιάστημα προηγήθηκε η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Mega εντός 2012, κατά 10 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε, πριν από λίγες ημέρες, η δεύτερη, των 15 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε κατά 80,22%.


Σχολιάστε εδώ