από το Περιστύλιο…

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρεί την ψηφοφορία άκυρη, στην ουσία καταγγέλλει μια… μουγκή ψηφοφορία αλλά και παραποίηση των πρακτικών της επιτροπής τονίζοντας ότι δεν ψηφίστηκε κανένα άρθρο του κώδικα δικηγόρων που προωθεί η κυβέρνηση. Υπέρ του νέου κώδικα είχαν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο, όμως η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έφερε τη μονταζιέρα στη Βουλή» καθώς η διεξαχθείσα ψηφοφορία ήταν πλασματική.

Για την ακρίβεια υποστηρίζει ότι κανένα άρθρο του κώδικα περί δικηγόρων δεν ψηφίστηκε και ότι η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν άκυρη, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον τρεις βουλευτές. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, η ίδια ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και η Θεοδώρα Τζάκρη, εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο για να υπάρχει έγκυρη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της επιτροπής, δηλαδή, στη συγκεκριμένη επιτροπή, που έχει 31, θα έπρεπε να ψηφίσουν θετικά 13 βουλευτές. Επιπλέον οι παρόντες εισηγητές Γ. Κεφαλογιάννης και η Θ. Τζάκρη, κατά την ψηφοφορία εσιώπησαν, αφήνοντας τον πρόεδρο της επιτροπής Κ. Βιρβιδάκη κατά την ανάγνωση των άρθρων να… εικάζει ότι ψηφίζονται! «Σε όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας δεν τόλμησαν να πουν «ναι» (αναλαμβάνοντας και την ευθύνη) ούτε σε ένα άρθρο από τα 166 του νομοσχεδίου», καταγγέλλει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Βιρβιδάκης, επέμενε να εκφωνεί ψευδώς ότι «το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία». Παρενέβην κατ’ επανάληψη και δια μικροφώνου, διαμαρτυρόμενη για την ψευδή εκφώνηση θετικού αποτελέσματος και κατ’ επανάληψη ρώτησα «ποιός λέει «ναι»;» αμφισβητώντας ευθέως το εκφωνούμενο αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κ. Τζάκρη παρέμεναν σιωπηλοί μην τολμώντας ούτε στο στάδιο εκείνο να ψηφίσουν θετικά οποιοδήποτε συγκεκριμένο άρθρο. Ούτε ένα από τα 166»!

Προσθέτει επίσης ότι παρά το γεγονός αυτό, τα πρακτικά της συνεδρίασης παραποιήθηκαν με τρόπο που να φαίνεται ότι δήθεν «πολλοί βουλευτές» έκαναν «δεκτό» το κάθε άρθρο ξεχωριστά. Επιπλέον, διαγράφηκαν οι δεκάδες παρεμβάσεις της με τις οποίες αμφισβητούσε τη νομιμότητα της διαδικασίας, το εκφωνούμενο αποτέλεσμα και καλούσε τον κ. Κεφαλογιάννη και την κ. Τζάκρη να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά και να αναλάβουν και την ευθύνη της ψήφου τους για κάθε άρθρο, ενώ εκείνοι συνέχιζαν να σιωπούν και να μην ψηφίζουν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Η κ. Κωνσταντοπούλου σχολιάζει και τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, πρώην δικαστικού λειτουργού και πρώην προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Το ερώτημα είναι: θα φθάσει μέχρι του σημείου να υποστηρίξει το νομοθέτημα αυτό στην Ολομέλεια βασιζόμενος σε πλαστό πρακτικό ψηφοφορίας;».

• Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η κ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ καταφέρνει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Από την ιστορία και τον συνωστισμό στη Σμύρνη, στα θρησκευτικά και το ουδετερόθρησκο σχολείο που ονειρεύεται. Και από εκεί στα αρχαία ελληνικά τα οποία θεωρεί νεκρή γλώσσα που δεν πρέπει να διδάσκεται, ενώ ζήτησε επιπλέον την υποχώρηση της διδασκαλίας της εθνικής ιστορίας απέναντι στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια γιατί όπως λέει έτσι κάνουν στην Ευρώπη.

Αναρωτήθηκε μάλιστα «που είναι το ΠΑΣΟΚ;», το οποίο «υποτίθεται ότι είναι η συνέχεια μιας εκσυγχρονιστικής λογικής στην εκπαίδευση και ότι συγκινείται με την κληρονομιά του εκπαιδευτικού δημοτικισμού και της προοδευτικής εκπαίδευσης».

Και πήρε απάντηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κρεμαστινό: «Για μια χώρα άλλη, τη Γερμανία, μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής ισχύει αυτό που λέει η κ. Ρεπούση, αλλά για την Ελλάδα δεν μπορεί να ισχύει αυτό, διότι τα αρχαία ελληνικά είναι «ζωντανή» γλώσσα». Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι εάν κάποιος μπορεί και πρέπει να ξέρει τη γλώσσα του καλά πρέπει να ξέρει και τις ρίζες της και έδωσε ένα… επίκαιρο παράδειγμα, της σημασίας της λέξης «διαφθορά»: «Το αρχαίο κείμενο λέει επί λέξει «διέφθειρε νήας Φοινίκων διακοσίας» και εννοούσε την ολική καταστροφή. Η «διαφθορά» στη νεοελληνική δεν αφορά αυτό το πράγμα, αλλά σημαίνει «ολική ηθική καταστροφή του ατόμου»…

«Στις ξένες χώρες μαθαίνουν αρχαία ελληνικά», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλής. «Ποιος έχει αρχαίο πολιτισμό; Έχει η Γερμανία;».

• Το σχόλιο του υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ότι το ΚΚΕ από θύμα του καπιταλισμού έγινε θύτης με αφορμή την πώληση του «902» μέσω off shore σε άγνωστο ιδιοκτήτη, κατέληξε σε έντονο διαπληκτισμό και οξύτατο φραστικό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Βρήκατε εσείς να μιλήσετε για offshore! Τα μισά σας στελέχη θα πάνε φυλακή! Το βασίλειο της διαφθοράς ήταν τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα σας! Εσείς είσαστε οι βασιλιάδες των offshore και της αδιαφάνειας! Και έχετε το θράσος να βγαίνετε στη Βουλή και να μιλάτε;», του απάντησε. «Όλα φανερά είναι. Τίποτα κρυφό δεν υπάρχει! Τι νομίζετε, ότι βρήκατε ευκαιρία και μας μιλάτε εσείς για ηθικό κύρος; Το ΠΑΣΟΚ; Εσείς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αυτής της κυβέρνησης και συνυπεύθυνος όλης της κατάστασης που βιώνει ο ελληνικός λαός, μιλάτε για το ΚΚΕ; Που τι έκανε; Το λέω για να το ξέρει και ο ελληνικός λαός. Έδωσε ένα μέσο -πολύ χρήσιμο για την πάλη του λαού, όχι για να βγάλει λεφτά- για να πληρώσει τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ποιοι σας τα είπαν αυτά; Οι καναλάρχες;»

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε ποιος πήρε τον 902;
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας το είπαν αυτοί που σας χρηματοδοτούν όλα αυτά τα χρόνια;
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποιος τον πήρε, κύριε Παφίλη;
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιοι; Μιλάτε εσείς για offshore; Για τις βαλίτσες των χρημάτων που έρχονταν; Για τα σκάνδαλα της SIEMENS; Για ποια μιλάτε; Εσείς δεν τα φτιάξατε;
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν απαντάτε όμως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άμα έχετε στοιχεία, φέρτε τα. Υπουργός είσαστε. Αλλά δεν έχετε στοιχεία. Είστε ανίκανος και αισχρός! Και το λέω έτσι. Βγείτε και πείτε αυτά τα στοιχεία!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ι. Δριβελέγκας): Σας παρακαλώ, κύριε Παφίλη. Οι εκφράσεις αυτές θα διαγραφούν. Να τις ανακαλέσετε..
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ: Να μην διαγραφεί τίποτα! Την απάντηση στον κ. Κεδίκογλου και σε όλους τους υπόλοιπους τη δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του 902 που ομόφωνα, όχι μόνο αποδέχθηκαν, αλλά υπερασπίζονται αυτή τη λύση που έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν ξέρω ποιους έχει υπόψη του όταν μιλάει για μίζες και διαφθορά ο κύριος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εγώ είπα ένα απλό γεγονός, το οποίο δεν αμφισβητείται: Χρησιμοποιήσατε τις «γκρίζες» ζώνες του καπιταλισμού, τις off shore, για να πουλήσετε μια δική σας επιχείρηση.

Με τον πιο κυνικό τρόπο, πια, σταματάτε να είστε το θύμα, αλλά γίνατε ο θύτης του καπιταλισμού. Αυτό λέω.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν ξέρουμε πού -κάπου στις Παρθένες Νήσους- βρίσκεται ο ιδιοκτήτης που πήρε τον 902. Αν αυτό είναι ηθικό πλεονέκτημα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, βγείτε εσείς και πείτε στους οπαδούς σας αν είναι σύμφωνο με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος, με τους αγώνες που κάποτε πίστεψαν. Δεν έχετε πια το ηθικό πλεονέκτημα! Αυτό σας λέω.

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Είσαι ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για την ιστορία του κόμματος.
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας πονάει;


Σχολιάστε εδώ